Eenheid de kracht van Eldenia

23 oktober 2021 | Van onze AS-redactie

Eldenia won afgelopen zondag in de derde klasse C met 1-0 van VDZ. Dat zorgde in het Eldense kamp voor grote vreugde. Begrijpelijk, want het nog ongeslagen Eldenia staat met acht punten uit vier duels op een gedeelde tweede plaats. Bovendien houdt de ploeg van trainer Roy van der Hoek niet alleen Arnhemse Boys, maar ook de twee andere stadgenoten én titelkandidaten, SML en VDZ, achter zich.

Titelaspiraties heeft Eldenia vooralsnog niet. “Wij zullen niet veel wedstrijden vanaf het begin domineren”, zegt Van der Hoek. “wij willen natuurlijk zo veel mogelijk wedstrijden winnen, maar je bent van heel veel factoren afhankelijk. Als wij niet al te veel blessures en schorsingen oplopen en we houden de groep bij elkaar, dan kunnen we net onder de top eindigen.”

Tegen VDZ kreeg Van der Hoek al te maken met een ernstige blessure. Aanvaller Louan Aarts kwam na een duel ongelukkig terecht en brak zijn pols. “Louan kwam ten val en schreeuwde het meteen uit. Je hoefde geen specialistenopleiding te hebben gevolgd om te zien dat het niet goed was. Louan zijn we dus een tijdje kwijt.”

Gelukkig voor Van der Hoek beschikt hij over een brede selectie. “Bij ons gaan ook jonge spelers dit seizoen doorgroeien. Zij haken aan, de concurrentie wordt groter en daardoor stijgt het niveau. Dat merk je op de training.”

Doelman Jeffrey Rutten grijpt in voordat VDZ-spits Thom van Middelaar gevaarlijk kan worden. (foto: Nico Kooij)

De kracht van Eldenia is de eenheid, meent Van der Hoek. “We knappen veel werk voor elkaar op en daardoor zijn we voor iedere ploeg een lastig te bespelen tegenstander. We zijn ook al twee keer teruggekomen van een achterstand. Bij Blauw Wit stonden we zelfs met 3-0 achter en maakten pas in de 73e minuut 3-1. Uiteindelijk pakten we toch nog een punt, ook omdat we fitter waren. We stoppen veel energie in een wedstrijd en dat betaalt zich uit. Maar je moet er met elkaar ook wat voor doen om resultaten te halen.”

Eldenia is een hecht collectief, maar beschikt ook over individuele kwaliteiten. Zo besliste de uitblinkende Ralf van Bussel met zijn treffer het duel met VDZ. van der Hoek: “Ralf heeft veel voetballend vermogen en koppelt techniek en inzicht ook nog aan loopvermogen.”

Concurrentie

Roy van der Hoek

Op het middenveld van Eldenia is de concurrentie groot en het houdt zelfs Falko Wouters buiten de basis. “Falko wil niet vanuit de basisgedachte centraal achterin spelen”, legt Van der Hoek uit. “Hij wil op het middenveld en we moeten ook reëel zijn. We spelen in de derde klasse en dat betekent ook plezier hebben. Dus als Falko liever niet achterin wil spelen, moet ik dat accepteren. Maar op het middenveld is voor hem meer concurrentie.”

Niettemin heeft Wouters de afgelopen wedstrijden veel waarde gehad voor de ploeg, zo benadrukt Van der Hoek.  “Toen VDZ na die achterstand achterin één op één ging spelen, bracht ik Falco in als verdedigende middenvelder en gingen wij over naar 4-4-2. We kregen toen weer controle over de wedstrijd, mede te danken aan het coachende vermogen van Falco. Zo had hij ook tegen HAVO zijn waarde.”

Fedor Venema van VDZ wordt de voet dwars gezet door de defensie van Eldenia. (Foto: Nico Kooij)

Zondag wacht SML, weer een derby. “Dat derbygevoel leeft niet zo bij ons”, vertelt Van der Hoek. “VDZ  en SML zijn voor ons wat meer gewone wedstrijden tegen goede tegenstanders. Wij staan nu boven die ploegen en koesteren onze acht punten. Trekvogels en Beuningse Boys gaan een grote rol spelen in deze competitie, maar ook SML komt echt wel weer bovendrijven. Dat geldt ook voor VDZ.”

Van der Hoek waagt zich niet aan voorspellingen. “Je ziet steeds verrassende uitslagen. Arnhemse Boys wint na een 1-3 achterstand met 5-3 van GVA en VDZ wint met 4-0 bij SML. En dat Eldenia zou winnen van VDZ, dat had toch ook niet iedereen verwacht? De individuele momenten, de vorm van de dag. Die kunnen beslissend zijn en daar heb je weinig grip op. Tegen SML zal er weer een representatief team staan en dan moeten we effectief met de kansen omgaan. Die acht punten geven ons in ieder geval lucht en vertrouwen.”

Klik hier voor het voetbalprogramma.


* Foto geheel boven: Pablo Bosman (links) van VDZ zoekt de combinatie met Thom van Middelaar (9). Verdediger Jasper Bloem van Edenia houdt de situatie in de gaten. (Foto: Nico Kooij)