Geen ploeg in de eredivisie speelt slechter

24 november 2019 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Arme, trouwe vijfhonderd uit-supporters. Wederom hebben zij tijd vrij en vele kilometers gemaakt voor een wedstrijd waarin hun favorieten een wanvertoning hebben opgevoerd. Ook bij het zeer matige Sparta Rotterdam ging de formatie van trainer Slutsky weer af als een gieter. Ik zou begrijpen als de supporters de eerstvolgende uitwedstrijd, vrijdag in Heerenveen, volledig zouden boycotten.

Vorige week zei een wat geïrriteerde aanvoerder Linssen op kritiek op het spel, dat mensen die mooi voetbal wilden zien, zich moesten realiseren dat zij niet in het theater zaten. Het ging op het veld om de punten. Ik heb zelden zulke onzin gehoord. Natuurlijk is het behalen van punten belangrijk, maar als mensen naar hun club zitten te kijken, gaat het ook om een belangrijk ander ding: de amusementswaarde. En die zit bij het Vitesse van Slutsky tegen het nulpunt aan.

In mijn wanhoop had ik me vastgeklampt aan Honda. Ik las dat Bero had gezegd dat de ploeg aanvallender zou gaan spelen en vroeger druk zou gaan geven, zodat de Japanner geen grote ruimtes zou hoeven te bestrijken. Dat klonk op zich goed, al besefte ik al wel dat een dergelijk aanvallend concept nooit kan gaan lopen alleen door met elkaar af te spreken om dat te gaan uitvoeren. Daar moet dan eerst langere tijd op worden getraind, zodat iedereen weet wat hij op welk moment moet doen. Dat is bij de extreem behoudende trainer Slutsky niet gebeurd en ik denk ook niet dat hij de betreffende trainingsmethodiek beheerst.

Een kwartier lang leek het niettemin te lukken. Vitesse had toen constant het initiatief en een goede actie van Buitink strandde op de paal. Al snel bleek dat het veldoverwicht alleen werd veroorzaakt door de aanvankelijke bleuheid van de Rotterdamse ploeg. Zodra die ook maar iets brutaler ging spelen, verviel de geelzwarte formatie weer in fouten als massaal achteruitlopen, slecht onderling samenwerken en in wandeltempo opbouwen. Het is triest om vast te stellen, maar er is geen ploeg in de Eredivisie die zo slecht voor de dag komt en zo’n treurig kijkspel biedt als Vitesse.

Honda kon daar (nog?) niets aan veranderen. Dat hij technisch sterk is, staat niet ter discussie, maar hij heeft op dit moment niet de kracht voor soloacties. Hij loopt best veel, maar in één tempo. Hij moet het nu uitsluitend hebben van snel passen en door combineren. Dan is hij bij zijn over het algemeen armoedig spelende medespelers aan het verkeerde adres.

Met de tactiek van Slutsky lijkt het of de spelers geen inzet hebben. De werkelijkheid is dat ze in overtal in zones rondhangen waar ze niet moeten zijn en te laat of niet komen op plaatsen waar de bal kan worden veroverd. Ik heb het al zo vaak gezegd, dat leidt uiteindelijk tot niets en kan ook met deze niet uitgebalanceerde selectie veel beter. Nu zitten de supporters naar wedstrijden te gluren waarin iedere tegenstander, hoe zwak ook, gemakkelijk aan het voetballen komt, vaak tot hun eigen stomme verbazing.

De coaching van Slutsky was ook dit keer weer beneden alle peil. De Rus blijft er een ster in om diverse spelers uit hun kracht te halen, verkeerde keuzes te maken en verkeerd en te laat te wisselen. Maar weer eens een paar voorbeelden. Buitink is geen rechtsbuiten en moet worden gebruikt als spits. En waarom wordt deze speler gewisseld en niet bijvoorbeeld de verafgode Matavz, die een elftal op geen enkele manier helpt om beter te gaan voetballen? En waarom niet aanvallend wisselen, maar Grot als invaller op de rechtsbuitenplaats brengen, terwijl hij al heeft aangetoond daar voor geen kant te functioneren? En waarom verandert er ondanks de achterstand helemaal niets aan de bezetting en de speelwijze?

Het zijn vraagtekens die wekelijks kunnen worden geplaatst, dat gaat niet veranderen zolang deze Russische trainer de dienst uitmaakt. De onvrede blijft en zal alleen maar groter worden. Dat zal Honda als eenling binnen deze dolende formatie niet kunnen verhinderen, zelfs niet als hij in de buurt zou komen van zijn oude niveau.

Aanstaande vrijdag reist Vitesse dus naar SC Heerenveen. Een ploeg die wèl naar zijn mogelijkheden en attractief speelt. Als er bij Vitesse geen totale omwenteling komt, is de Friese club een van de vele die Vitesse in de loop van het seizoen op de ranglijst voorbij zal streven. De Arnhemse club mag de in het begin van de competitie vaak met geluk behaalde punten wel koesteren. Die vormen een welkome buffer tegen degradatievoetbal.

Sparta Rotterdam-Vitesse 2-0
30. Mattheij 1-0, 83. Smeets 2-0.