Gaan Arnhemse Boys en Veluwezoom strijden om de titel in 4F en lukt het Arnhemia een stap hogerop te zetten?

23 september 2017 | Van onze AS-redactie

De amateurvoetballers in de eerste klasse en lager beginnen na hun bekeravontuur dit weekeinde aan de competitie. Gaat Arnhemse Boys een rol spelen in de strijd om de titel in de vierde klasse F. Is SC Veluwezoom, waar een bus vol nieuwe spelers is afgezet, een concurrent? Hoe sterk is Eendracht? En kan Arnhemia in de vijfde klasse D een belangrijke rol vervullen? ArnhemSports blikt in drie delen vooruit. Deel III: de zondagclubs in de vierde en vijfde klasse.

Zondagvoetbal
Vierde klasse F
Arnhemse Boys kent een rijke historie en speelde in de jaren tachtig en eind jaren negentig in de eerste klasse. Daar steekt de huidige positie van de club als vierdeklasser schril bij af. De ploeg van trainer Pierre van den Berg is daarom wel weer eens toe aan een succesje en dat zou dit seizoen kunnen lukken. Drie sterke ploegen (HAVO, Driel en MASV) zijn uit deze klasse gepromoveerd en met de komst van Wesley Mortier is de hoofdmacht van Arnhemse Boys in ieder geval verzekerd van doelpunten. In het bekertoernooi bereikte Arnhemse Boys de volgende ronde na onder meer een gelijkspel tegen derdeklasser Driel (2-2). Een plek in de nacompetitie om promotie mag minimaal verwacht worden van Arnhemse Boys.
Eendracht ontsnapte afgelopen seizoen aan degradatie. In de nacompetitie had tegenstander DVE-Trajanus niet-gerechtigde spelers opgesteld, waarna de tuchtcommissie van de KNVB de 5-3 nederlaag omzette in een 3-0 zege voor de Arnhemse ploeg. met de nieuwe trainer Marcel Gerrist waait er een frisse wind aan de Doorwerthlaan. Een kampioenschap is te veel gevraagd, maar Eendracht beschikt komend seizoen over voldoende kwaliteiten om een stabiele middenmoter te kunnen zijn. Als Gerrist er in slaagt de discipline aan te trekken, zit er voor de Arnhemse ploeg misschien nog wel meer in het vat.
Westervoort beƫindigde de competitie afgelopen seizoen in de vierde klasse D met een positie in de middenmoot. Nu ingedeeld in de vierde klasse F lijkt er voor de Liemerse ploeg niet heel veel meer in te zitten. De ploeg van trainer Harold Dengerink hoeft echter ook niet bezorgd te zijn, dat het in degradatienood komt.
Jonge Kracht boekte in het bekertoernooi wisselvallige resultaten. Nederlagen bij Nijmen (4-1) en thuis tegen Trekvogels (1-3) baarden zorgen, maar in het laatste duel bij NSVV FC Kunde behaalde de ploeg een 5-1 zege. Gezien de historie hoort de Huissense formatie minimaal in de top van de vierde klasse te spelen. Trainer Johan Scholten zal met minder ook geen genoegen nemen. En plek in de nacompetitie om promotie moet mogelijk zijn.
Trainer Mohammed Mouhouti haalde een karrenvracht aan nieuwe spelers naar SC Veluwezoom en daarom zijn de verwachtingen bij de Velpse club hooggespannen. Spelers als Eldridge Rojer en Mohassin Ouchene speelden betaald voetbal of op hoog amateurniveau. Daarom behoort Veluwezoom ook tot de favorieten voor de titel, maar veel zal afhangen van de discipline in de selectie. In het bekertoernooi verloor de Velpse club van dorpsgenoot VVO (3-0) en ging het af bij Beekbergen (11-1 nederlaag). In dat duel liet Mouhouti spelers aantreden die nog wat minder in actie waren geweest. Tussendoor werd nog wel gewonnen van vijfdeklasser De Paasberg (3-2). Met Veluwezoom is het dus afwachten, maar gezien het potentieel is de ploeg aan haar stand verplicht de nacompetitie om promotie te halen.

Vijfde klasse D
Het seizoen 2016-2017 eindigde voor Arnhemia met een kater. In de finale van de nacompetitie was de ploeg van trainer Marco Bosch (foto) heel dicht bij promotie naar de vierde klasse, maar uiteindelijk was Elistha de sterkste. Dat had de Arnhemse club hoofdzakelijk aan zichzelf te wijten. In die eindstrijd ontbraken te veel spelers door een schorsing. Komend seizoen zal Bosch met zijn ploeg een nieuwe poging wagen. Een lastige opgave, maar als Arnhemia beter start dan vorig seizoen (toen vijf nederlagen op rij) kan de ploeg een rol van betekenis spelen.
Elsweide kende een matige voorbereiding. Alle bekerduels gingen verloren en in drie wedstrijden kreeg de Arnhemse ploeg 16 doelpunten tegen.Trainer Rasid Gunes heeft dus nog heel wat werk te verrichten. Een plek in de (sub)top van de vijfde klasse lijkt dan ook niet haalbaar, tenzij Elsweide gaat verrassen.
De Paasberg zou onder de nieuwe trainer William Gorissen wel eens kunnen verrassen. De Arnhemse ploeg degradeerde afgelopen seizoen met slechts drie punten uit de vierde klasse, maar hoopt het verloren gegane terrein te herwinnen. In het bekertoernooi presteerde De Paasberg naar behoren. De Arnhemmers bleven tegen Beekbergen (4-4), Veluwezoom (3-2 verlies) en VVO (3-0 nederlaag) zonder overwinning, maar het spel kon bekoren. Als Gorissen er in slaagt de discipline te handhaven, gooit De Paasberg hoge ogen.

* Archieffoto rechtsboven: Nicky Brouwer van Arnhemia (zwart tenue) in duel met een speler van SDOO.
* Klik hier voor het voetbalprogramma.