ESA haakt af in titelstrijd

17 december 2018 | Van onze AS-redactie

ESA ligt in de derde klasse A van het zaterdagvoetbal uit de titelrace. Na de 4-2 thuisnederlaag tegen Zelos staat de Arnhemse ploeg al 9 punten achter op de twee koplopers Dieren en Be Quick Zutphen. Bovendien moet ESA ook het Wageningse SKV nog boven zich dulden.

Na de degradatie uit de tweede klasse, vorig seizoen, hield trainer Peter Gerritsen (foto) zijn selectie bij elkaar. De spelersgroep sprak zich uit het verloren gegane terrein zo snel mogelijk te herwinnen. Bijna halverwege de competitie is een kampioenschap voor ESA echter al niet meer haalbaar, tenzij er wonderen gebeuren. Hoewel ESA (19 punten uit 11 wedstrijden) de twee koplopers Dieren en Be Quick Zutphen (28 uit 11) beide nog op bezoek krijgt, is de achterstand te groot om nog aanspraak op de titel te kunnen maken. 

ESA was dit seizoen op eigen veld nog ongeslagen. Met vier zeges en een gelijkspel (2-2 tegen Oeken) leek sportcomplex Rijkerswoerd een nauwelijks te nemen vesting, maar aan die illusie maakte het bescheiden Zelos zaterdag een einde. Tom Titarsolej maakte een 0-1 achterstand nog wel ongedaan, maar de bezoekers uit Zelhem profiteerden daarna tweemaal van geklungel in de Arnhemse defensie en leidden bij rust comfortabel met 1-3. Chris Sangi bracht met zijn treffer (2-3) weer wat hoop in de Arnhemse harten, maar de vierde treffer van de gasten betekende de genadeklap voor ESA: 2-4.

Promotie is voor ESA nog altijd mogelijk, maar dat zal dan via de nacompetitie moeten gebeuren. In 3A zijn door het oneven aantal ploegen (13) twee periodetitels te verdelen. De strijd om de eerste periodetitel wordt na de winterstop op zaterdag 19 januari beslist als Dieren (doelsaldo +23) op bezoek gaat bij Zelos en Be Quick Zutphen (doelsaldo +19) bij Redichem moet aantreden.
Daarna begint de tweede periode, die ook weer over twaalf wedstrijden gaat. De derde deelnemer aan de nacompetitie komt uit de eindstand. Die gaat naar de hoogst geëindigde ploeg die nog niet in het bezit is van een periodetitel. Ondanks een povere eerste seizoenshelft is er voor ESA nog niets verloren.

* Foto geheel boven: Doelman Remon Elbers van ESA verwerkt de teleurstelling na een treffer van Zelos. (Foto: Nico Kooij)

UITSLAGEN ZATERDAGVOETBAL (15 DECEMBER)
HOOFDKLASSE B
Buitenpost – SDCP                      1-0
AZSV – Berkum                           1-0
Flevo Boys – Excelsior ’31         2-0
Genemuiden – Urk                     0-1
WHC – Deto                                  2-0
SVZW – Duno D                           2-3
Sparta N – ACV                            2-0
CSV Apeldoorn – Staphorst      0-2

TWEEDE KLASSE G
VRC – VSCO ’61                            2-1
VVOP – Renswoude                    3-2
Owios – Lunteren                       2-3
FC Horst – Lelystad ’67              2-0
ESC – AVW ’66                              2-1
Unicum – Valleivogels                6-1
Blauw Geel ’55 – Woudenberg  0-7

DERDE KLASSE A
Uni VV – SKV                                 0-2
ESA – Zelos                                    2-4
AZ 2000 – Redichem                    1-4
Be Quick Z – De Treffers             2-0
JVC Cuijk – OVC ’85                      2-1

VIERDE KLASSE E
Geen programma