Elco Vilé heeft schik met zijn meiden

27 januari 2011 | Van onze AS-redactie

Elco Vilé eist niet het onmogelijke. De trainer van de basketbalsters van Arnhemia Eagles stelt slechts doelen die haalbaar zijn. Een plaats bij de eerste drie in de hoofdklasse is het streven. ‘Goed spelen. Dat vind ik nog het belangrijkste.’

Zaterdag spelen ‘zijn’ vrouwen de belangrijke wedstrijd bij Twente Buzzards, dat met 18 punten uit 11 wedstrijden de koppositie in de hoofdklasse Oost deelt met Orca’s. “Als we nog wat willen, moeten we het nu doen”,zegt Vilé, die het woord kampioenschap of promotie niet in de mond wil nemen.
Vilé heeft voor aanvang van het seizoen andere doelen gesteld met zijn ploeg. “Een plaats bij de eerste drie. En dat staat nog steeds overeind. Een jaar eerder waren we vierde en ik vind dat je er altijd naar moet streven om je te verbeteren.”
Afgelopen zaterdag verloor Arnhemia Eagles met 61-59 de thuiswedstrijd tegen Twente 2, waardoor de Arnhemse ploeg naar een vijfde plaats op de ranglijst zakte. Arnhemia Eagles heeft 14 punten, maar speelde een wedstrijd meer dan de twee koplopers. Vilé: “In deze competitie zit alles dicht bij elkaar. Het gaat vaak om kleine dingen. Doe je die goed, dan win je de wedstrijd. In sommige duels waren we net iets te slordig.”
Misschien nog wel belangrijker dan winnen is voor Vilé het ‘spelen van verzorgd basketbal’. “En plezier hebben in het spel. Naast geduld, samenspel en concentratie. De vechtlust en de wil om er iets van te maken, is in onze ploeg aanwezig. Dat is geen enkel probleem. Met die andere dingen zijn we als team aan het werk. Soms zijn we het even kwijt, zoals afgelopen zaterdag in het derde kwart tegen Twente 2, maar daarna pakken we het toch weer goed op.”
Vilé raakte dit seizoen ook al belangrijkste speelsters kwijt. Susan Peters en Denise Rijcken liepen blessures op, Muriël Gunsing is met ‘zwangerschapsverlof’. “Ik ga dat niet als excuus aanvoeren als we een keer een wedstrijd verliezen”, legt Vilé uit. “We zijn lang niet altijd compleet, maar we zijn gewend om in wisselende samenstellingen te spelen. Tegen Twente 2 hadden we ook slechts zeven speelsters, maar we deden het op dat ene kwart na heel goed.”
Zaterdag wacht Twente Buzzards. Ook aan die ploeg zal Arnhemia Eagles weer een hele kluif hebben. Bij verlies is de eerste plaats uit het zicht, al is Vilé daar totaal niet mee bezig. “We willen het maximale uit onszelf halen. Kampioen worden en promoveren hoeft helemaal niet. Wat heb je eraan om een klasse hoger te spelen als je daar wekelijks verliest? Dan verdwijnt het plezier dat we nu wel met elkaar hebben.”

Klik hier voor het sportprogramma.
Zie onder het filmpje met een impressie van de training van Arnhemia Eagles.