Goede uitgangspositie Vitesse

1 augustus 2013 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Vitesse heeft zich in Ploiesti een goede uitgangspositie verschaft voor het bereiken van de play offs van de Europa League. De Arnhemse ploeg speelde in de derde voorronde gelijk bij Petrolul Poiesti: 1-1. Bij rust was de stand nog 0-0. De return wordt donderdag 8 augustus in Gelredome gespeeld.

Het duel in Roemenië  werd overschaduwd door de dood van Vitesse-supporter Johan Wagendorp (47), die donderdagmiddag in het centrum van Ploiesti aan de gevolgen van een hartaanval overleed. Voor de kleine groep meegereisde fans kwam de wedstrijd daardoor in een ander daglicht te staan.

Vitesse mocht zich na afloop van het duel het meest gelukkig prijzen met het gelijkspel. Arbiter Carlos Del Cerro uit Spanje zag in een lichte duw tegen Jonathan Reis zes minuten na rust een strafschop. De Braziliaan voltrok met één van zijn weinige geslaagde balcontacten zelf het vonnis: 0-1. Nadat Qazaishvili op aangeven van Patrick van Aanholt in de 57e dé kans op 0-2 had laten liggen, kwam Vitesse er niet meer aan te pas.
Vitesse, dat de gehele wedstrijd grossierde in slordig balverlies, kwam steeds meer onder druk te staan. In de 84e minuut trok de Roemeense ploeg de stand gelijk. Na een gekraakt schot viel de bal voor de voeten van Grozav, die via invaller Frank van der Struijk raak schoot: 1-1.
Vitesse was zonder Davy Pröpper (enkelblessure) en Adnane Tighadouini (bovenbeenblessure) aan het duel begonnen. Dat betekende voor Vejinovic en Kakuta een basisplaats. De laatste zorgde na een fraaie actie voor het eerste gevaar van Vitesse, maar moest zich in de 24e minuut al laten vervangen door Chanturia. Ook Petrolul Ploiesti kreeg in die eerste helft enkel kansen, maar doelpunten bleven voor rust uit.

Vitesse: Velthuizen; Leerdam, Kashia, van der Heijden, Van Aanholt; Vejinovic (75. Van der Struijk), Qazaishvili, Janssen; Ibarra, Reis, Kakuta (24. Chanturia).