Handbalspektakel in Arnhem

18 april 2014 | Van onze AS-redactie

Op zaterdag 19 en zondag 20 april wordt voor de 18e keer op rij het internationale toernooi om de Arnhem Handbalcup gehouden. Het grootse spektakel, met 112 deelnemende ploegen, maakt van Arnhem twee dagen lang dé handbalstad van Nederland.

Als vanouds was de belangstelling overweldigend. Die grote belangstelling voor het Arnhemse toernooi zou de capaciteit van het Sportcentrum Valkenhuizen te boven gaan. Om geen aanvragers teleur te stellen is daarom uitbreiding van de speelmogelijkheden gevonden op het Nationaal Sportcentrum Papendal. “We kregen zó ontzettend veel aanmeldingen, het leek wel of iedereen naar Arnhem wilde”, vertelt toernooidirecteur Jan Wensink (foto linksboven). “Arnhem is ook aantrekkelijk. We hebben twee prachtige sportcomplexen en een leuk uitgaansleven. Dat telt mee.”

Op Valkenhuizen komen 64 ploegen in actie, op Papendal strijden 48 teams om de eer. Kortom, een organisatorisch hoogstandje, want de ongeveer 1200 sporters moeten ook nog gehuisvest worden. Wensink: “Vrijdagmiddag komen de deelnemende teams vanaf een uur of drie aan in Arnhem. Die teams worden ondergebracht in het Beekdal College, het Arentheem College en hotels en recreatieparken in de regio.”

De ploegen komen uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Zwitserland en Zweden. Er wordt gespeeld in de categorieën onder 13, 15, 17 en 19 jaar en senioren. Voor een goed verloop van het toernooi hebben de Arnhemse clubs ESCA en Swift de handen ineen geslagen. “Swift draagt zorg voor de organisatie op Papendal en ESCA is verantwoordelijk voor het verloop op Valkenhuizen”, aldus Wensink.

Vrijdagavond (18 april) is in sportcentrum Valkenhuizen om 20.00 uur de vlaggenparade en aansluiten zal sportwethouder Gerrie Elfrink van de gemeente Arnhem het internationale het Euro-Sportringtoernooi officieel openen. Om 20.30 uur speelt een combinatieteam van Swift en ESCA (mannen) een wedstrijd tegen een Duitse ploeg.
Op zowel zaterdag als zondag beginnen de poulewedstrijden op Valkenhuizen om 08.30 uur en op Papendal om 09.00 uur. Op zondag zijn de finales op Valkenhuizen en op Papendal vanaf 15.30 uur.

* Foto homepage: Vlaggendragers tijdens de editie van 2013

Klik hier
voor voor meer informatie


Een volgepakte tribune tijdens de editie van 2013.