Geen Europese schermtitel voor Tristan Tulen

20 juni 2024 | Van onze AS-redactie

Tristan Tulen, schermer van het Arnhemse Scaramouche, is er vandaag op het EK Schermen in Basel niet in geslaagd een Europese titel te pakken. Ook Ruben Derksen, Rafaël Tulen en David van Nunen, allen Scaramouche-schermers, kwamen niet in aanmerking voor een titel.

Het succesvolle Arnhemse viertal, waarvan Tristan Tulen (foto) zich onlangs plaatste voor de Olympische Spelen in Parijs, kwam op donderdag 20 juni uit op het onderdeel degen. Het waren individuele wedstrijden, dus ieder voor zich; zaterdag 22 juni treden zij als team aan, eveneens op het onderdeel degen.

Het EK Schermen kent een voor buitenstaanders ingewikkelde competitie structuur. De 100 deelnemers in Basel op het onderdeel individueel degen, worden over 15 poules verdeeld: vijf van 6 en tien van 7 schermers. In de poule schermt iedereen tegen elkaar, dus afhankelijk van de poule scherm je zes of zeven partijen. Een partij stopt wanneer een schermer 15 treffers heeft geplaatst óf wanneer de maximale tijd van 3×3 minuten is bereikt. Vanuit de poule stroom je door naar het zogenaamde tableau.

Ruben Derksen begon verrassend door in zijn poule de Franse topschermer Paul Allègre en de Hongaarse wereldkampioen van 2023 Máté Tamás Koch te verslaan, maar bleef uiteindelijk steken op een 55e plaats. Rafaël Tulen won twee wedstrijden in de poule, maar kwam in het tableau niet verder dan plaats 66 en ook David van Nunen bleef in het tableau steken op plaats 49. Tristan Tulen tot slot won drie wedstrijden in de poule, maar moest in de tweede wedstrijd in het tableau met 10-15 zijn meerdere erkennen in de uit Oekraïne afkomstige Roman Svichkar. Hij eindigde uiteindelijk als 32e.

Olympisch kampioen Yannick Borel uit Frankrijk ontbrak wegens een blessure op dit Europees Kampioenschap.

* Tekst: Wim Ludeke
* Foto van Tristan Tulen is gemaakt door Kasper Rijkers