Er resteert één ding: proberen aantrekkelijk te voetballen

21 januari 2018 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Huisarend Hertog vloog niet, de geluidsinstallatie functioneerde niet en de drie punten kwamen er niet. Dat lijkt informatie over opnieuw een verloren avond in het Gelredome, maar dit keer voelde het toch anders.

Natuurlijk, het is zeer teleurstellend dat Vitesse voor de zoveelste keer punten in een thuiswedstrijd liet liggen, maar er was toch een belangrijk verschil met eerdere wedstrijden. Eindelijk deugde de wedstrijdinstelling. Zoals Vitesse de eerste vijfentwintig minuten speelde, zo willen supporters de ploeg zien. Naar voren gericht, de tegenstander opjagend en op die manier dwingend tot fouten maken. Het leverde een 1-0 voorsprong op en het had in die fase ook zo maar 2-0 of 3-0 kunnen worden.

Uiteraard werd de druk naar voren daarna wat minder, want dat pressievoetbal is niet negentig minuten aan één stuk vol te houden. Dat vervolgens bij de eerste gevaarlijke tegenaanval uit een onmogelijke hoek de 1-1 viel, was botte pech. Vitesse had in de eerste helft meer verdiend en dat gold nog eens extra voor de in die periode uitblinkende Mount. De jonge Chelsea-speler is een genot om naar te kijken en hij alleen al is de gang naar het stadion waard.

Vitesse heeft kansen genoeg gehad om te winnen en dat was ook zeer verdiend geweest tegen het bij vlagen irritante, tijdrekkende SC Heerenveen. Toch is het puntverlies niet alleen te wijten aan het feit dat de kansen niet werden benut en het vlammende schot van Bruns tegen de paal eindigde in plaats van een paar centimeter meer naar binnen. Ook deze avond vielen vooral de overtredingen makende duikelaar Linssen en zijn maatje Bruns weer tegen. Hetzelfde geldt voor Faye in opbouwend en aanvallend opzicht. Dit zijn problemen die onderhand net zo structureel kunnen worden genoemd als het opzichtige falen van Castaignos in wedstrijden waarin hij van trainer Fraser minuten mocht maken.

Enkele spelers brachten dus niet genoeg en Vitesse raakte de grip op de tegenstander in het eerste deel van de tweede helft kwijt. Dat zou voor een trainer reden moeten zijn om te wisselen, maar Fraser wachtte maar liefst tot de drieënzeventigste minuut voordat hij Van Bergen voor Linssen bracht. Dat had natuurlijk al veel eerder moeten gebeuren, sterker nog, de jonge Brabander had bij mij aan de aftrap gestaan en ook in eerdere wedstrijden al de nodige minuten gemaakt. Met hem erbij is er snelheid en dreiging van twee kanten, zonder hem moet alle gevaar van Rashica komen. Want niet alleen Linssen heeft het niet, ook Matavz valt vaak tegen en als de gedachte concurrent van hem, Castaignos, opdraaft, speelt de ploeg zelfs met tien man.

Matavz speelde in de eerste helft voor de verandering eens een keer minder lauw en had toen ook enkele aardige acties, maar verpestte alles door een oliedomme elleboogstoot te geven aan Dumfries. Dat gaat hem een schorsing van een wedstrijd of drie opleveren. Het zal me benieuwen hoe Fraser dit gaat oplossen. Hij zal het toch niet in zijn hoofd halen om Castaignos er dan maar weer in te zetten? Als de trainer dat doet, maakt hij zichzelf belachelijk.

Ik pleit al jaren voor het invoeren van zuivere speeltijd en het irritante optreden van scheidsrechter Lindhout onderstreepte dat pleidooi. Na vier wissels en een groot aantal vervelende vertragingsacties van Heerenveen-spelers waar deze arbiter niet tegen optrad, telde hij slechts drie minuten tijd bij. Zogenaamd professioneel wangedrag werd op deze wijze maar weer eens beloond.

Interim-Technisch Directeur Van Hintum heeft onlangs aangegeven de huidige selectie sterk genoeg te vinden. Terwijl zelfs kleine, noodlijdende ploegen zich versterken, leunt de clubleiding van Vitesse dus tevreden achterover. Met dit spelersmateriaal betekent dat hetzelfde als een streep halen door de ambitie om Europees (voorronde)voetbal te bereiken. Er resteert dan maar één ding: proberen aantrekkelijk te voetballen, zoals in het eerste deel van dit duel.

Arnhem, 20 oktober 2018
Vitesse-SC Heerenveen 1-1
13, Hoegh 1-0 (e.d), 37. Van Amersfoort 1-1.