Geklungel en geen plan B

9 april 2021 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Een verschrikkelijke avond. Dank Vitesse, jullie hebben de reputatie van falen tegen kleine clubs die zwaar in de problemen zitten weer waargemaakt. Wanneer houdt dat eindelijk eens op, dat sociale werk ten behoeve van sukkelende tegenstanders, waardoor lonkende perspectieven in rook opgaan?  Ploegen veranderen jaarlijks van samenstelling, maar wat blijft, is dat geklungel van Vitesse als het erop aan komt. Dat kleeft klaarblijkelijk aan de club, zodat het nooit, maar dan ook nooit, zin heeft om te speculeren over riante mogelijkheden die voor het grijpen lijken te liggen.

ADO Den Haag maakte het Vitesse natuurlijk niet gemakkelijk door met een man of negen voor de eigen goal te gaan staan en waar nodig overtreding op overtreding te maken. Toch is dat geen enkel excuus voor de absolute wanprestatie die de ploeg van trainer Thomas Letsch heeft geleverd. Het tempo was veel te laag en bovendien bleek weer eens dat de Arnhemse formatie aan spelers als Bero, Openda en Broja niets heeft als zij in een kleine ruimte moeten voetballen. De ploeg wordt dan volledig afhankelijk van de creatieve oprispingen van Tannane en Bazoer en zij konden dit keer het verschil niet maken.

Je zou toch zeggen, als het zo slecht loopt als in de eerste helft dan schakel je als ploeg in de tweede helft over op plan B. Zo’n plan was er echter niet, sterker nog, er zat maar één aanvaller op de bank, Darfalou, verder alleen middenvelders en verdedigers. Een optie om 4-3-3 te gaan spelen met buitenspelers was er dus niet. Gong zou wellicht zo’n speler kunnen zijn, maar hij heeft op de spaarzame momenten dat hij in het veld stond opzichtig gefaald en zat niet bij de selectie. En van de jeugdige Ohio weten we nog weinig, maar ook hij wordt door zijn trainer klaarblijkelijk te zwak geacht om zelfs maar op de bank te zitten.

Er bleef dus in eerste instantie niets anders over dan Bazoer door te schuiven naar het middenveld. Op zich prima, maar het bleek niet genoeg. De wissel van de goed spelende Wittek voor Vroegh begreep ik niet en maakte het team niet sterker. De vervanging van Tronstad snapte ik nog minder, want hij is het cement tussen de stenen en belangrijk om het team bij elkaar te houden. Toen hij uitviel, konden de laagvliegers uit Den Haag een paar keer zo maar het veld oversteken.

De optie om een kopper als Rasmussen in de eindfase voorin te zetten en met lange ballen te gaan werken, werd ook niet gebruikt en zo kon het gebeuren dat Vitesse over de hele wedstrijd slechts kon bogen op één grote kopkans voor Oros en een paar schoten van Tannane naast. Een stuk of tien corners waren niet aan de geelzwarte ploeg besteed en leverden dus ook al niets op.

Het is dat de rode lantaarndrager van armoedige kwaliteit is, anders was deze wedstrijd van het (na het uitvallen van Tronstad) in disbalans verkerende Vitesse zelfs nog verloren gegaan. Wie had dat kunnen denken na het goede veldspel vorige week bij FC Twente?

Arnhem kleurt geelzwart in verband met de bekerfinale van volgende week. Prachtig natuurlijk, maar ik kan die kleuren op zijn minst een paar dagen niet meer aanzien. De domper van deze avond is daarvoor te groot. Natuurlijk trekt mijn humeur daarna wel weer bij en zal ik toch weer gaan uitkijken naar die wedstrijd tegen Ajax.

Uiteraard is Vitesse kansloos, als het dan zo bedroevend speelt als tegen ADO Den Haag. Maar gelukkig zijn die duels niet met elkaar te vergelijken. Ajax gaat zo veel mogelijk aanvallen en dan ontstaat ruimte achter hun verdediging. Daar kunnen Openda en Broja, mits in goeden doen, wél wat mee. En er zal bij tijd en wijlen ook ruimte op de flanken ontstaan voor Wittek en Dasa. Verder hebben creatieve jongens als Tannane en Bazoer de kwaliteiten om beslissende dingen te doen, ook in deze bekerfinale.

Van de tien wedstrijden tegen het miljoenenteam van Ajax zal Vitesse er niettemin normaal gesproken acht verliezen. De twee keer dat dit niet gebeurt, zal alles meezitten. Dat wil zeggen dat Ajax een mindere dag heeft en niet efficiënt met de kansen omgaat die het ongetwijfeld gaat krijgen. En Vitesse zal dan juist op de toppen van zijn kunnen acteren en dodelijk zijn in de afronding. Het is een scenario waar iedereen die van Vitesse houdt, op hoopt.

Als dat zich mocht voltrekken dan is het verdere competitieverloop niet meer van belang. Dat lijkt me ook beter, want mijn geloof in het omzeilen van de play-offs heeft door de armoedige vertoning tegen de absolute degradatiekandidaat uit de hofstad een enorme knauw gekregen.

Vitesse-ADO Den Haag 0-0