Grijpt Arnhemse Boys de strohalm en bezorgen SC Rheden en Jonge Kracht de koplopers hun eerste nederlaag?

25 januari 2020 | Van onze AS-redactie

In het amateurvoetbal wordt dit weekeinde de competitie in de eerste klassen en lager hervat. Op het programma staat de dertiende speelronde die in de klassen met 14 ploegen meetelt voor de tweede periode. Daarin gaat AVW ’66 in de tweede klasse G van het zaterdagvoetbal met 12 punten uit 4 duels aan kop? Zet de Westervoortse ploeg de zegereeks voort in de uitwedstrijd bij VRC? En kan SC Rheden de competitie in 3C van het zondagvoetbal weer spannend maken door een zege op koploper VVG ’25 of haakt de ploeg van trainer Wilco Klop definitief af in de titelstrijd? Brengt SML in 3D de achterstand op koploper FC Jeugd in de laatste speelronde van de eerste periode, die gaat over 12 wedstrijden, door een zege op Eldenia terug tot 3 punten? Houdt rode lantaarndrager Arnhemse Boys de punten in eigen huis in de degradatiekraker tegen Sporting ’70? In 4D is het nog ongeslagen Jonge Kracht gastheer van koploper GVA, dat in 12 duels nog geen punt verspeelde. Lukt het de ploeg na trainer RenĂ© Knuiman de titelrace weer nieuw leven in te blazen? De AS-redactie blikt vooruit en haalt deze vijf duels voor het voetlicht.

Zaterdagvoetbal
Tweede klasse G
VRC – AVW ’66 (14.00 uur)
AVW ’66 is de matige competitiestart al weer vergeten. Na de 4-0 nederlaag op 9 november bij Veensche Boys won de ploeg van trainer Delano Verwey vier keer op rij. Met 17 punten uit 12 wedstrijden staat de Westervoortse formatie op een zevende plaats en is inmiddels een stabiele middenmoter.

Maar voor AVW ’66 zit er meer in het vat, want alle vier gespeelde duels in de tweede periode leverden overwinningen op. Met 12 uit 4 bedraagt de voorsprong op De Merino ‘s en Veensche Boys 2 punten. In de uitwedstrijd tegen VRC, dat pas 1 punt pakte in de tweede periode, mag AVW ’66 geen punten verspelen. 
Prognose: 1-2.

Zondagvoetbal
Derde klasse C
SC Rheden – VVG ’25 (14.00 uur)
SC Rheden, derde met 21 uit 11, kan tegen VVG ’25, koploper in 3C met 29 uit 11, de achterstand op de ploeg uit Gaanderen terugbrengen tot 5 punten. Bij een zege van SC Rheden mengt de ploeg van trainer Wilco Klop zich dan ook weer in de titelrace, waarin OBW (26 uit 11) nog volop meedoet.

In het duel op sportpark IJsselzicht staat voor VVG ’25 de eerste periodetitel op het spel. In deze klasse, met dertien ploegen, gaat die strijd om de eerste periodetitel over twaalf wedstrijden. VVG ’25 heeft in Rheden aan een gelijkspel genoeg om OBW achter zich te houden en verzekerd te zijn van een plek in de nacompetitie.

SC Rheden is al zeven wedstrijden ongeslagen en verloor voor het laatst op 13 oktober bij Ruurlo. De huidige nummer laatst (!) was toen met 3-2 te sterk. de ploeg van trainer Wilco Klop won daarna vier keer en speelde driemaal gelijk. In de laatste wedstrijd voor de winterstop haalde SC Rheden uit bij Doetinchem: 1-9 winst (!).
Prognose: 1-1.

Derde klasse D (West I)
SML – Eldenia (14.00 uur)
In 3D is FC Jeugd met 25 uit 12 uitgespeeld in de strijd om de eerste periodetitel. De Edese ploeg van trainer Mohammed Mouhouti heeft in deze klasse met dertien ploegen een vrije zondag, maar mag zich al periodekampioen noemen. De achtervolgers, VDZ en SML (beide 19 uit 11), APWC (18 uit 11) en Eldenia en VVZA (beide 17 uit 11) kunnen de achterstand slechts verkleinen.

Voor SML en Eldenia staat er in hun onderlinge confrontatie dus heel wat op het spel. Wie mee wil blijven doen in de titelstrijd kan zich geen verliespunten permitteren. SML is al vijf wedstrijden ongeslagen en verloor voor het laatst op 3 november bij APWC (3-0). In het laatste duel voor de winterstop bleef de ploeg van trainer David Roig Garcias overeind bij FC Jeugd: 1-1. Tegen Eldenia is SML daarom licht favoriet, maar de bezoekers beschikken over een hechte defenisie. Met slechts 9 tegentreffers heeft Eldenia op FC Jeugd na (7 tegengoals) de minst gepasseerde verdediging.

De bezoekers staan echter niet bekend om hun scorend vermogen. De formatie van trainer Erwin Koen maakte pas 13 goals, evenveel als degradatiekandidaat Roda ’46. Veel doelpunten zullen er zondag op sportpark De bakenberg dan ook niet vallen.
Prognose: 0-0.

Arnhemse Boys – Sporting ’70 (14.00 uur)
Voor Arnhemse Boys is het zondag op sportcomplex de Schuytgraaf erop of eronder. Met 6 punten uit 11 duels is de ploeg van trainer Marcel Omvlee de nummer dertien en laatste op de ranglijst. Tegenstander Sporting ’70 staat met 12 uit 11 slechts twee plaatsen hoger.

Punten pakken is het devies, want een nederlaag betekent dat de ‘veilige’ tiende plaats verder uit het zicht raakt. Thuiswedstrijden zijn voor Arnhemse Boys echter geen garantie voor succes, want in deze competitie werd alleen tegen VDZ  (1-0) een overwinning behaald op het eigen sportpark.
Prognose: 1-1.

Vierde klasse D
Jonge Kracht – GVA (14.00 uur)

René Knuiman (Foto: Jonge Kracht)

Met 36 punten uit 12 duels lijkt GVA een ongenaakbare koploper, maar na zondag kan de titelstrijd weer volledig openliggen.Met 27 uit 11 heeft Jonge Kracht een fikse achterstand, maar bij een zege van de Huissense ploeg wordt het verschil teruggebracht tot 3 verliespunten.

GVA is niet meer gewend wedstrijden te verliezen en hoe gaat de Doornenburgse ploeg mentaal om na een nederlaag in Huissen. Zo ver wil GVA het natuurlijk niet laten komen en de Doornenburgers hebben dit seizoen laten zien een hecht collectief te zijn. Dat geldt ook voor Jonge Kracht dat met acht zeges en drie gelijke spelen nauwelijks onderdoet voor GVA. 

Ook wat betreft doelgemiddelde geven beide ploegen elkaar niets toe: GVA (45-11) en Jonge Kracht (45-10). Op sportpark Schalkshof valt er zondag dan ook geen favoriet aan te wijzen. De vorm van de dag zal beslissend zijn.
Prognose: 1-1.

* Klik hier voor het voetbalprogramma