Fred Wieland kent geen twijfels

4 april 2013 | Van onze AS-redactie

De handballers van UDI 1896 worden zondag kampioen van de hoofdklasse B. Daaraan twijfelt bij de Arnhemse club niemand. Bij een zege op LHV, de nummer laatst, is de titel binnen. De AS-redactie sprak met trainer Fred Wieland (foto).

 
Dat kampioenschap kan niet meer misgaan!

Fred Wieland: “De wedstrijd moet eerst nog gespeeld worden en ik ben niet zo van de voorspellingen. Maar als je nu niet durft te zeggen dat we het gaan halen, zou het triest gesteld zijn. We zijn compleet, spelen thuis, wij hebben 35 punten en LHV pas vijf. Het gaat mij ook meer om de manier waarop. Er zal veel publiek zijn, dus ik hoop dat we het waardig aflsuiten en iets moois kunnen laten zien. Dat wordt de opdracht, maar je kunt het bijna nooit goed doen.”

De titel is bijna binnen, maar wat was aan het begin van het seizoen de doelstelling?
“Dat was een plek bij de eerste drie in de hoofdklasse. We hadden er wat nieuwe spelers bij en dat waren niet de minste handballers. In de breedte waren we daardoor een stuk sterker. Maar je moet er dan eerst nog een team van maken en dat proces is geslaagd.”

Wanneer kregen jullie het gevoel dat het behalen van de titel tot de mogelijkheden behoorde?
“Dat was halverwege de competitie. We stonden bovenaan en hebben toen besproken hoe we daar verder mee om zouden gaan. Na de gewonnen uitwedstrijd bij BDC hadden we het gevoel dat we het ook niet meer weg zouden geven, maar toen ging het daarna ineens mis tegen het tweede team van Swift. Swift kon over zijn sterkste spelers beschikken en wij speelden een kansloze wedstrijd.”

Jullie zijn door die nederlaag niet van slag geraakt.
“Het heeft wel even doorgewerkt, want we waren er goed ziek van. Zo wil je jezelf niet te kijk zetten. Maar we zijn rustig gebleven en weer wedstrijden gaan winnen. Het vertrouwen kwam terug en het spel werd ook steeds beter. Na de speeldag op 17 maart, toen wij wonnen van Celeritas en Swift verloor van BDC, wisten we dat het niet meer fout kon gaan. Op mentaal vlak was dat onze beste wedstrijd.”

Een kampioenschap betekent nog geen promotie.
“Nee, er zijn vijf hoofdklassen en er zijn vooralsnog maar vier plaatsen in de tweede divisie beschikbaar. De vijf kampioenen gaan in toernooivorm spelen om die vier plaatsen, dus we moeten het wel heel bont maken als we dat niet halen. Het kan ook nog dat een ploeg zich terugtrekt uit de tweede divisie en dan hoeven we dat toernooi niet te spelen.”

Blijft de selectie bij elkaar en zijn jullie sterk genoeg voor de tweede divisie?
“De selectie blijft vrijwel intact. Mogelijk dat Tom de Vries afhaakt, Hij heeft wat rugklachten. Mocht hij inderdaad stoppen, dan blijft hij hoe dan ook betrokken bij het team. Daarnaast heeft Cliff Suiters aangegeven dat hij zijn carrière na dit seizoen afsluit. Maar bij Cliff weet je het nooit. In augustus begint het bij hem misschien weer te kriebelen.”

Komt er versterking?
“Daar valt nog weinig over te zeggen. Je hoort wel dat spelers uit de regio eventueel interesse om bij promotie naar UDI te komen. We zien het wel.”

* UDI 1896 is zondag bij winst op LHV zeker van de titel in de hoofdklasse B. De wedstrijd in sporthal Kermisland in Arnhem begint om 13.00 uur. Met nog twee duels voor de boeg heeft de ploeg van trainer Fred Wieland een voorsprong van 3 punten op BDC.