Goal Van Wolfswinkel beslissend

12 december 2016 | Van onze AS-redactie

Vitesse behaalde zondagmiddag op Het Kasteel in Rotterdam de tweede zege op rij. Een rake kopbal van Ricky van Wolfswinkel, zeven minuten voor tijd na een corner van Kasuke Ota, was de enige treffer in het duel met Sparta: 0-1. Het achtste competitiedoelpunt van Van Wolfswinkel was een van de weinige hoogtepunten in een slaapverwekkende vertoning.

Vitesse staat na de zege op Sparta met 23 punten uit 16 wedstrijden vast op een achtste plaats. De achterstand op AZ, de nummer vijf op de ranglijst, bedraagt slechts 2 punten. FC Utrecht en FC Twente staan met 24 punten nog tussen AZ en Vitesse in. Vijf tot en met acht, het zijn precies de plaatsen waar Vitesse thuishoort. Wie denkt dat er meer inzit, mist realiteitszin.

26-11-2016: Voetbal: Vitesse v Excelsior: Arnhem  (L-R) Ricky van Wolfswinkel van Vitesse - houdt de bal voor de achterlijnOp Het Kasteel kende Vitesse een behoorlijke openingsfase, waarin de ploeg via Adnane Tighadouini en Van Wolfswinkel (foto rechts) nog twee kansen kreeg. Daarna zakte de wedstrijd naar een bedenkelijk niveau zonder tempo. Trainer Henk Fraser van bracht in de laatste twintig minuten Yuning Zhang binnen de lijnen. De Chinees vormde met Van Wolfswinkel een spitsenkoppel. Het spel van Vitesse, met de voor Tighadouini ingevallen Nathan achter de twee spitsen, werd plotseling dreigender. 
Nathan liet de kans op de openingstreffer liggen, maar uit de daaropvolgende hoekschop kopte Van Wolfswinkel raak: 0-1.
Sparta, dat het duel met tien man beëindigde na een rode kaart voor Stijn Spierings wegens slaan van Van Wolfswinkel, was nog eenmaal gevaarlijk, maar invaller Mathias Pogba kopte uit een vrije trap in kansrijke positie voorlangs.
Zo bleef het in een wedstrijd zonder kraak of smaak bij die ene treffer van Van Wolfswinkel. Met drie punten in de tas was Vitesse er uiteindelijk niet rouwig om dat Sparta zich aan de bezoekers had aangepast en vanuit de snelle tegenstoot gevaarlijk wilde worden. Dat recept leverde gelukkig geen punten.
Zaterdag speelt Vitesse de laatste wedstrijd voor de winterstop in de Rotterdamse Kuip tegen Feyenoord. Dan keert trainer Henk Fraser terug op de plek waar hij als speler zijn grootste successen vierde. Vitesse heeft na twee zeges in ieder geval wat vertrouwen getankt om met een goed gevoel naar de koploper af te reizen.

* Foto rechts: Ricky van Wolfswinkel hielp Vitesse met zijn achtste competitietreffer aan de overwinning op Sparta.
* Foto boven: Trainer Henk Fraser van Vitesse. 
* Beide foto ‘s zijn van Wil Kuijpers Fotografie

UITSLAGEN EREDIVISIE
Vrijdag 9 december
FC Groningen – Roda JC         2-0
Zaterdag 10 december
NEC – ADO Den Haag             3-0
PSV – Go Ahead Eagles            1-0
Heerenveen – Excelsior           2-1
PEC Zwolle – Willem II           0-0
Zondag 11 december
Sparta – Vitesse                         0-1
AZ – Feyenoord                         0-4
FC Utrecht – Heracles             2-0 
FC Twente – Ajax                      1-0