Geen kandidaat voor de eerste of tweede plaats

27 januari 2021 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Het was in Venlo een avond waarin de supporters van Vitesse na de eerste helft bij uitzondering eens een keer niet langer in de zenuwen hoefden te zitten. Jammer genoeg niet, omdat de Arnhemse ploeg voldoende afstand had genomen, maar omdat zij zichzelf toen al in een kansloze positie had gemanoeuvreerd.

Je kunt natuurlijk zeggen: dit kan een keer gebeuren. Dat is ook zo, zeker omdat ook dit seizoen bij alle goede prestaties toch ook wel duidelijk is geworden dat het Vitesse maar moeilijk lukt om in wedstrijden negentig minuten lang stabiel te presteren. Maar zo afschuwelijk zwak spelen als in de eerste helft in Noord-Limburg is niettemin onverteerbaar.

Hoe kan het dat een elftal dat het toch kwalitatief goede team van FC Utrecht volledig overpowerde, zoals hun aanvoerder dat na afloop terecht noemde, en dat het ook al sterke FC Groningen geen voet aan de bal gunde, zo achter de feiten aan kwam te lopen? Ik denk dat daar twee oorzaken voor zijn.

De eerste is toch gemakzucht. Net een tandje minder inzet onder het motto: het komt allemaal wel. Te slap in de duels, vaak een stapje te laat, slordig aan de bal. De tweede is misschien nog wel belangrijker en baart echt zorgen. Er is een bepaalde trend zichtbaar, die ik al eerder heb gesignaleerd. Zolang tegenstanders met veel respect voor Vitesse spelen en zich terugtrekken, kan een met volle inzet in het vaste systeem spelend Vitesse overheersen. Gooit een ploeg de schroom helemaal van zich af en gaat brutaal het gevecht aan dan krijgt Vitesse problemen. Zie deze wedstrijd in Venlo, zie het duel met PEC Zwolle, zie de tweede helften tegen Feyenoord en SC Heerenveen. Reken maar dat de speelwijze van de Venlonaren andere zogenaamde mindere tegenstanders zal inspireren. Vitesse zal daar iets op moeten vinden.

Het neemt allemaal niet weg dat het spel nooit zo bedroevend mag zijn als in de eerste helft in Venlo. Enkele voorbeelden. Dasa die een stuk of vier vrije ballen vanaf rechts dramatisch voorgeeft. Bruns die nauwelijks iets goed doet, Bero idem, Tannane die voor zichzelf een wedstrijdje afstand schieten speelt, Darfalou die vrijwel geen bal raakt, Openda die alles fout doet. En dan ook nog zo naïef verdedigen dat topscorer Giakoumakis twee voorzetten zo maar mag inkoppen. Hoe kan het nou toch dat Bero hem moest afschermen? De eerste keer bleef hij staan, de tweede keer was hij te laat. Waar was de luchtarmada Doekhi-Rasmussen op dat moment?

Na rust ging het wat beter. Er was meer inzet en het baltempo lag hoger. Met een beetje geluk had het tij zelfs nog helemaal kunnen keren. Maar paal en lat stonden treffers van de in de tweede helft met zijn eigenzinnige acties succesvollere Tannane in de weg en drie grote mogelijkheden werden door invaller Touré verprutst. Voor zover het nog niet duidelijk was, deze fysiek sterke speler komt op technisch gebied schromelijk tekort, aanvallend koppen kan hij ondanks zijn lengte totaal niet en bij de vierde goal was hij Giakoumakis volledig kwijt. Ik neem het trainer Letsch echt kwalijk dat hij steeds met die druistige Duitser als wissel komt aanzetten.

Dit is een fikse tegenvaller, maar ik denk dat we nuchter moeten blijven. Vitesse is geen kandidaat voor de eerste en tweede plaats. Dat mogen we ook helemaal niet verwachten. Vitesse is de laatste weken steeds meer gehypet in de media en dat zorgt alleen maar voor onrust.  Als de mannen van Letsch uiteindelijk met doorgaans aantrekkelijk spel in de top vijf eindigen, hebben zij het uitstekend gedaan.

Ik heb zelf wat dat betreft ook geestelijk even moeten terugschakelen en dat geeft meteen wat rust. Het hogere verwachtingspatroon dat door de successen stiekem toch ontstond, ook bij mij, zette steeds meer druk op iedere volgende wedstrijd. Daar ben ik nu in ieder geval vanaf. Het is voor iedereen lekker dat er zaterdag alweer een wedstrijd komt. Daar ligt de kans om de toch behoorlijk vieze smaak van Venlo snel voor een deel weg te spoelen. Dat zal nog niet meevallen, want RKC Waalwijk staat weliswaar laag op de ranglijst, maar is een ploeg die tegen iedere tegenstander durft te voetballen. Vitesse zal dus echt iets moeten laten zien om zich te revancheren.

VVV-Venlo-Vitesse 4-1
16. Giakoumakis 1-0, 28.Giakoumakis 2-0, 44.Giakoumakis 3-0, 60. Broja 3-1, 79.Giakoumakis