Geen reden voor hosannastemming

25 februari 2019 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Vitesse pakte door een 0-3 overwinning drie punten in de uitwedstrijd tegen FC Emmen. Zeker gezien de misère van de laatste maanden is er dan reden tot vreugde en vooral ook opluchting. Ik was extra blij voor de honderden uitsupporters, die na de recente desillusies van Sittard en Groningen eindelijk weer eens een prettig gevoel konden hebben op de lange terugreis. Dan lijkt zo’n enorme rit toch een stuk sneller te gaan.

De uitslag was vervelend voor het sympathieke FC Emmen, dat in verband met de trieste omstandigheden zo graag had gewonnen en de overleden broer van doelman Scherpen op indrukwekkende wijze herdacht. Hen gun ik handhaving in de Eredivisie.

Terug naar Vitesse. Reden voor een hosannastemming is er na deze zege nog lang niet. Want ook een tweede zwaluw maakt nog geen zomer, al klapwiekte dit beestje al een stuk minder moeizaam door de ruimte als het vorige. Nee, om bij dit gezegde te blijven, in de komende wedstrijden tegen NAC, Feyenoord en Heracles moet blijken of deze trekvogels een vaste broedplek in en rond Arnhem vinden.

Trainer Slutsky had weer voor het 4-4-2 systeem gekozen. Op zich maakt dat niet zoveel uit, dat kan zeker zo aanvallend zijn als 4-3-3, afhankelijk van hoe de poppetjes het invullen. Als de twee spitsen bijvoorbeeld goed worden ondersteund door de buitenste middenvelders speel je met vier aanvallers en met een bijsluitende aanvallende middenvelder zelfs met vijf. Het is dan wel zaak dat de rest van de ploeg goed aansluit, zodat de onderlinge afstanden niet te groot worden.

Een goede veldbezetting is dus van belang. Verder zijn op tactisch gebied onderdelen als snelheid van handelen, balsnelheid en naar voren gerichtheid mede bepalend voor de prestatie. Op al deze vlakken ging het in Emmen een stuk beter dan in de vorige duels, maar er moeten nog stappen worden gemaakt.

Om wat voorbeelden te noemen: de bal gaat bij Vitesse vaak nog te traag van voet naar voet en er wordt nog steeds te veel gekozen voor de pass breed of terug. Ik zag de overigens zoals altijd betrouwbare verdediger Karavaev weer enkele keren onnodig kiezen voor terug- in plaats van opendraaien. Wijs hem er met videobeelden op dat dat in bepaalde situaties uit den boze is. Hoe het wel moet, bleek bij de 0-1. Een prachtige crosspass naar links van Doekhi, een goede balaanname en dito voorzet van de mee opgekomen Clark en een schitterende, atletisch uitgevoerde volley van Dauda. Binnen een paar seconden lag de bal in het net, de tegenstander had geen tijd gehad om zich te organiseren.

Zorg er als ploeg vooral tegen zwakker geachte ploegen voor dat ingooien op het hele veld en vrije trappen op eigen helft snel worden genomen. Dan geef je de tegenstanders geen kans om door te ademen. Vooral niet als dat ook nog eens wordt gecombineerd met het goed druk zetten op de helft van de tegenstander. Bij Vitesse liepen Linssen en vooral Dauda zich als kansloze lullopertjes het apezuur over de volle breedte van het veld tussen vier verdedigers. Geef goed druk of doe het maar niet, nu had de veelbelovend in de basis debuterende, nog niet wedstrijdfitte Dauda na zevenenzestig minuten minstens drie nutteloze kilometers in de benen en moest hij worden gewisseld.

Nog wat kanttekeningen bij spelers. Zoals ik al maanden geleden vaststelde, Vitesse kan het beste spelen met het centrale duo Clarke-Salter en Doekhi. Twee jonge spelers, die af en toe een keer een steekje laten vallen, maar zeer talentvol zijn. Trainer Slutsky wilde daar niet aan, maakte Van der Werff zelfs tot aanvoerder, maar is er nu eindelijk achter. Ik ben er blij mee, maar apart is het wel. Van der Werff speelde namelijk zijn laatste wedstrijden zoals hij altijd doet, niet beter en niet slechter, maar is zijn plaats ineens kwijt.

Over Ødegaard, de man van de geweldige 0-2, hoef ik het eigenlijk niet meer te hebben. Waar zou Vitesse staan als hij niet tegen het einde van de eerste transferperiode was binnengekomen?

De concurrentie neemt binnenkort toe en met de beslissende eindfase van de competitie in zicht, is dat plezierig. Serero komt weer terug van een blessure, het schijnt dat Gong en Musonda er binnenkort eindelijk aankomen en Matavz is bijna weer fit. Het wordt dan dringen voor een basisplaats.

Als ik de Russische trainer was, handhaafde ik de op meerdere posities inzetbare Clark in ieder geval in het elftal. Op dit moment komen de telkens weer matige Büttner en de al vele weken in een vormcrisis zittende Foor als eersten voor vervanging in aanmerking. Ik ben benieuwd hoe Slutsky de zich aandienende luxeproblemen de komende tijd gaat oplossen.

FC Emmen-Vitesse 0-3
13. Dauda 0-1, 71. Ødegaard 0-2, 89. Foor 0-3.