Er moet nog veel verbeteren

7 augustus 2022 | Van onze AS-redactie

Een saaie wedstrijd was het zeker niet. En de eerste twintig minuten waren van Vitessekant verrassend goed. In het verdere verloop van de uiteindelijk met 5-2 verloren eerste wedstrijd thuis tegen Feyenoord, werd echter pijnlijk duidelijk dat er erg veel bij de geelzwarte formatie moet verbeteren om een redelijk seizoen te gaan draaien.

In die goede eerste fase lukte het Vitesse om druk te zetten op de Rotterdamse ploeg en die tot fouten te dwingen. De 1-0 van Manhoef kwam daarom zeker niet uit de lucht vallen en gaf hoop op meer. Al snel daarna kwam echter de kwetsbaarheid van het team van trainer Thomas Letsch aan het licht. Met drie verdedigers achterin spelen vergt een goede afstemming met de wingbacks om geen gaten te laten vallen.  Feyenoorder Wälemark kreeg evenwel, na eerst al vanuit vrije positie tegen de paal te hebben geschoten, bij de 1-1 weer alle ruimte van zowel Ferro als Arcus.

Voor de rust kwam daar nog de 1-2 van Danilo overheen. De Braziliaan kon de afdraaiende vrije trap vanaf links ongehinderd inkoppen. Doelman Houwen neemt in dat soort situaties een uitgangspositie aan alsof hij van de lijn af zal komen om de voorzet te onderscheppen, maar dat doet hij nooit. En de veldspelers stonden met tien man – u leest het goed, tien man – op één lijn op de rand van het stafschopgebied, waarvan er niet één in actie kwam. Waarschijnlijk rekenden ze allemaal op elkaar. Welke trainer stopt eens met dat massale laten terugkomen van iedereen bij vrije trappen vanaf de zijkant ver op de eigen helft en bij corners? Houd twee voorhoedespelers rond de middenlijn, dat bindt minstens twee verdedigers, maakt de verdedigende situatie overzichtelijker en biedt mogelijkheden voor een counter.

Toen Feyenoord wat meer druk op Vitesse ging zetten, bleek ook dat de nieuwe verdedigers Ferro en Arcus dan soms rare passes gaan geven.  Ik heb deze wedstrijd gelukkig ook goede dingen gezien bij deze spelers, maar zij zullen aan die rechterkant verdedigend beter moeten gaan samenwerken en onder druk betere oplossingen in de opbouw moeten gaan vinden.

Het werd gaandeweg de wedstrijd steeds moeilijker voetballen voor Vitesse, maar  de via de VAR toegekende  2-2 van Baden Frederiksen gaf toch hoop op een goed resultaat. Kort daarna dwarrelde de 2-3 over Houwen heen in de verre hoek. Geen echte blunder, maar een goede keeper pakt zo’n bal en houdt zijn ploeg in de wedstrijd.

Wel een echte blunder, en wel een van het ergste soort, volgde enkele minuten later bij de 2-4. Ik erger me sowieso al aan de trage spelhervattingen van Houwen, maar bij die tegentreffer treuzelde hij zelfs zo lang dat Danilo de bal kon blokkeren en in het lege doel schuiven. Het was de nekslag en met de 2-5 even later was de wedstrijd natuurlijk helemaal gelopen.

Uiteraard is het moeilijk om dan als ploeg nog alles te blijven geven, maar met nog ruim twintig minuten speeltijd had ik van Vitesse toch graag initiatief gezien om het resultaat te verbeteren. Nu bleef bijna iedereen achterin hangen en konden achterhoede en middenveld van Feyenoord op een enkel moment na tot het eindsignaal een grote rondo spelen tegen één of twee Vitessenaren.

Houwen heeft dus, niet voor het eerst, getoond een matige keeper te zijn. Zijn collega Schubert was na een serie rare capriolen vorig seizoen uit de gratie geraakt. In de oefencampagne kreeg de Duitser weer een kans en was hij heel aardig bezig, maar hij is weggevallen met  knieproblemen. Door de doorgeschoten privacywetgeving weten we niet hoe lang dat gaat duren. Hoe dat ook zij, duidelijk is wel dat er deze maand behalve een creatieve, doelgevaarlijke aanvallende middenvelder en een balvaste, scorende spits ook nog een nieuwe keeper moet komen. Er zijn voldoende behoorlijke transfervrije keepers in de markt, dus dat is snel te regelen.

Enkele spelers wil ik nog een compliment geven. Allereerst, natuurlijk, Cornelisse, die eindelijk een basisplaats kreeg en fier overeind bleef. Ik zag dat Letsch in een interview vorige week had gezegd dat hij nu een andere Cornelisse zag dan twee jaar geleden. Onzin, meneer Letsch, zo speelde de jonge Academiespeler toen ook al, maar u zag hem niet staan. Hoe zou hij anders hebben kunnen worden, hij heeft twee seizoenen lang bijna geen speelminuten kunnen maken en is dus in zijn ontwikkeling belemmerd.

Dan Manhoef. Hij staat in de rechterzone voorin niet op zijn beste positie, maar met zijn snelheid, korte draaicirkel, handigheid aan de bal en niet aflatende inzet is hij een lastpost van jewelste voor iedere tegenstander.

Nog iets over de nieuwelingen. Meulensteen is bekend van zijn spel bij RKC en zonder meer een goede aankoop. Voor de andere nieuwelingen Arcus, Ferro, Flamingo en Sankoh is het nog te vroeg voor een beoordeling. De eerste drie van dit kwartet heb ik tot nu toe goede en mindere dingen zien doen. De laatste heeft tijdens zijn speelminuten als spits zo’n beetje alles fout gedaan en dus nog op geen enkel moment laten zien dat hij kan uitgroeien tot een aanwinst. Ik maak me over zijn bruikbaarheid  inmiddels grote zorgen, maar we zullen zien.

Vrijdag wacht in Rotterdam Excelsior. Het zal een stuk beter moeten, al dan niet met behulp van een of meer versterkingen. Komt die verbetering niet dan is nederlaag nummer twee van het seizoen direct al in aantocht.     

Vitesse-Feyenoord 2-5
19. Manhoef 1-0, 31. Wälemark 1-1, 41. Danilo 1-2, 56. Baden Frederiksen 2-2, 61. Dilrosun 2-3, 66. Danilo 2-4, 69. Geertruida 2-5.