Gelderse derby prooi voor Vitesse

4 maart 2012 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Vitesse heeft eindelijk weer eens een overwinning behaald. In Gelredome won de Arnhemse ploeg zondag in de Gelderse derby met 2-0 van De Graafschap. Wilfried Bony (35′, foto) en Mike Havenaar (73′) waren de doelpuntenmakers.

De laatste zege van Vitesse dateerde alweer van een maand geleden. Op 4 februari boekte Vitesse een 1-0 winst op NAC. Daarna werd er verloren van Feyenoord (3-1), FC Twente (4-1) en RKC (1-0). De opluchting in het Arnhemse kamp was daarom groot na de zege op De Graafschap.
De Doetinchemse ploeg kreeg in de openingsfase de beste kansen. Poepon, Saeijs en De Leeuw waren dicht bij een treffer. Vitesse worstelde vooral met zichzelf, maar herpakte zich in het tweede deel van de eerste helft. Nadat Wilfried Bony eerst de vuisten van doelman Yves de Winter had getest, was het even later wel raak. Na balverlies van Saeijs schoot de Ivoriaan van grote afstand via de binnenkant van de paal raak.
Trainer John van den Brom van Vitesse had voor Bony een nieuwe rol bedacht. De topscorer van Vitesse speelde achter spits Mike Havenaar op de ‘nummer 10’ positie en hij deed dat goed.
Na de hervatting was de thuisploeg in de 50e minuut na een fantastische aanval dicht bij 2-0. Renato Ibarra zette aanvoerder Guram Kashia vrij voor de keeper, maar De Winter redde. Helaas voor Vitesse zag Kashia in deze situatie de vrijstaande Bony over het hoofd.
Gaandeweg kroop er bij Vitesse meer angst in de ploeg. Mike Havenaar zorgde echter in de 73e minuut voor de bevrijdende treffer.  Alexander Büttner veroverde de bal en Jan-Arie van der Heijden bediende de Japanner met een prachtige pass op maat. De afronding was naar behoren: 2-0.
Het was meteen het laatste balcontact van Havenaar, want zijn vervanger, Marco van Ginkel, stond al enige tijd klaar om in te vallen. Omdat de bal in het spel bleef, bleef die wissel even uit. Met de treffer tot gevolg.
Het duel was daarna gespeeld.