Een warm gevoel en hoopgevende pluspunten

20 september 2020 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans WitjesHet gaf een warm gevoel. De waardige Airborne-herdenking en de gloedvolle woorden van Algemeen Directeur Van Wijk recht uit zijn hart vanaf de middenstip aan de supporters. De saamhorigheid waaraan de regering in de strijd tegen de corona appelleert, is er in dit land jammer genoeg al lang niet meer, maar in het Gelredome, met alleen zo’n vijfduizend mensen die de club oprecht steunen, viel die duidelijk te proeven. Dat de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam ook nog eens drie punten opleverde, paste in het plaatje van deze feestelijke avond en was een aardig cadeau voor mijn verjaardag.

Niet dat het alles goud was wat er blonk, natuurlijk niet. Speltechnisch kan het namelijk altijd wel beter, perfect is het nooit. Tegen de Rotterdammers lag de staat van perfectie zelfs nog behoorlijk ver weg. Het door de technische staf gepropageerde afjagen van de tegenstander heb ik niet of nauwelijks gezien. Verder lag het baltempo tegen de meer dan een helft met tien man spelende tegenstander te laag, waardoor het tot de bevrijdende 2-0 in de tweeëntachtigste minuut toch per minuut meer billen knijpen werd. Uit één goede tegenstoot of corner kon de gelijkmaker namelijk nog vallen met alsmaar minder tijd om daarna die schade nog te repareren. Zo ver kwam het niet, met de tweede goal van aankomend fenomeen Broja was de wedstrijd gespeeld.

Gelukkig heb ik qua spel ook pluspunten gezien, die hoop geven voor dit seizoen. Voor de tweede keer hield Vitesse de nul en  de club moest Sparta Rotterdam in de hele wedstrijd maar één (wel grote) kans toestaan. Verder maken de twee spelers die daar de basiskwaliteiten voor hebben op dit moment het verschil. Bazoer doet het geweldig op zijn nieuwe positie centraal achterin. Hij is altijd rustig aan de bal, draait zich gemakkelijk vrij, heeft inzicht en een geweldige pass. Bovendien staat hij verdedigend ook nog eens zijn mannetje. Als hij mentaal stabiel blijft en zijn ego ondergeschikt blijft maken aan het teambelang, is hij een grote speler.

Hetzelfde geldt voor Tannane. Ook een jongen met een groot ego die in het verleden soms moeite had om zijn enorme temperament te kanaliseren, maar uiterst talentvol. De manier waarop hij de ploeg tegen Sparta op sleeptouw nam, was indrukwekkend. Ik begrijp uit interviews met hem dat hij schik heeft met trainer Letch, die hem een belangrijke creatieve rol heeft gegeven in het elftal. Dat pleit voor het inzicht van de Duitser, die dus ook Bazoer een plek heeft gegeven waar hij kan uitblinken.

Ik hoop van harte dat de trainer ook al ziet dat hij spits Broja een basisplaats moet geven. Een speler met Mount-achtige kwaliteiten, zij het op een andere positie in het veld. Letch moet niet dezelfde fout gaan maken als Fraser indertijd met Mount door zo’n geweldenaar te lang op de bank te houden. De Albanese spits acht ik in staat om ongeveer één op één te gaan lopen. Als hij fit blijft, zou hij dan  minstens evenveel goals maken als Matavz en Linssen samen en op aantallen uitkomen als in het verleden Machlas, Van Hooijdonk en Bony. Grote woorden en over een hele jonge jongen, ik weet het, maar talent verloochent zich niet. Zie Mount en ook Ødegaard.

Met de as Pasveer- Bazoer-Tannane- Broja kan Vitesse dit seizoen een heel eind komen. De basisplaats voor Broja gaat wat mij betreft ten koste van Darfalou. Hij heeft veel doelpunten gemaakt in de voorbereiding, werkt hard en is snel, maar dat kan allemaal niet verhullen dat hij niveau tekort komt. Veelbelovende combinaties lopen vaak vast door zijn matige techniek en een echte goaltjesdief is hij ook al niet. Zo’n kopbal in de tweede helft tegen Sparta moet er bijvoorbeeld gewoon in. Ik zie hem als een bruikbare wisselspeler die, nu er vijf wissels zijn toegestaan, toch nog aardig wat minuten zal kunnen maken.

Zaterdag moet de club, hopelijk coronavrij en met een volledige technische staf, naar Ajax toe. De Amsterdammers zijn nog enigszins zoekende. In de juiste opstelling, met de spelers in vorm en wat geluk kan Vitesse de landskampioen pijn doen. Dat zijn nogal wat voorwaarden waaraan moet worden voldaan, maar zo liggen de verhoudingen nu eenmaal.

Vitesse-Sparta Rotterdam 2-0
Tannane 1-0, 82. Broja 2-0.