Eindelijk weer eens drie punten

1 mei 2022 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

In Deventer bij Go Ahead Eagles heeft Vitesse met een overwinning (1-2) eindelijk weer eens drie punten behaald. Goed was het spel niet, verre van dat zelfs, maar de club heeft de play-offs op deze manier vrijwel zeker gesteld. Hopelijk zijn dat feit en de winst aan de Vetkampstraat zo goed voor het moreel dat de geelzwarte formatie in de nog resterende wedstrijden een aanvaardbaar niveau gaat halen.

Enig vertrouwen daarin zou van overdreven optimisme getuigen. Daar was het vertoonde spel van de ploeg van trainer Thomas Letsch ook deze zondagmiddag weer te matig voor. Natuurlijk, Vitesse miste door schorsingen en blessures een hele batterij spelers, maar daarvan zijn alleen Tronstad en Wittek van aanvullende waarde. Hun afwezigheid is daarom zeker van belang, maar geen excuus voor het rommelige, van fouten doorspekte optreden in deze wedstrijd.

Veel zin in de rest van het seizoen van Vitesse had en heb ik niet meer, maar dit duel had voor mij wel enkele aardige elementen.  Jonge spelers als Manhoef, Vroegh en Cornelisse mochten in de basis beginnen en Bazoer was doorgeschoven naar het middenveld. Ik was benieuwd hoe dat zou uitpakken. Nou, niet al te best.

Om te beginnen de jongelingen. Zij konden niet overtuigen en speelden beneden hun kunnen. Ze werkten keihard, maar waren vaak slordig en onrustig. Op zich niet vreemd met een trainer die hen en enkele anderen geen enkele mogelijkheid heeft gegeven om in hun ritme te komen. Thomas Letsch heeft deze spelers, maar ook Buitink, Domgjoni, Huisman en de nu geblesseerde Gboho veel te weinig gebruikt en onzeker gemaakt in plaats van vertrouwen te geven.

Dan Bazoer. Hij blijft toch een verhaal apart. Uitermate talentvol, maar in mentaal opzicht een mysterie. Hij loopt op het trainingsveld en ook tijdens wedstrijden regelmatig te lachen en spreekt in interviews uit dat hij het bij Vitesse uitstekend naar de zin heeft en goed kan opschieten met de trainer. In het veld zie ik dat vaak niet terug. Zoals veel vaker, speelde hij ook in Deventer plichtmatig, met een ongeïnteresseerde uitstraling, met name in de eerste helft. Met zijn klasse blijft hij dan nog wel overeind, maar hij zou veel dwingender moeten spelen.

Ook blijft het bij Bazoer altijd afwachten of zijn korte lontje niet plotseling ontvlamt. Hij kan goedlachs rondlopen en dan ineens een bal hard in de tribune schieten, een overdreven zware tackle maken of ruzie zoeken. Hoe goed hij kan zijn, bewees hij een aantal keren in de tweede helft met superieure passes en een fraaie assist bij de kopgoal van Openda. Maar als hij bij een betere club dan Vitesse succes wil hebben, zal zijn inzet honderd procent moeten zijn en zal hij mentaal stabieler moeten worden.

Het is uiteraard wennen met een aantal andere spelers in de ploeg, maar dat neemt toch niet weg dat de spelopvatting vanaf de eerste minuut goed zou moeten zijn. Wat ik dan zie, is dat Go Ahead Eagles, dat toch echt geen wonderploeg heeft, vanaf de eerste minuut het initiatief neemt. Waar is het streven om tegenstanders op de eigen helft op te jagen gebleven? Toen dat in de eerste fase van de tweede helft wel gebeurde, liep het direct een stuk beter. Tijdelijk, want het was weer eens te veel gevraagd van de ploeg om dat tot het einde vol te houden. Alles bij elkaar heb ik in de eerste helft een stuk of vier leuke tegenaanvallen gezien en na de rust een half uurtje met wel wat meer initiatief, maar weinig uitgespeelde kansen. Combinaties over meer dan twee of drie schijven waren zeldzaam en het baltempo lag vaak te laag.

Nog even enkele kanttekeningen bij een aantal spelers.

Doelman Schubert deed zijn werk goed, op twee momenten in de tweede helft na. Hij timede een keer niet goed, toen hij ver zijn goal uitkwam en een rode kaart was op dat moment nabij. Verder had hij een ongelukkige mistrap met zijn linkerbeen, toen hij de bal met zijn rechtervoet wegtikte tijdens de schietbeweging. Technisch is het een goede keeper, maar dit soort acties moeten een uitzondering blijven, als hij wil slagen.

Rechtsback Dasa is de vorm kwijt. Zijn normaal zo gevaarlijke voorzetten komen al enkele wedstrijden bijna geen van alle aan.

Centrale verdediger Hajek bevestigde het feit dat hij tekort komt voor dit niveau. Te traag, te weinig wendbaar, matig aan de bal. Ging in de fout bij het tegendoelpunt.

Middenvelder Domgjoni onderscheidde zich met een paar fraaie dieptepasses op Openda, waaronder de assist bij de 0-1. Ik zie hem liever spelen dan de hard werkende, maar technisch beperkte Bero.

Spits Openda kon zich uitleven met zijn snelheid tegen de veel op één lijn spelende, niet al te snelle Go Ahead-verdedigers. Zijn doelpunten waren mooi, al had hij de lob bij de eerste goal in de andere hoek bedoeld. Na rust ging hij op rechts een keer voor eigen succes, terwijl hij Domgjoni vrij voor de keeper had kunnen zetten. Hij wil hogerop, is altijd dreigend, maar heeft zeker verbeterpunten. Koeler zijn in de afronding, overzicht houden voor de goal en stoïcijns blijven ten opzichte van tegenstanders en scheidsrechter in plaats van bijna iedere week als opgewonden standje te fungeren.

Een compliment tenslotte voor invaller Yapi, die rechts voorin zowaar enkele leuke acties had. Zou hij in die zone, waar hij tactisch niet zo veel verkeerd kan doen, met zijn snelheid tegen alle verwachtingen in nog van waarde kunnen worden?  

Zondag komt SC Heerenveen op bezoek, een ploeg die tiende staat, maar nog volop in de race is voor de play-offs. Een aardige testcase voor dat competitietoetje voor Letsch en zijn mannen.

Go Ahead Eagles-Vitesse 1-2
13. Openda 0-1, 35. Lidberg 1-1, 69. Openda 1-2