Eldenia blijft na zege koploper

4 november 2013 | Van onze AS-redactie

De voetbalsters van Eldenia hebben hun leidende positie in de eerste klasse C behouden. De Eldense ploeg won zondag op het eigen sportpark met 3-0 van het laaggeklasseerde Zaandijk. Zoe Botham (foto) scoorde twee keer.

Eldenia hoefde niet tot op de bodem te gaan om Zaandijk te verslaan. Omdat de gasten nauwelijks een vuist konden maken, was er sprake van eenrichtingsverkeer. De keepster van Zaandijk bleek echter in prima vorm. “Daarnaast speelde wind een belangrijke rol en ook een paar speelsters van Eldenia misten de inspiratie”, zei trainer Maarten de Vries van Eldenia na afloop.
Pas in de 39e minuut scoorde Bodine van Dijk, maar op advies de grensrechter werd die treffer wegens buitenspel afgekeurd. Anoek Alon had daarna bij twee kansen het vizier net niet op scherp, maar in de 45e minuut kopte zij bij haar derde kans wel raak: 1-0.
Na de pauze draaide Eldenia de duimschroeven bij de tegenstander verder aan. De Vries: “Het regende kansen, maar we bleven slordig in de afronding.”
Zoe Botham verdubbelde na een vrije trap van Kim de Vries de voorsprong (2-0), waarna Botham twintig minuten voor tijd ook de 3-0 eindstand op het bord zette. Zij schoot de bal vanuit de draai vanaf zestien meter in de kruising.
Eldenia miste keepster Manon Bosch, maar Michelle van de Toorn bleek een prima vervangster. Ook Femke Awater, Janaiska Kwieman, Janine Kiezenberg en Lilian Vodegal ontbraken wegens blessures. “Ik hoop dat Manon Femke en Janaiska zondag weer beschikbaar zijn, want dan spelen we de kraker tegen Maarssen”, aldus De Vries.
Eldenia leidt in 1C met 20 punten uit 8 duels. RKDEO (16 uit 7) en Maarssen ((15 uit 6) volgen op korte afstand. SDO en Varsseveld (beide 11 uit 8) staan al op een straatlengte achterstand.

In de Topklasse A verloor RKHVV zaterdag verrassend met 6-0 bij Saestum. Voor Saestum betekende dit de eerste overwinning van het seizoen. De ploeg uit Zeist verliet door de driepunter de laatste plaats en heeft nu 5 punten uit 8 wedstrijden. RKHVV staat met 8 uit 8 op een achtste plaats.

In de eerste klasse D was er ook geen succes weggelegd voor VDZ. De Arnhemse formatie ging met 2-0 onderuit bij het nu als vierde geklasseerde Someren.
VDZ kwam door het verlies niet weg uit de onderste regionen en staat met 7 uit 8 op een negende plaats. VDZ heeft alleen Nemelaer (6 uit 8), RKVVL (4 uit 6) en BSC (3 uit 8) nog onder zich.