Eldenia en Jonge Kracht finalist

9 juni 2024 | Van onze AS-redactie

Eldenia mag blijven hopen op een langer verblijf in de derde klasse. Na verlenging won de ploeg van trainer René Knuiman in de tweede ronde van de nacompetitie met 3-1 van OSC en stuit komende zondag op het Groesbeekse Germania. Jonge Kracht is nog steeds in de race voor een plek in de tweede klasse. De Huissense ploeg won in de tweede ronde met 2-1 bij Schalkhaar. In de finale, komende zondag, is Vorden de tegenstander.

Tien minuten voor tijd leek degradatie voor Eldenia een feit toen Dylan Dekker de bezoekers uit een gemakkelijk gegeven strafschop op 0-1 zette. Vijf minuten later ging de bal opnieuw op de stip, nadat OSC-speler Wesley Martens de bal tegen zijn arm had gekregen. De door OSC fel betwiste strafschop werd gemist door Ralf van Bussel, maar in de rebound was het door Jarno Kramer wel raak: 1-1.

Die gelijkmaker betekende een mentale tik voor de bezoekers uit Oosterhout, die zeker niet de mindere waren geweest van Eldenia. In de noodzakelijke verlenging zorgde Daan Theijn voor 2-1, waarna Ishandrick Hooi het duel in de tweede helft van de verlenging besliste: 3-1.
In de finale neemt Eldenia het op tegen Germania, dat met 3-2 won van Concordia Wehl. De Achterhoekse ploeg, afgelopen seizoen klassegenoot van Eldenia, is daardoor gedegradeerd naar de vierde klasse.

Voor Jonge Kracht leken de kansen op promotie verkeken toen Schalkhaar vijf minuten voor tijd de leiding nam. In blessuretijd zorgde Jort Meijering toch nog voor de Huissense gelijkmaker, waardoor een verlenging noodzakelijk was. Het was Jasper van Wijk die Jonge Kracht al in de eerste verlenging naar de finale schoot: 1-2. Daarin is Vorden, dat in de tweede klasse G als elfde eindigde, de tegenstander.

Slotfase wordt sc Rheden fataal

Voor sc Rheden duurde het duel met BSC Unisson in de tweede ronde van de nacompetitie een kwartier te lang. De ploeg verspeelde op sportpark De Zweede in Boekelo in de slotfase een 2-1 voorsprong en verloor met 3-2. Dat betekent dat de ploeg van trainer John Farkas degradeert naar de vierde klasse.

De bezoekers kwamen al binnen vijf minuten op voorsprong door een benutte strafschop van Patrick d’Hulst. Bovendien moest BSC Unisson vanaf dat moment verder met tien man na een rode kaart. SC Rheden slaagde er echter niet in dat numerieke voordeel verder in de score uit te drukken. Integendeel. Kort voor rust kwam de thuisploeg door een benutte strafschop van Robert Roossink op gelijke hoogte: 1-1.

De ploeg van trainer John Farkas leek na de pauze op weg naar de finale, toen Mark van Binsbergen de Rhedenaren opnieuw op voorsprong zette: 1-2. In de slotfase ging echter alles mis bij de gasten. Huub Hassink schoot raak uit een vrije trap, vijf minuten voor tijd kopte Arjan Wissink BSC Unisson na een corner naar de finale.

* Foto boven: Ishandrick Hooi, Steyn Rensen, Daan Theijn en Ralf van Bussel (vlnr) vieren de 2-1 van Daan Theijn tegen OSC. (Foto: Nico Kooij)
* Foto midden: Ishandrick Hooi van Eldenia neemt het doel van OSC onder vuur. Ploeggenoot Steyn Rensen (14) kijkt toe. (Foto: Nico Kooij)
* Foto onder: Jonge Kracht viert feest na de winst bij Schalkhaar. (Foto: Jonge Kracht)

UITSLAGEN AMATEURVOETBAL
NACOMPETITIE

ZONDAGVOETBAL
Om twee plaatsen in de tweede klasse
Tweede ronde
Zondag 9 juni

Robur et Velocitas – Vorden 1-2 (Robur et Velocitas blijft derdeklasser)
Schalkhaar – Jonge Kracht 1-2 (na verlenging, Schalkhaar degradeert)
Delden – WVV ’34 1-1 (WVV ’31 wint na strafschoppen)
SDOUC – DCS 2-0 (DCS degradeert)
Finales op 16 juni op neutraal terrein
Vorden – Jonge Kracht
WVV ’34 – SDOUC

Om drie plaatsen in de derde klasse
Tweede ronde
Zondag 9 juni

Luctor et Emergo – Eilermark 3-1
BSC Unisson – sc Rheden 3-2 (sc Rheden degradeert)
GVA – Klarenbeek 3-2 (Klarenbeek blijft vierdeklasser)
Overwetering – Enter 0-2
Germania – Concordia Wehl 3-2 (Concordiua Wehl degradeert)
Eldenia – OSC 3-1 (na verlenging, OSC blijft vierdeklasser))
Finales op 16 juni op neutraal terrein
Luctor et Emergo – BSC Unisson
GVA – Enter
Germania – Eldenia