Eindelijk! Vier broers Broenink samen bij Oost-Arnhem

20 april 2020 | Van onze AS-redactie

Een droom wordt werkelijkheid. Drie broers in het veld, de vierde als assistent-coach langs de kant. Korfballer Jasper Broenink (30) verruilt deze zomer KV Wageningen voor Oost-Arnhem en wordt zo herenigd met zijn broers, Thijs (29), Bas (27) en Emiel (29). De laatste gaat de nieuwe hoofdtrainer Hugo van Woudenberg assisteren.

In familiekring was een hereniging al vaker besproken. Ooit allen begonnen bij het Rhedense Rheko, maar nooit samen spelend of betrokken zijnd bij hetzelfde team. “Het kriebelde al wel een paar jaar”, vertelt Jasper, de oudste van de vier Broeninks. “Maar het kwam er steeds niet van. Ook omdat ik in Wageningen mijn vrienden had en Wageningen gewoon een leuke club is.”
Door  veranderingen in het privéleven van Broenink kwam een overstap van Wageningen naar Oost-Arnhem ineens weer aan de orde. “Ik heb het eerst met Thijs besproken. Hij begon meteen te stralen en uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat een vertrek naar Oost-Arnhem de juiste keuze zou zijn. In de familie fantaseerden we hier dus al langer over en al mijn broers reageerden euforisch.”

Bas Broenink is zijn broer Jasper, aanvoerder van KV Wageningen, te snel af. (Archieffoto: Mike Bekkers)

Het was voor Broenink, elfvoudig international, een besluit met gemengde gevoelens. “Omdat ik bij Wageningen zes prachtige jaren heb gehad. Maar ik hou erg van transparantie en heb bij de club ook gezegd dat ik mijn keuze om te blijven aan het heroverwegen was. Toen ik het besluit had genomen, waren de reacties louter positief. Ik ben altijd een teamplayer geweest en ik denk dat iedereen daarom ook begrip heeft voor mijn beslissing. Nadat het bekend was geworden,  stonden er ’s morgens 200 berichten op mijn telefoon.”

Pijnlijk vond Broenink zijn besluit ook voor trainer Ron Steenbergen, die deze zomer Oost-Arnhem verruilt voor KV Wageningen.  “Mijn besluit voelt een beetje als een steek in de rug bij Ron. Hij heeft mij in het verleden al eens gevraagd of ik niet naar Oost-Arnhem wilde komen. Daarom voelt het juist nu lullig. Maar ik heb het met Ron besproken en hij reageerde geweldig. Ik ken maar weinig mensen die op slecht nieuws zo meelevend reageren.”

Bas en Jasper Broenink, tijdens het duel Oost-Arnhem – KV Wageningen, op 14 september 2019. (Archieffoto: Mike Bekkers)

Oost-Arnhem beleefde dit jaar een topseizoen en plaatste zich voor de play-offs om een plek in de Korfbal League. Worden die niet gespeeld en blijft Oost-Arnhem hoofdklasser, dan is de ploeg komend seizoen mede door de komst van Broenink meteen de topfavoriet. “Laten we zeggen dat we hoge ogen gooien”, stelt Broenink. “Er kan in een seizoen zoveel gebeuren. Maar door mijn komst wordt Oost-Arnhem in de breedte sterker en ik breng de nodige ervaring mee. We kunnen variëren en met meerdere combinaties spelen. Zeker met zulke goede dames als bij Oost-Arnhem staat er gewoon een prima ploeg.”

Niet alleen zijn broers, ook veel andere spelers bij Oost-Arnhem zijn goede bekenden van Broenink. “Niels Jansen, die in het tweede speelt, is een van mijn beste vrienden. En Rick Verdouw en Matthijs Baerends, uit het eerste, zijn maatjes van me. Jammer dat Maikel Kort, ooit bij Rheko een vakgenoot van mij, na een kruisbandblessure is gestopt. Stiekem hoop ik dat hij nog een keer terugkomt.”

Broenink kijkt uit naar komend seizoen, in de hoop dat na de coronacrisis alles weer normaal wordt. Spelen met zijn broers. “We lijken wel op elkaar. De één is alleen wat meer ontvlambaar dan de ander”, zegt Broenink. “Emiel heeft de meeste passie, maar hij zit als assistent-coach op de bank. Mij maak je niet zo snel gek. Komt ook door ervaring. Als ik verlies, geef ik de tegenstander en de scheidsrechter ook gewoon een hand. Je moet door. Maar geloof me, we zijn alle vier erg sociaal. We leven voor het korfbal en voor de sport. We zijn ook niet alleen broers, maar ook elkaars beste vrienden.”  

* Foto geheel boven: De vier broers op het terras. Van links naar rechts: Emiel, Thijs, Jasper en Bas. (Foto: familie Broenink)