Een verschrikkelijke voetbalmiddag

19 september 2021 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

De ontluisterende 1-4 thuisnederlaag tegen FC Twente legt de zwakheden van Vitesse genadeloos bloot. Het werd een verschrikkelijke voetbalmiddag in Gelredome. En dat nog wel in de Airborne-wedstrijd. De Abseilers, het Pijperkorps, Ben Saunders met zijn speciale lied en de andere herdenkingsactiviteiten hadden beter verdiend dan het omlijsten van een Arnhemse verschutting. Wellicht was de koddige, maar verkeerd eindigende vlucht van arend Hertog daarvan al een voorteken.

Als de club niet goed speelt en toch wint, word ik door mensen met een extreem fel geelzwart gekleurde bril nogal eens als negatief bestempeld. Ik moet echter benoemen wat ik zie. Wat goed is, is goed, maar wat slecht is, is slecht, ongeacht de uitslag. En de wedstrijd tegen de Tukkers is de zoveelste van dit seizoen, inclusief de oefencampagne, waarin Vitesse ver beneden peil heeft gepresteerd.

Het is in dit verband uiterst zorgwekkend dat trainer Thomas Letsch het spel in de Europese wedstrijd bij de goedwillende dilettanten van NS Mura goed vond. Dan zie je de zaken verkeerd en dat helpt natuurlijk niet om in de wedstrijden daarna tot de juiste keuzes te komen.

Dat bleek al meteen, want de Duitse oefenmeester zette tegen FC Twente twee spelers in de basis die daar niet in hoorden. Rasmussen is een waardevolle kracht, maar de Deen had na lang blessureleed alleen twee keer de laatste paar minuten mogen invallen om hoge ballen weg te koppen. Hij was totaal niet klaar om te starten en dat bleek uit zijn onzekere, onwennige spel. Letsch had uiteraard voor Cornelisse moeten kiezen.

Dan de andere Deen, Frederiksen. Geen knikker geraakt in Maribor, maar gewoon weer in de spits. Hij kreeg het voor elkaar om wederom niets goed te doen. Wat voor cijfer zou je zo’n speler moeten geven? Een één voor de moeite is al te zwaar beloond, want echt hard werken en duels aangaan, doet hij ook al niet. Een blunder van de trainer om voor hem te kiezen.

Wat had hij dan wel moeten doen? Welnu, goede andere spitsen heeft de club momenteel niet, dus had Letsch moeten kiezen voor Openda als diepe spits en Tannane en Gboho daar achter. De twee laatstgenoemden zijn de enige twee spelers met aanvallende creativiteit, dus gebruik die dan! En wat doet Letsch? Hij wisselt in de rust Tannane voor Gboho, dus blijft met één creatieve jongen spelen. Ik lees bij De Gelderlander dat in de rust de falende Tannane werd vervangen, maar dan snap je er volgens mij weinig van. Ik denk dat FC Twente heel blij is geweest dat het na rust geen last meer had van de Marokkaanse handenbinder, die op elk moment met een beslissende actie kan komen.

Ik zie bij Vitesse gewoon veel te veel dingen die volkomen onlogisch zijn. Kan iemand mij uitleggen waarom de ploeg bij een dikke achterstand ruim in de tweede helft en een vrije trap tegen in de buurt van de cornervlag, met elf man in het eigen strafschopgebied gaat staan? Houd twee snelle mensen rond de middenlijn, dan bind je er drie van de tegenpartij en kun je wellicht snel counteren. Hetzelfde verschijnsel zie ik bij corners tegen en dan staan er ook nog eens geen spelers bij de palen. Bij andere clubs is dat trouwens ook het geval, maar wees verfrissend en doorbreek die slechte algemene gewoonte.

Dan het wegtrappen van de bal en geel voor recidivist Bero. Had de Slowaak maar beter verdedigd en de voorzet eruit gehaald bij de vierde goal. Deze speler rent zich rot, maar maakt iedere week minstens één geelwaardige overtreding en mist iedere technische verfijndheid. Dan kan De Gelderlander hem wel liefkozend de ‘marathonman’ noemen, maar ik heb dan liever een middenvelder die iets minder loopt, niet zo onbehouwen duelleert en essentiële dingen aan de bal doet.

Het gaat natuurlijk niet alleen om Bero. Er zijn veel meer spelers die niet van subtopniveau zijn, of alleen op onderdelen. Voorin loopt bijvoorbeeld Openda, die wel gevaar brengt, maar flink op zijn donder van de trainer moet hebben vanwege zijn gedrag. Hij is namelijk de laatste tijd  een oervervelend mannetje in het veld geworden. Constant aan het zeuren tegen tegenstanders en de scheidsrechter. Aan het eind van de wedstrijd was hij ook al weer betrokken bij een relletje. Wat hij moet doen, is zich puur concentreren op zijn spel. Dat wil zeggen keihard werken zonder spatjes en proberen zijn rendement te verhogen. Lukt hem dat niet, dan is hij gedoemd een modaal spelertje te blijven.

Al met al een irritante middag, die ik op mijn verjaardag wel beter had kunnen besteden. Het enige waar ik nog enkele keren van heb genoten, is een aantal gedurfde inspeelpasses van de jonge Cornelisse. Een speler naar mijn hart, die natuurlijk al lang in het elftal had moeten staan in plaats van Hajek. Ook dat was een foutieve keuze van de trainer.

Letsch lijkt mij een zeer sympathieke man en ik gun hem van harte dat hij binnen de beperkingen van zijn selectie de juiste keuzes gaat maken. Dat luistert nauw, want alleen dan én met een goed uitgevoerde tactiek waarbij iedere speler in zijn kracht komt, is er perspectief op de subtop. Of aan die voorwaarden gaat worden voldaan, is momenteel uiterst dubieus. Woensdag in Groningen krijgen we daarop al een eerste antwoord.

Vitesse-FC Twente 1-4.
3. Pröpper 0-1, 45. Van Wolfswinkel 0-2, 56. Pröpper 0-3, 60. Vlap 0-4, 62. Darfalou 1-4.