Er wacht een loodzware opgave

5 november 2022 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans WitjesNa de pijnlijke 0-4 nederlaag thuis tegen Sparta Rotterdam hangt het degradatiespook weer een stuk dichter boven het Gelredome. En daar zal het na de twee wedstrijden die er dit jaar resteren ook blijven zweven. Het is lang geleden dat de Arnhemse formatie in zo’n penibele situatie verkeerde, dus dat is slikken voor iedereen die de club een warm hart toedraagt.

Het is ook wennen, in meerdere opzichten. Aan het feit dat de geelzwarte formatie in eigen stadion door ploegen als SC Heerenveen en Sparta Rotterdam met grote cijfers van de mat wordt geveegd. Aan spel dat in grote fases van wedstrijden bol staat van de angst en de basisfouten. 

Om met de angst te beginnen. Sparta Rotterdam doet het dit seizoen tot nu toe uitstekend, maar is natuurlijk geen wonderploeg. Dat bleek ook wel op een aantal momenten, met name als het team onder druk werden gezet. Heel jammer dat trainer Phillip Cocu er niet voor had gekozen om de laatste linie van de Rotterdammers op te jagen en de verdedigers te dwingen tot fouten in de opbouw. Nu hadden zij alle tijd om het spel te verplaatsen.

Die tijd had Vitesse in de eigen achterhoede ook, want ook Sparta zette geen druk. Met name in de eerste helft werd die tijd veel te weinig gebruikt voor snelle oplossingen in voorwaartse richting. Er was geen lef, geen baltempo, terugdraaien met de bal en risicomijdend breed of terug spelen waren aan de orde van de dag.

In de tweede helft zat er wat meer overtuiging in het spel. Er kwamen een paar kansen en er leek zelfs meer dan een gelijkspel in te zitten. Het wrange was dat juist in die periode door een kolossale verdedigingsfout van Ferro de 0-1 viel. En drie minuten later al kwam met een zondagsschot de 0-2 er overheen, een klap die Vitesse niet meer te boven is gekomen.

Die ketser van Ferro is zo’n basisfout die ik hiervoor bedoelde. Het mag gewoon niet gebeuren dat een aanvaller bij je wegdraait, omdat je op één kant gokt in plaats van af te wachten. Dat gebeurde de Portugees uit tegen Excelsior en nu weer. Onacceptabel. 

Dan het verdedigen in de rechterzone. Arcus maakte ten overvloede nog eens duidelijk dat hij niet als back in een 4-3-3-systeem kan spelen. Hij gaf zijn tegenstander Saito enkele keren te veel ruimte, liet hem aan de bal komen. Vervolgens ging hij achteruitlopen en liet hij de Japanner in dribbelen. Tot overmaat van ramp ging Kozlowski niet met Sparta-linksback Pinto mee, die simpel kon overlappen en de achterlijn kon halen. Dat gebeurde meerdere keren. Ook dat soort kinderlijk verdedigen kan gewoon niet op dit niveau.

De kwetsbaarheid in de breedte van de Arnhemse selectie werd deze avond ten overvloede nog eens zichtbaar. Spits Bialek was geblesseerd en werd vervangen door Van Duivenbooden uit de eigen jeugd. Ik kende hem niet, maar hij had vorige week met Jong Vitesse twee keer gescoord tegen NEC, dus dat beloofde wel wat. Het werd een teleurstelling. Ik heb niet kunnen ontdekken waar zijn kracht ligt. Hij is ondanks zijn lengte geen goede kopper, heeft geen individuele actie en is ook niet snel. Hij heeft twee of drie ballen goed teruggelegd, maar dat was het dan ook.

De kort voor de competitie gehuurde talenten Vidovic en Kozlowski hadden het deze keer niet en werden terecht vervangen. Maar als dan jongens als Baden Frederiksen en Yapihun opwachting maken, weet je bij voorbaat al dat de kans op succes zo ongeveer tot het nulpunt gaat dalen. Kansloze wissels, in tegenstelling tot de later nog invallende Jonathans. Een aanvaller met gevoel in zijn linkerbeen, een goede startsnelheid en inzicht. Ik heb het al eerder geschreven, hij verdient meer speelminuten.

Datzelfde geldt voor Manhoef als hij in normale doen is. Hij is echter de laatste tijd bij gebrek aan vertrouwen en speeltijd ver teruggevallen. Heel jammer. 

De Vitesseploeg kende geen uitblinkers, of het zou doelman Reiziger moeten zijn. Hij heeft namelijk een aantal goede reddingen verricht en de vier goals die hij moest toestaan, waren onhoudbaar. Verder waren er kleine voldoendes voor Flamingo en Tronstad. Alle overige spelers in het basiselftal verdienden het rapportcijfer vijf of lager. 

Hoe moet het nu verder? Deze ploeg gaat woensdag bij Ajax waarschijnlijk als schietschijf fungeren en heeft ook de zondag daarna bij Go Ahead Eagles weinig kans op succes. Vermoedelijk gaat Vitesse dus met elf schamele punten de winterstop in. Dat terwijl de club nog een onevenredig zwaar programma voor de boeg heeft met twee keer de topploegen PSV en AZ en ook twee maal de nare derby tegen NEC. 

De toestand is uitermate zorgelijk en winterse transfers zijn noodzakelijk. Daarvoor zal allereerst de overname van de club op 1 januari 2023 juridisch afgerond moeten zijn. Dan nog zal het lastig zijn om halverwege het seizoen goede spelers te halen. Aan veel spelers die dan beschikbaar komen zit immers een kleinere of grotere kras. Daar komt nog bij dat eventuele nieuwelingen pas instromen op het moment dat de tweede competitiehelft begint of zelfs al loopt. Inpassing zal dus moeten verlopen via een noodscenario.

Al met al ligt er voor Cocu c.s. een ingewikkelde puzzel om te leggen. Het lijkt erop dat Vitesse het vege lijf in ieder geval voorlopig nog met deze deels gemankeerde selectie moet gaan redden, ook na de winterstop. Hoe dat ook uitpakt, er wacht een loodzware opgave.    

Vitesse-Sparta Rotterdam 0-4

69. Lauritsen 0-1, 72. Mijnans 0-2, 88. Lauritsen 0-3, 90. Verschueren 0-4.