En weer koos de trainer van Vitesse voor creatieve armoede

20 november 2021 | Van onze AS-redactie

Tot zover de flow… Een met zijn halve B-elftal spelend PSV walste in de eerste helft over Vitesse heen. Deels de verdienste van de snel en goed combinerende Eindhovenaren, deels ook te wijten aan het ronduit povere spel van de ploeg van trainer Thomas Letsch, met name in de eerste helft. En dat moet de Duitse trainer voor een behoorlijk gedeelte zichzelf aantrekken.  Hij is namelijk degene die opnieuw koos voor de creatieve armoede en het absolute aanvallende onvermogen van Buitink en Baden Fredriksen.

De trainer corrigeerde zichzelf pas in de rust door in hun plaats Von Moos en Huisman te brengen. Mede daardoor werd de tweede helft veel minder slecht. PSV was toen al wel in de comfortabele positie om te kunnen gaan leunen op de gerieflijke 2-0 voorsprong en zich te beperken tot counteren. De aanvallende onmacht van Vitesse deed de rest.

Het was voor PSV de eerste keer sinds half september dat het achterin de nul vasthield. Het is niet vreemd dat dit tegen het offensief bijna impotente Vitesse lukte. Want ga maar na: Openda is de enige die door zijn snelheid voor gevaar kan zorgen, maar een koele afronder is hij zeker niet. En de tweede helft in Eindhoven toonde nog eens aan wat al lang bekend was: in de kleine ruimte mist de Belg de fijne techniek en het overzicht. Van de andere aanvallers kan alleen Von Moos het gewenste niveau misschien nog gaan halen, de Zwitser deed in zijn weinige speelminuten tot nog toe in ieder geval nog hier en daar wat goeds. Verder is het offensief huilen met de pet op.

Het is triest dat de selectie aanvallend niet op peil is, maar als dat zo is, kies dan als trainer voor de minst slechte oplossing. Zet dan twee middenvelders met techniek en creativiteit naast en achter Openda. Huisman kan één van die spelers zijn, Gboho de andere. Waar is de Fransman trouwens gebleven? Hij heeft leuke dingen laten zien, kan openingen maken voor zichzelf of een ander. Waarom houdt Letsch hem de laatste wedstrijden op de bank? Als tegenstanders de wingbacks Dasa en Wittek onder controle weten te houden, hoeven ze verder alleen nog op Openda te letten.

Bero wordt voor Vitesse zo belangrijk geacht dat hij een topaanbieding van de club heeft gehad en tot half 2023 heeft bijgetekend. Een goed ventje qua mentaliteit, inzet  en loopvermogen en prijzenswaardig dat hij niet voor nul euro de deur uit wil lopen. Maar het duel bij PSV heeft nog eens aangetoond waar zijn beperkingen liggen. Technisch gaan er bij hem te veel redelijk simpele dingen fout en hij maakt te vaak onbesuisde, geelwaardige tackles. Een jonge speler uit de eigen jeugd als Huisman heeft misschien net iets minder loopvermogen, maar is voetballend van veel grotere waarde. Ik zou gekozen hebben voor de lijn om de Slowaak aan het eind van dit seizoen te bedanken voor zijn diensten en zonder hem verder te gaan.

Even terug naar de wedstrijd in Eindhoven. De veel bekritiseerde PSV-trainer Roger Schmidt had zijn gehavende, maar nog steeds sterke ploeg beter op de tegenstander geprepareerd dan andersom. Verdedigend op Openda letten en Dasa en Wittek op de tabberd zitten. Verder het baltempo hoog houden, veel en snel van kant wisselen en via vooral Götze door het midden verder combineren. Het moet gezegd, PSV deed dat in de eerste helft voortreffelijk en Vitesse had daarbij de pech dat Sangaré en Bruma beiden een wereldgoal maakten bij pogingen waarbij zij de bal in andere gevallen nogal eens het stadion uit jagen. Het maakte de Eindhovense voorsprong niet minder verdiend.

Zoals hiervoor al geschreven, de tweede helft was minder slecht en er waren wat mogelijkheden op de aansluitingstreffer. Kansen creëren is echter voor Vitesse al moeilijk, ze afmaken zo mogelijk nog moeilijker. Veertien doelpunten in dertien competitiewedstrijden spreken in dat opzicht boekdelen.

Ik had het graag beter en anders gezien, maar verliezen bij PSV is op zich geen ramp. Nu wacht donderdag de wedstrijd in de Conference League in Rennes. Zonder Schubert, die in Eindhoven trouwens betrouwbaar keepte, maar Houwen moet hem redelijk kunnen vervangen. Veel erger is dat ook Doekhi geschorst is. Letsch had Cornelisse niet eens meegenomen naar Eindhoven, dus dan is wel duidelijk dat hij niet hem, maar Hajek of Oroz als vervanger gaat aanwijzen. Daar wordt de ploeg veel slechter van. Verder vrees ik dat hij voorin zal vasthouden aan miskoop Baden Frederiksen, samen met Buitink of Darfalou en dat hij Gboho en Huisman weer op de bank laat beginnen. Het is een doemscenario waarvan ik alleen maar kan hopen dat het geen werkelijkheid gaat worden, want dan is winst vrijwel onmogelijk.

PSV-Vitesse 2-0
19. Sangaré 1-0, 30. Bruma 2-0