Een waardig afscheid van de Eredivisie en de angstige vraag of de club blijft voortbestaan

19 mei 2024 | Van onze AS-redactie

Degradant Vitesse heeft met het 2-2 gelijkspel in een bijna vol Gelredome tegen Ajax op een waardige manier afscheid genomen van de Eredivisie. Niet alleen door de verdienstelijke score, ook door de tomeloze inzet van de spelers en het bij vlagen aardige voetbal. Verder vooral ook door het grandioze gedrag van de aanhang, die ondanks, of misschien wel juist vanwege alle problemen massaal en onvoorwaardelijk achter elftal en club is blijven staan. Ik ben trots van zo’n supportersgroep onderdeel te mogen uitmaken.

Een analyse van wedstrijd en spelers heeft nu nog weinig zin. De ploeg is uitgespeeld en van de selectie gaat het grootste deel na dit seizoen verdwijnen. Het lijkt mij een goed moment om even in het algemeen terug te kijken op mijn periode als analyticus van Vitesse als Eredivisieploeg.  

Vanaf het seizoen 2014-2015, in totaal dus tien seizoenen, heb ik columns geschreven over de wedstrijden van Vitesse, de laatste jaren via ArnhemSports.nl. In die totale periode heeft de club maar liefst negen hoofdtrainers gehad. In chronologische volgorde: Peter Bosz, Rob Maas, Henk Fraser, Edward Sturing, Leonid Slutsky, Joseph Oosting (interim), Edward Sturing (tot de coronastop), Thomas Letsch, Phillip Cocu en nogmaals Edward Sturing.

Ik heb de columns van al die jaren nog eens doorgekeken en daarbij vastgesteld dat ik op al die trainers wel het een en ander had aan te merken. Het zou ook gek zijn, als dat niet zo was, want over voetbal bestaat niet één waarheid, het is geen exacte wetenschap. Het is een spel dat ruimte biedt voor allerlei verschillende meningen over de speelwijze en de prestaties van teams, spelers en trainers. En mijn columns vormen de weergave van míjn mening over de wedstrijden van Vitesse, niet meer, maar ook niet minder. Die mening werd en wordt door veel mensen op prijs gesteld, door een aantal anderen juist negatief beoordeeld en door enkelen zelfs verafschuwd.

In de hachelijke situatie van het huidige Vitesse is de vraag of de club volgend seizoen nog bestaat. Zo ja, dan zal ik ook over de wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie mijn visie blijven geven. Om praktische redenen zal dat dan niet, zoals de laatste jaren, zo snel mogelijk na het laatste fluitsignaal gebeuren. Want, al heb ik om de club te steunen vandaag al wel weer een seizoenkaart besteld, op de vrijdagen en maandagen zal ik lang niet altijd in de gelegenheid zijn om de duels rechtstreeks te volgen. Om die reden zullen mijn columns voortaan op een vaste dag na de wedstrijden verschijnen en wel op de woensdag.

Enerzijds is dat jammer, want de columns zullen dus minder actueel zijn. Aan de andere kant biedt de latere productie daarvan mij de mogelijkheid om ook de verslaggeving in andere media, vooral in De Gelderlander als regionale krant, daarbij te betrekken. Mijns inziens is met name dat laatste geen overbodige luxe. De verslagen van genoemde krant zitten namelijk taalkundig wel goed in elkaar en geven het wedstrijdverloop over het algemeen aardig weer, maar missen diepere speltechnische analyse. Heel vaak is er alle aanleiding om de technische leiding kritisch te bevragen over tactische en personele keuzes, maar in de wedstrijdverslagen en -interviews zie ik daar nooit iets van terug. Dergelijke waaromvragen worden door deze krant klaarblijkelijk nooit gesteld.

Hoe verschillend de beoordelingen van mijn columns door supporters ook kunnen zijn, over één ding zullen we het allemaal eens zijn. De mogelijkheid tot het maken daarvan moet niet gaan vervallen vanwege het simpele, maar trieste feit dat de club niet meer bestaat en er dus helemaal geen wedstrijden meer komen.

Op dit moment, moeten we in dat opzicht nog steeds het ergste vrezen, ondanks de enorme inspanningen op directieniveau en de brede steun aan de club in geld en initiatieven, van binnenuit, maar zelfs ook van buitenaf. Die enorme steun bewijst de vaak onderschatte emotionele waarde van de club en toont het bestaansrecht ondubbelzinnig aan. 

Gelukkig was er afgelopen vrijdag het goede nieuws dat er twee belangrijke stappen op weg naar behoud zijn gezet. De stap die nu moet volgen, namelijk die naar een herstart met levensvatbaarheid, is echter zo immens groot en moet in zo’n ijltempo worden genomen dat het dapper strijdende interim-duo Reijntjes en Van der Kraan zevenmijlslaarzen nodig zal hebben om die te kunnen maken. Het worden ijzingwekkend spannende weken.

Vitesse-Ajax 2-2
15. Boutrah 1-0, 42. Sutalo 1-1, 78. Kozlowski 2-1, 90. Berghuis 2-2