Handballers van Swift blijven verbazen en zetten stap richting BENE-League

6 maart 2017 | Van onze AS-redactie

Nederlands kampioen zullen de handballers van Swift niet worden. Maar na de fraaie 26-27 overwinning op Quintus, zaterdagavond in een meeslepend gevecht in de Eekhout-hal in Kwintsheul,  is voor de ploeg van trainer Arthur Langedijk een plek in de BENE-League voor volgend seizoen een stap dichterbij gekomen.

De voorspelling van trainer Arthur Langedijk kwam uit. ‘Als we Quintus op 20 tot 25 doelpunten houden en Ruben keept zoals hij deed in de wedstrijd tegen Lions 2, dan hebben we een kans’, zei de coach in de aanloop naar de eerste wedstrijd in de kampioenspoule. Quintus scoorde er weliswaar 26, maar belangrijker was dat doelman Ruben Moerkerk groeide in de wedstrijd. Met een aantal formidabele reddingen, waaronder twee strafworpen, hield hij de thuisploeg van meer treffers af en kon Swift het zich zelfs permitteren een groot aantal opgelegde kansen te missen. Het was uiteindelijk Robin Schoenaker, die in de laatste minuut bij een 26-26 stand met zijn zevende en winnende doelpunt voor een enorm feest in het Arnhemse kamp zorgde.

Het verschil tussen de eredivisie, waarin Swift dit seizoen achter kampioen E&O als tweede eindigde, en de BENE-League, waarin Quintus dit seizoen als laatste eindigde, is groot. Quintus won daarin slechts twee keer, maar speelde louter topwedstrijden. Langedijk had zijn ploeg daarom gewaarschuwd voor het hoge tempo.
In de openingsfase bleek dat Swift daaraan moest wennen. Quintus liep tussen de vijfde en twaalfde minuut uit van 3-3 naar 8-5, maar Swift bleef vervolgens overeind. Na een treffer van Peter Schoenaker na een fraaie aanval (8-6) en een redding van Moerkerk met een daaropvolgende assist op David Petit (8-7) zette Langedijk bij een 9-7 stand tijdens een time-out even de puntjes op de i. Tussen de 14e en 23e minuut kwam Quintus niet meer tot scoren en nam Swift met 9-10 de leiding. Die voorsprong was bij rust uitgebouwd naar 12-14.

In de tweede helft gooide Swift alle schroom van zich af en Quintus had de grootste moeite met de Arnhemse opponent. De voorsprong van Swift was na driekwart wedstrijd zelfs opgelopen naar vier treffers (19-23). Coach René Zwinkels van Quintus vluchtte in een time-out, maar na ruim 53 minuten had Swift na een treffer van Thijs Geurds nog steeds een veilige marge: 23-26. Geurds en Robin Schoenaker kregen vervolgens mandekking en aan de cirkel ontstond volop ruimte. Sofiane Rhouma, Ruben de Bok en Pascal Lucassen lieten de kansen voor Swift echter liggen. In de hectische slotfase kwam Quintus langszij, maar Colin de Vette benadeelde zijn ploeg door na een blessurebehandeling een reclamebord bij de scheidsrechterstafel ondersteboven te trappen. Quintus moest twee minuten met een man minder het veld in en Robin Schoenaker profiteerde van de overtalsituatie en produceerde met met één van zijn zeven kanonskogels de winnende treffer: 26-27.

“We hebben als team gespeeld en laten zien dat we heel goed kunnen handballen”, zei een uitblinkende doelman Ruben Moerkerk na afloop. “We hebben ook goed doorgewisseld en dan zie je dat het bij ons niet uitmaakt wie er in het veld staat. Dat is het voordeel als je al sinds de C-jeugd met de meeste jongens balt.”
Moerkerk kon ook meer dan tevreden zijn over zijn eigen rol. “Maar dat is ook wel eens anders geweest”, sprak de uitblinker bescheiden. “Maar dat ik juist nu goed heb gespeeld is hartstikke fijn. Vooral voor het team.”

Trainer Arthur Langedijk zag het allemaal glunderend aan. Van onderaan in de eredivisie in twee jaar naar misschien wel de BENE-League. Swift toonde in ieder geval al aan zestig minuten mee te kunnen in het tempo van Quintus. Bovendien creëerde Swift meer kansen dan de thuisploeg en stond de dekking als een huis. “Winnen bij Quintus. Fantastisch”, zei Langedijk. “Maar we zijn er nog lang niet. “

De eerste drie ploegen van elke poule plaatsen zich voor de BENE-League van volgend seizoen. In de strijd om de Nederlandse titel gaan de nummers één en twee van poule A en B door naar de kruisfinales.

Quintus – AHV Swift 26-27 (12-14). Tussenstanden: 1-0, 1-1, 3-1, 3-3, 6-3, 8-5, 9-7, 9-10, 10-10, 11-13, 12-14 (rust), 13-14, 13-16, 15-16, 16-19, 17-21, 19-23, 21-23, 22-25, 23-26, 26-26, 26-27 (eind).
Doelpunten Swift:
Robin Schoenaker 7, Peter Schoenaker 4, Thijs Geurds 4, Ruben de Bok 4, Pascal Lucassen 4, Gijs Hoeve 2, David Petit 1, Sofiane Rhouma 1.

* Foto rechtsboven: Thijs Geurds, dolblij na de zege op Quintus.
* Foto rechtsmidden: Trainer Arthur Langedijk (blauw tenue, half zichtbaar) instrueert zijn spelers tijdens een time-out. Rechts houdt keeperstrainer Jeroen Vermetten zich bezig met de doelmannen Stef Beukers en Ruben Moerkerk.
* De foto ‘s van Ruben Moerkerk en Robin Schoenaker zijn gemaakt door John Voermans.

 

Kamioenspoule A      
Zaterdag 4 maart      
Lions Aalsmeer 37 – 27
Quintus AHV Swift 26 – 27
Stand      
Lions   1 – 2  
AHV Swift   1 – 2  
Quintus   1 – 0  
Aalsmeer   1 – 0  
Programma 11 maart      
AHV Swift Lions (20.45 uur, Elderveldhal)
Aalsmeer Quintus  
       
Kampioenspoule B      
Zaterdag 4 maart      
Hurry Up Volendam 27 – 27
Bevo HC E&O 35 – 15
Stand      
Bevo HC   1 – 2  
Hurry Up   1 – 1  
Volendam   1 – 1  
E&O   1 – 0  
Programma 11 maart      
E&O Hurry Up  
Volendam Bevo HC