Een uitstekend eindresultaat, maar met hangen en wurgen

13 mei 2021 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Het eindresultaat is gewoon uitstekend. De vierde plaats, rechtstreekse plaatsing voor de derde voorronde van de Conference League, vooraf had iedere Vitessenaar daar voor getekend. Toch is het gevoel dat de prestatie oproept verre van euforisch. Die gemoedstoestand van extreme vreugde zou er wel zijn geweest als trainer Thomas Letsch en zijn mannen de lijn van de eerste competitiehelft zouden hebben kunnen doortrekken. Dat is helaas totaal niet gebeurd, niet in punten en niet in spel. Dat de vierde plek met hangen en wurgen toch nog is bereikt, dankt de club uitsluitend aan het nog hevigere falen van Feyenoord.

Het duel in Geleen was in dat opzicht symptomatisch. Ook de opdracht om tegen deze goedwillende Limburgse middenmoter te winnen en de plaatsing voor Europees voetbal op eigen kracht te bereiken, was voor de geelzwarte formatie te veel gevraagd. Uit bij Feyenoord had dat al gekund, maar lukte dat niet door het verprutsen van grote doelkansen. Bij een nieuwe mogelijkheid, weer in Rotterdam, maar nu bij Sparta, ging het mis door belabberd voetbal. En nu, in Limburg, werd kans nummer drie verkwanseld met een optreden dat een fractie minder slecht was dan dat bij Sparta, maar ook niet meer dan dat.

Het is beter om dat niet te doen, maar ik ontkom er in dit soort situaties niet aan: ik heb me wezenloos zitten ergeren. Wat is er met Vitesse gebeurd? Waar zijn de goede organisatie en de compacte aanvallende strijdwijze waar de club dit seizoen lange tijd furore mee maakte, gebleven? Fortuna Sittard is de zoveelste tegenstander van de laatste tijd die zeeën van ruimte krijgt om te voetballen. Dat komt omdat het veld weer eens veel te lang was, omdat de laatste linie niet aansloot. Pressievoetbal is dan niet mogelijk en halfslachtige pogingen daartoe worden door iedere tegenstander, dus ook de Limburgers, lachend omzeild.

Als dan ook nog een groot aantal spelers fout op fout stapelt, wordt het dweilen met de kraan open. En al helemaal als het tot voor kort massieve centrale verdedigingsblok zorgwekkende scheuren gaat vertonen. Bij Sparta ging het achterin flink mis en in deze wedstrijd was het nog erger, omdat ook de dit seizoen ijzersterke Pasveer bij de derde tegengoal in de malaise ging delen. De slappe schuiver van Flemmings had hij natuurlijk moeten keren. Maar bij dat doelpunt ging meer fout. Rasmussen gaf aan Flemmings veel te veel ruimte en hij en Wittek schermden allebei dezelfde (verkeerde) kant af. De Deen lijkt na zijn schorsing zijn zelfvertrouwen voor een deel kwijt, want zijn onoverwinnelijke uitstraling is verdwenen.

Ook de andere treffers van Fortuna Sittard hadden nooit mogen vallen. Bij de eerste werd de lopende Rienstra niet gevolgd, bij de tweede werd Flemmings laat en aarzelend geattaqueerd. Het zijn fouten die een van de minst gepasseerde verdedigingen van de Eredivisie onwaardig zijn en die het heel moeilijk maken om een wedstrijd te winnen. Zeker als ook nog eens veel aanvallen door slordigheid op niets uitlopen.


De nog mild gehouden rapportcijfers van het basiselftal met een korte toelichting:
Pasveer: 5. Twee punten aftrek vanwege zijn ketser.
Dasa: 6. Had in ieder geval nog een aantal goede aanvallende momenten.
Doekhi: 7. Deed geruisloos zijn goede werk, zoals altijd.
Bazoer: 7,5. Heeft veel goed gedaan, maar was als sterkhouder overbelast.
Rasmussen: 5. Dit keer geen stabiele factor.
Wittek: 5. Wisselvallige wedstrijd. Af en toe slordig.
Tronstad: 5. Met ups en downs.
Bruns: 5. Flets optreden.
Bero: 5. Blijft lopen en helaas ook technische fouten maken.
Tannane: 7. Enorm creatief in de weer. Soms om te vervloeken, maar wel bij vrijwel alle gevaar en ieder doelpunt betrokken.
Darfalou: 5. Hard werkend, maar nauwelijks aanvallende inbreng.

Trainer Thomas Letsch is alom geprezen vanwege zijn systeem en zijn spelopvatting, ook door mij. De sympathieke Duitser is echter ook verantwoordelijk voor het feit dat zijn ploeg de laatste tijd regelmatig amateuristisch loopt te dolen in de grote ruimte. In mijn nabeschouwing op het seizoen kom ik daar op terug.

Op dit moment wacht alleen nog de wedstrijd thuis tegen Ajax, die voor de stand niet meer van belang is. Dat komt de gemoedsrust zeer ten goede. Hopelijk maken de twee vrijuit spelende ploegen er een leuk schouwspel van.

Fortuna Sittard-Vitesse 3-3
1. Rienstra 1-0, 27. Tronstad 1-1, 30. Bazoer 1-2, 41. Flemming 2-2, 54. Flemming 3-2, 90. Openda 3-3.