Gebrek aan efficiëntie afgestraft

10 maart 2022 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


In het thuisduel tegen AS Roma verzuimde Vitesse enkele grote kansen te benutten. En ook voor de Conference League geldt de ijzeren wet dat de tegenstander een gebrek aan efficiëntie afstraft. Vitesse liep daarom tegen een volkomen onnodige 0-1 nederlaag aan.

In de eerste helft had Vitesse toe moeten slaan. De ploeg speelde met veel energie en veroverde veel tweede ballen. Voor een groot deel eigen verdienste, maar deels ook het gevolg van het ‘Rapid Wien-achtige’ spel van de Romeinen. De mannen van de zelfbenoemde ‘Special One’ Mourinho stapelden fout op fout, duelleerden te slap en gaven veel ruimte weg. Had de Portugese trainer zijn ploeg niet goed geprepareerd? Zelf zal hij ongetwijfeld vinden van wel. Volledig tegen de verhouding in scoorde zijn ploeg enkele seconden voor de rust de 0-1 via een frommelgoal.

De geelzwarte formatie was in de periode daarvoor meerdere malen dreigend geweest en had via Openda twee grote kansen gekregen, waarvan de laatste erin had gemóéten. De Belg is zijn scherpte echter al een tijdje kwijt en hij is nou juist degene die de doelpunten moet maken. Gebeurt dat niet dan is het vooral hopen op kopgoals van verdedigers uit dode momenten.

Na de thee was AS Roma zonder echt goed te spelen wel wat scherper. Het werd voor Vitesse lastiger om de vrije man te vinden en voorin iets te creëren. Wat daarbij niet hielp, is dat het baltempo vaak te laag was. Niet talmen, elkaar strak aanspelen, op de juiste voet, zo mogelijk in de loop. Voor jongens als Oroz en Rasmussen is dat een lastige opgave, En doelman Houwen zou ook meer vaart moeten maken met spelhervattingen en de bal dan niet kort op Oroz moeten spelen. Van de Kroaat krijgt hij de bal namelijk met de kerende post terug, dus dat schiet niet op. Dat krampachtige geklungel benadrukt nog maar eens dat het vreemd is dat de opbouwend sterke Bazoer zo weinig speelminuten krijgt.

Al met al kwam de ploeg al snel in het tweede bedrijf vast te zitten, er was meer creativiteit nodig. Dat had voor trainer Thomas Letsch het sein moeten zijn om wissels toe te passen, maar de Duitser deed dat pas tien minuten voor tijd. Veel te laat.

De Italiaanse ploeg was op dat moment toevallig net met tien man komen te staan, dus de gelijkmaker leek nog mogelijk. Die had ook moeten vallen, want uit een schitterende verre voorzet van invaller Bazoer had spits Grbic de bal voor het inkoppen. Hij is binnengehaald als een goede kopper, maar als hij dat was geweest, had hij deze bal niet recht in de handen van de keeper, maar in de hoek gekopt. Dan zou hij ook niet zoveel kopduels verliezen als hij nu doet.

Ik loop de spelers nog even langs. Het minpuntje van doelman Houwen in de opbouw heb ik net al genoemd, verder keepte hij op de paar momenten dat dat nodig was attent.

Van de drie centrale verdedigers was Doekhi weer uitstekend. Oroz heeft zich een stuk verbeterd en doet het beter dan ik had verwacht. Na rust zat hij er verdedigend wel twee keer lelijk naast en kwam zijn kwetsbaarheid aan het licht.  Rasmussen staat zijn mannetje op links, maar zijn opbouw is vaak te stroef en aarzelend. Een verbeterpunt.

Rechterwingback Dasa speelde een uitstekende eerste helft, in de tweede helft kreeg hij minder ruimte en werd het voor de Israëliër wat moeilijker. Hij is zeer belangrijk voor het elftal, net als zijn collega aan de overkant, Wittek. Een lepe speler, zowel aanvallend als verdedigend. Door slim voor zijn tegenstander langs te kruisen, forceerde hij voor hem een tweede gele kaart en dus rood. Een herhaling van zetten, want hetzelfde deed de Duitser in Londen bij de Spurs.

Middenvelder Tronstad speelde gelukkig weer een sterke wedstrijd, Hij is de draaischijf van het elftal kort voor de verdediging. Ballen onderscheppen, wegdraaien, goed afspelen en doorvoetballen.

Middenvelder Bero wisselde weer goede met slechte momenten af. Typerend voor hem waren twee tegengestelde acties. In de eerste helft liep hij over grote afstand een gat dicht, waardoor hij de angel haalde uit een levensgevaarlijke counter. In de tweede helft maakte hij als laatste man ver op de helft van de Italianen een knullige technische fout, waarmee hij een gevaarlijke counter inleidde. Het blijft halen en brengen met de nijvere Slowaak, die ten onrechte als een sterkhouder wordt gezien.

Middenvelder Domgjoni heeft intussen laten zien dat hij technisch goed is en ook nog eens een behoorlijke actieradius heeft. Je kunt hem er goed bij hebben, al was hij deze avond niet altijd even gelukkig met zijn acties.

Over Openda heb ik het al gehad. De Belg is zijn vorm kwijt. Toch snap ik niet dat Letsch hem wisselde voor Baden Frederiksen. Van Openda is toch eerder een goede flits te verwachten dan van de aanvallend beperkte Deen.

Ook Grbic heb ik al even besproken. Zijn kopkracht valt tegen, hij is ook niet bijzonder snel en heeft ook geen passeeractie in huis. Pluspunt is wel dat de Oostenrijker hard werkt en in de duels zijn lichaam goed gebruikt. Daardoor komt de bal nogal eens bij een medespeler terecht of verdient hij een vrije trap. Alles bij elkaar heeft deze tijdens de winterstop gehaalde speler niet of nauwelijks meerwaarde ten opzichte van zijn concurrenten op de bank. Op dit moment vind ik Buitink zelfs beter.

Ondanks de 0-1 was het toch wel een leuke avond en als AS Roma het in eigen stadion niet veel beter doet dan in Arnhem, is Vitesse volgende week in Rome niet bij voorbaat kansloos. We gaan het zien, eerst wacht zondag het stugge Heracles Almelo.

Vitesse-AS Roma 0-1
45. Oliviera 0-1