Frustrerend en onnodig

11 maart 2023 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Een absolute wanprestatie van ploeg en trainer. Dat is mijn treurige conclusie na de 3-1 nederlaag van Vitesse bij Sparta Rotterdam. Uitermate frustrerend, want het kan zoveel beter.

Zo slecht is deze selectie namelijk niet. Oké, een echte spits ontbreekt, maar met de spelers die de club heeft, is degradatie echt wel te vermijden. Daarvoor is wel nodig dat trainer Phillip Cocu voor de juiste tactiek en spelers kiest. Maar dat doet hij helaas regelmatig niet.

Sparta maakt een heel goed seizoen door, maar is bepaald geen wonderploeg. Wat Vitesse echter deed, is de Rotterdammers sterk maken. In plaats van met lef te spelen en druk te zetten op het zwakste deel van die ploeg, de verdediging, liep de Arnhemse formatie vanaf de eerste minuut achteruit. Fout, zo’n tactiek begrijp ik tegen een topploeg, maar is uit den boze tegen andere tegenstanders.

Cocu is een sympathieke vent en heeft een geweldige voetbalcarrière achter de rug. In het interview voor deze wedstrijd zei hij ook zinnige dingen, niets mis mee. Maar hij maakt regelmatig verkeerde keuzes. Zoals ik al aangaf, tactisch laat hij zijn team afwachtend, laf spelen. En bij zijn opstellingen en wissels zet ik ook vaak vraagtekens.

Ik neem de trainer op dit punt deze avond een aantal dingen kwalijk. Waarom Sankoh in de basis en Vidovic op de bank? Sankoh is een draver zonder creativiteit. Vidovic is misschien net iets minder snel, maar wél creatief. De Kroatische Duitser kwam er in na eenenzeventig minuten, het veel te late eerste wisselmoment, maar dat ging ten koste van Kozlowski. Dus creativiteit kwam in de plaats van creativiteit. Op hetzelfde moment kwam Bialek voor Sankoh, ook al bijzonder vreemd. De Pool presteert immers al weken lang hoegenaamd niets in de spits.

En waarom geeft Cocu geen speelminuten aan Jonathans, of misschien zelfs een basisplaats ? Als ik nog steeds sportjournalist was geweest, had ik die vraag al lang aan de trainer gesteld. Dat soort inhoudelijke kwesties worden echter klaarblijkelijk door De Gelderlander en andere media nooit aan de trainer voorgelegd.  

Zoals het nu gaat, wordt het nog heel moeilijk om degradatie te voorkomen. En je zou je als supporter moeten verheugen op wedstrijden van je club, maar het is een verschrikking om naar wanvertoningen als in Rotterdam te kijken. Voor de zoveelste keer gaan de supporters, dit keer nota bene een heel uitvak vol, uiterst teleurgesteld naar huis.

Ik heb geen zin om alle spelers van deze ploeg zonder uitblinkers te bespreken. Ik plaats alleen bij deze en gene wat kanttekeningen.

Doelman Scherpen heeft een aantal keren uitstekend gered, maar ging bij de eerste tegengoal niet helemaal vrijuit. Verder bewees hij weer eens in het meevoetballen dramatisch te zijn.

Rechtsback Flamingo is op de positie waar hij nu speelde veel minder dan centraal achterin of als controlerende middenvelder. Hij moet terugzien op een wedstrijd met veel fouten.

Linksback Wittek speelde zeer wisselvallig met als dieptepunt het te ver voor zich uitspelen van een bal en een rare actie daarop volgend, met rood bestraft. Dit soort riskante overtredingen heeft de Duitser wel vaker en hij komt daarmee nog weleens weg. Dit keer niet en daardoor werd de toch al geringe kans om alsnog een resultaat te behalen, tot nul gereduceerd.

Ook centrale verdediger Meulensteen had deze avond een aantal zwakke momenten. Hoewel hij de positie achterin goed kent, draaide hij daar veel minder dan de laatste weken op het middenveld.

Middenvelder Van Ginkel ziet het spelletje nog steeds zeer goed en is betrouwbaar in het positiespel. De versnelling die hij vroeger had, zie ik echter (nog?) niet terug. Zijn ploeggenoten moeten hem daarom helpen om belangrijk te kunnen zijn, maar die grossierden in balverlies.

Rechterspits Manhoef bleef zich maar vastlopen. Hij was eerder kandidaat voor een wissel dan Kozlowski, maar Cocu besloot anders.

Als ploeg en trainer op deze manier blijven voortsukkelen, dreigt het Heracles-scenario. Heel lang het gevoel hebben dat deze ploeg te goed is om te degraderen en dan op het laatste moment toch de boot ingaan. Dat hoeft niet, maar dan moet trainer Cocu het licht zien en een team neerzetten dat bestaat uit de juiste spelers en tegen niet-topploegen initiatief durft te nemen en probeert te heersen.

Eerst komt nog de thuiswedstrijd tegen PSV Eindhoven, waarin een behoudende tactiek wél logisch is. Resultaat valt daar niet te verwachten, het moet toch echt in de weken daarna gebeuren, met een gedurfde tactiek dus en de juiste spelers.

 Sparta Rotterdam – Vitesse
7. Oroz 0-1, 11. Verschueren 1-1, 45. Saito 2-1, 87. Kitolano 3-1