EKCA staat buitenshuis nog droog

18 oktober 2019 | Van onze AS-redactie

Uitwedstrijden hebben de korfballers van EKCA dit seizoen nog geen punten opgeleverd. De ploeg van trainer Arthur Lindeboom, dat drie thuisduels in de derde klasse C wel in winst omzette, verloor afgelopen zaterdag in Oosterwolde bij DIO ook het derde uitduel: 14-6.

Na nederlagen in de uitwedstrijden bij Oranje Zwart (8-5) en HKC (11-6) hoopte EKCA in het Friese Oosterwolde op een zege bij DIO, dat alleen nog met 25-16 van het zwakke Koru (nog puntloos) had gewonnen. Maar ook in de derde uitwedstrijd boekte EKCA geen succes. “Het was een lange rit en qua korfbal hadden we een totale offday”, sprak een teleurgestelde EKCA-coach Arthur Lindeboom na afloop.

“We hebben de tegenstander onvoldoende serieus genomen. In Oosterwolde hebben we meer verloren dan alleen de wedstrijd. Zodra je tegenstanders niet meer beschouwt als sportmensen met eigen kwaliteiten en zwakheden, verlies je iets aan eigenwaarde”, gaf Lindeboom een wat cryptische omschrijving.

De Arnhemse coach noemde de nederlaag bij DIO ‘meer dan terecht’. “We hadden in de eerste helft moeite met het fysieke spel van DIO. We verdedigden klungelig en in de aanval leden we veel onnodig balverlies. Daarnaast grossierden we in het missen van doorloopballen en korte kansen onder de korf.”

Bij rust, die aanbrak met een 5-4 voorsprong in het voordeel van de thuisploeg, was er nog van alles mogelijk. De tweede helft was echter een kopie van de eerste. Lindeboom: “we bleven goede kansen missen en naarmate de wedstrijd zijn we er compleet door DIO afgeschoten.”
Doelpunten EKCA: Hidde Hoegen 3, Jeffrey Kruisland 2, Sanne van Geel 1.

Sanne van Geel in actie voor EKCA. (Foto: Mike Bekkers)

Minste goals voor en minste treffers tegen

Het verschil tussen uit en thuis is groot bij EKCA. Drie thuiswedstrijden gewonnen en op vreemde bodem pakte EKCA nog geen punt. Bovendien scoorde de Arnhemse ploeg in zes duels nog een enkele keer meer dan tien doelpunten. Alleen in de thuiswedstrijd tegen het nog puntloze Koru kwam EKCA in de dubbele cijfers: 10-6.
In zes wedstrijden maakte EKCA pas 43 goals en kreeg er ook pas 52 tegen. Opvallend detail: van de overige 63 ploegen die uitkomen in de derde klasse (A tot e met H) scoorden alle ploegen meer goals dan EKCA en kregen ze ook allemaal meer doelpunten tegen!

Rheko mag zich in de tweede klasse F veilig wanen. De Rhedense ploeg won in Terschuur vrij gemakkelijk van Revival: 16-19. Rheko klom daardoor naar de derde plaats op de ranglijst. “Wie weet kunnen we nog meedoen om de bovenste plaatsten”, zei coach Gerben de Krey.

Viking gaat in 2F na zes duels met 11 punten aan kop, Woudenberg heeft 10 punten. Rheko bezorgde Viking als enige ploeg puntverlies (10-10) en krijgt de lijstaanvoerder nog thuis. Woudenberg is nog twee keer de tegenstander van Rheko en zaterdag 19 oktober (morgen) is de Rhedense formatie gastheer van de nummer twee op de ranglijst. Rheko kan dan laten zien of het daadwerkelijk nog een (hoofd)rol kan spelen.

Het duel tussen Revial en Rheko ging aanvankelijk gelijk op (2-2 en 4-4). Daarna liep en de bezoekers uit naar en hadden bij rust al een ruime marge: 4-8. Na de pauze vergrootte Rheko de voorsprong naar vijf treffers: 5-10.
“We scoorden gemakkelijk, maar kregen ook kansen tegen. Toen we op een verschil van vijf goals kwamen, was het beslist. We hebben de ruimte goed benut en onze schutters waren op dreef”, zei De Krey. “We hebben de wedstrijd netjes uitgespeeld.”

Doelpunten Rheko: Tim van den Berg 5, Peter van den Berg 4, Gertilde Hooijer 1, Paula Jurriëns 1, Lisa mekkink 1, Eloy Lischer 1, Jarno Hoogendoorn 1, Stefanie Venema 1, Annemiek Jansen 1.

DKOD zakte in de derde klasse D naar de voorlaatste plaats. De Heelsumse ploeg in Geldermalsen bij koploper Animo kansloos onderuit: 21-9. Animo heeft met 12 punten uit 6 duels nog een maximale score.

DKOD was door het ontbreken van een groot aantal spelers met weinig illusies afgereisd. Behalve trainer-speler Jaap Jochems (knieblessure) waren ook Eva van den Berg (ziek), Mariëlle Jansen (blessure) en Sharon Brinkema niet van de partij. De debuterende Jeroen van Brakel (ook coach bij DVO) en Jeanine van der Staaij maakten daardoor hun opwachting in de hoofdmacht.”

“Je ziet dat je daardoor automatismen mist, maar uiteindelijk waren we toch tevreden over de manier waarop we gespeeld hebben’, vertelde aanvoerder Roy Aarns.
Bij rust was het duel echter al lang en breed beslist: 14-5. “Animo beschikte over een paar mannen die gemakkelijk scoorden. Dat hebben we in de rust opgelost door een vakwissel toe te passen. Ruben Isarin en ik hebben van vak gewisseld en daarna ging het een stuk beter. We hebben voor ons doen een beregoede pot gespeeld en daar kunnen we op voortborduren.”

Doelpunten DKOD: Niels vedder 2, Ruben Isarin 2, Demi gerritsen 2, Janneke Koehorst 2, Jeroen van Brakel 1.UITSLAGEN, STANDEN EN PROGRAMMA

VELDKORFBAL
TWEEDE KLASSE F
Zesde speelronde
Zaterdag 12 oktober
Revival – Rheko 16-19
Woudenberg – Viking 16-21
Keizer Karel – DWS 7-11
Duko – Kesteren 18-18

Stand: Viking 6-11, Woudenberg 6-10, DWS 6-7, Rheko 6-7, Revival 6-6, Duko 6-6, Kesteren 6-1, Keizer Karel 6-0.

Programma
Zevende speelronde
Zaterdag 19 oktober
Rheko – Woudenberg (15.30, IJsselsingel, Rheden), Viking – Revival, Kesteren – Keizer Karel, DWS – Duko.


DERDE KLASSE C
Zesde speelronde
Zaterdag 12 oktober
DIO – EKCA 14-6
TOP (V) – HKC (He) 12-11
Elko – Achilles (A) 21-20
Koru – Oranje Zwart 17-18

Stand: TOP 6-10, Elko 6-8, HKC 6-8, Oranje Zwart 6-8, EKCA 6-6, DIO 6-4, Achilles 6-2, Koru 6-0.

Programma
Zevende speelronde
Zaterdag 19 oktober
EKCA – Elko (15.30 uur, Elderveld, Arnhem), Oranje Zwart – TOP (V), Achilles (A) – DIOHKC (He) – Koru).


DERDE KLASSE D
Zesde speelronde
Zaterdag 12 oktober
Animo – DKOD 21-9
Skunk – Huizen 5-8
Reehorst ’45 – Zwaluwen 13-13
RDZ – Midlandia 15-13

Stand: Animo 6-12, Reehorst ’45 6-9, RDZ 6-8, Zwaluwen 6-6, Midlandia 6-4, Huizen 6-4, DKOD 6-3, Skunk 6-2.

Programma
Zevende speelronde
Zaterdag 19 oktober

DKOD – Reehorst ’45 (15.30 uur, Doelum, Renkum), Zwaluwen – Animo, Midlandia – Skunk, Huizen – RDZ.