Eindelijk een keer in een vroeg stadium relaxed achterover leunen

4 december 2021 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

De grilligheid van Vitesse deed zich zaterdagavond bij het tot dan goed draaiende SC Cambuur op positieve wijze gelden. In Leeuwarden boekte de formatie van  trainer Thomas Letsch een vooraf onmogelijk gehouden 6-1 overwinning. Het was heerlijk om de Arnhemse ploeg bij vlagen uitstekend te zien combineren en veel te zien scoren. Eindelijk eens een wedstrijd waarbij de supporters in een vroeg stadium relaxed achterover konden leunen.

Toen ik de opstelling zag, had ik al een goed gevoel. Met Huisman en Gboho waren er twee echte voetballers aan het elftal toegevoegd. Eigenlijk was in deze formatie alleen Buitink voor mij een twijfelgeval, al had de spits uit Nijkerk mij in Rennes positief verrast. Ik moet zeggen, hij heeft die lijn in Friesland door kunnen trekken. Niet alleen vanwege zijn doelpunt, maar vooral ook door zijn tomeloze inzet, zijn slimme positie kiezen en zijn bijdrage aan het combinatiespel. Zo spelend, is hij van waarde voor het elftal. Ik had niet gedacht dat ik over hem nog ooit tot die conclusie zou komen.

De technische kwaliteiten van  Gboho waren natuurlijk al langer bekend en ten overvloede bleek nog eens hoe vreemd het was dat Letsch de Fransman wedstrijden lang negeerde. Natuurlijk, hij speelt wat laconiek, een beetje juniorachtig, en hij moet meer zijn stempel gaan drukken, maar zijn acties verraden klasse. Hij is een speler die gevaarlijke momenten en kansen kan inleiden en veel te goed om de bank warm te moeten houden.

Ook Huisman is technisch vaardig, maar op een andere manier. Hij is niet de man van individuele acties, maar een balvaste combinatiespeler, die de bal aanneemt, speelt en weer door beweegt. Ik adviseer hem wel om in de extra baltrainingen met Gery Vink speciaal aandacht te besteden aan het maken van ruimte voor zichzelf door plotseling weg te draaien met in de voeten gespeelde ballen. Dat is een verrassend element dat hij aan zijn spel kan toevoegen. Bij SC Cambuur speelde de jeugdige Huissenaar niet zijn allerbeste wedstrijd, maar goed genoeg om mee te draaien. Als hij veel aan het spelen komt, wordt hij alleen maar beter.

Een belangrijke pion binnen dit elftal is ‘nummer zes’ Tronstad. Als de Noor draait, verovert Vitesse veel ballen en begint de opbouw op een goede manier. Dat was in deze wedstrijd het geval en dat hij dan ook nog twee keer van buiten het strafschopgebied schitterend raak schoot, was een fantastische bonus. Zijn doelpunten vormden een belangrijke basis voor de overwinning, al bekroop mij achteraf wel even de gedachte dat hij die zondagsschoten misschien beter voor de wedstrijd van donderdag tegen NS Mura had kunnen bewaren. Dan heeft Vitesse in ieder geval de hoge efficiëntie in de afronding nodig die de ploeg nu voor het eerst dit seizoen op competitieniveau toonde.

Openda was weer een plaag voor de vijandelijke verdediging. Bij zijn eerste doelpunt draaide hij naar binnen en schoot de bal schitterend ‘tegenvoets’ in, zodat de keeper volledig op het verkeerde been stond. Bij zijn tweede goal had hij de bal knullig verspeeld, maar kon hij die na een flater van doelman Stevens alsnog inschieten, dus daar zat niets moois aan. Zijn beste moment kwam daarna, toen hij alleen op de keeper af snelde en in plaats van te schieten breed legde op de goed meegekomen Baden Frederiksen, die de bal in het lege doel kon schuiven. Een juweel van een doelpunt.

Ook Bazoer was weer opvallend goed. Verdedigend zeer betrouwbaar, ijzersterk aan de bal. Telkens weer blijkt dat het een enorme aderlating voor het team zou zijn, als hij in de winterstop zou vertrekken.

Letsch had besloten om doelman Schubert te vervangen door Houwen.  In Leeuwarden werd dat niet duidelijk, daarvoor werd de doelman te weinig getest, maar ik denk niet dat Vitesse daar uiteindelijk beter van wordt. Houwen is namelijk een pure lijnkeeper en grijpt niet in bij hoge voorzetten. Dat gaat voor veel onrust zorgen, vaker dan bij de grillen die Schubert af en toe heeft. In potentie is de Duitser de betere keeper. Dat zullen veel mensen niet met me eens zijn, maar een speler moet je op zijn kernkwaliteiten beoordelen en daarbij moet je door jeugdige fouten heen kijken. Wie dat niet kon, zag in spelers als Doekhi en Obispo een paar jaar geleden ook geen toekomst.
Vroegh kwam er ook nog even in en geeft in de weinige speeltijd die hij krijgt telkens zijn visitekaartje af, Hij heeft de pech dat hij het beste uit de voeten kan op ‘nummer zes’, de positie waar Tronstad onomstreden is.

Donderdag zitten we weer voor de buis voor het thuisduel tegen NS Mura. Als Vitesse draait, is winst mogelijk, ook zonder de steun van de supporters in het stadion. Het zal waarschijnlijk niet genoeg zijn voor plaatsing in de volgende ronde, maar in dat geval verlaat de Arnhemse ploeg het toernooi met opgeheven hoofd.

SC Cambuur-Vitesse 1-6
26. Tronstad 0-1, 30. Openda 0-2, 36. Buitink 0-3, 41. Tol 1-3, 50. Tronstad 1-4, 64. Openda 1-5, 79. Baden Frederiksen 1-6.