Eldenia troeft VDZ af in Arnhem Cup en plaatst zich voor de finale

22 mei 2019 | Van onze AS-redactie

Eldenia heeft dinsdagavond de finale bereikt van het toernooi om de Arnhem Cup. De ploeg van trainer Erwin Koen versloeg in de halve eindstrijd VDZ met 2-0 door doelpunten van Paul Muller (14′) en Pim Cornelissen (85′). Derdeklasser Eldenia speelt op zondag 2 juni in de finale tegen RKHVV, dat dit seizoen degradeerde uit de hoofdklasse.

Met de winst op VDZ schreef Eldenia historie van het toernooi om de Arnhem Cup. Het evenement wordt dit jaar voor de vijftigste keer gehouden, maar nooit eerder bereikte de Eldense ploeg de finale. Ook dinsdagavond gold Eldenia niet als favoriet in het duel met VDZ, dat op papier een veel betere selectie heeft.
Trainer Erwin Koen van Eldenia had zijn ploeg echter uitstekend voorbereid op de confrontatie met de vijfvoudig winnaar van de Arnhem Cup. Na een splijtende pass van Jarno Kramer schoof Paul Muller de bal in de 14e minuut langs de uitlopende doelman Jerrel Dade: 1-0.

Het initiatief lag daarna bij VDZ, maar de formatie van trainer Habib Al Mohsinawi wist zich geen raad met het vele balbezit. Vooral na de pauze kon VDZ geen gaatje vinden in de hechte defensie van Eldenia. De Craneveltbewoners zochten het veelal door het midden en te veel spelers wilden ook nog eens de beslissende pass geven of zagen ploeggenoten over het hoofd. Eldenia hield zo eenvoudig stand en vijf minuten voor tijd besliste Pim Cornelissen op aangeven van Louan Aarts met een schuiver het duel: 2-0.

Erwin Koen

Trainer Erwin Koen van Eldenia was blij met de zege en de finaleplaats. “Wij konden vrijuit spelen, omdat we geen competitiebelangen meer hebben. We hebben naar onze kwaliteiten gespeeld tegen een goede tegenstander in een sportieve wedstrijd. Normaal graven ploegen zich in, maar nu konden wij zelf gebruik maken van de geboden ruimte. Daarbij scoorden we op de juiste momenten.”

Dat Eldenia juist in de 50e editie van het toernooi voor het eerst de finale haalde, deed Koen deugd. “Want ik vind het een leuk toernooi. Wij hebben ook wel met een ‘onder 23’ team meegedaan en dan loop je het risico dat je eerder wordt uitgeschakeld. Gelukkig heeft het nu goed uitgepakt, want wilden ook nog graag een wedstrijd spelen”, aldus Koen, die ook nog drie A-junioren in het veld bracht. “Dat is goed voor die jongens, ook al is het maar vijf minuten.”

Habib Al Mohsinawi

En VDZ? Dat kan zich na de uitschakeling door Eldenia volledig richten op de nacompetitie om promotie naar de tweede klasse. Dat zal de ploeg dan moeten doen zonder spits Bas Mulder (19), die na een woordenwisseling met trainer Habib Al Mohsinawi zes minuten voor rust werd gewisseld voor de naar MASV vertrekkende Wesley Martens. Mulder beende boos weg, pakte zijn spullen uit de kleedkamer en stapte in voetbalkleren in de auto.

ARNHEM CUP
Kwartfinales
Uitslagen
Donderdag 25 april: AVW ’66 – SML 3-3 (SML wns)
Donderdag 2 mei: Eldenia – Arnhemia 6-2
Dinsdag 7 mei: RKHVV – SC Rheden 7-2
Donderdag 9 mei: VDZ – Jonge Kracht 3-0

Halve finales
Dinsdag 14 mei: SML – RKHVV 1-2
Dinsdag 21 mei: Eldenia – VDZ 2-0

Programma
Finale
Zondag 2 juni: Eldenia – RKHVV (19.30 uur)

* Vanaf de kwartfinales worden alle wedstrijden gespeeld op het terrein van Eendracht.