Een streep door het seizoen?

24 maart 2020 | Van onze AS-redactie

De competitie bij de amateurs wordt dit seizoen niet meer hervat. Dat is de conclusie na de nieuwe maatregelen van het kabinet: samenkomsten worden tot 1 juni verboden. Welke besluiten neemt de KNVB: geldt de huidige stand in de competitie als eindstand of wordt het seizoen nietig verklaard en is er geen sprake van promotie en degradatie? Of zijn er nog andere scenario ‘s? De trainers van de regionale voetbalclubs spreken zich uit.

John Farkas

John Farkas, trainer van de zondagse derdeklasser SC Rheden, hoeft niet lang na te denken. “Het seizoen is niet uitgespeeld, dus moet er een streep door. Geen promotie en geen degradatie.”
Andere opties zijn er volgens Farkas niet. “De huidige stand hanteren? Dat is onmogelijk. In onze competitie, 3C, staat OBW met twee punten voorsprong bovenaan, maar achtervolger VVG ’25 heeft twee wedstrijden minder gespeeld. Dan kun je OBW niet uitroepen tot kampioen en aan de andere kant kun je niet zeggen dat VVG die twee achterstallige wedstrijden wint.”

“Dit is voor de KNVB een groot dilemma”, beweert Marcel Omvlee, trainer van Arnhemse Boys. “Je kunt nu niet ineens ploegen gaan belonen, omdat ze bovenaan staan. Dan zeg je tegen de ploegen daaronder dat ze geen kans meer zouden maken om te promoveren. Het meest eerlijk is , dat er door de hele competitie een streep gaat.”

Dat zou voor Arnhemse Boys een opluchting zijn. De club staat in de derde klasse D op de laatste plaats dat betekent degradatie. “Uit mijn mond klinkt het nu zo dat ik het zeg, omdat we er zelf voordeel van hebben. Maar de competitie is niet uitgespeeld, dan moet je ‘m ook als niet gespeeld beschouwen”, meent Omvlee, die vindt dat andere opties kansloos zijn.
“Dan heb je te maken met verschil in uit- en thuiswedstrijden. Stel dat je alle concurrenten uit hebt gehad.  Je kunt ook veel blessures hebben gehad, die juist nu over zijn. een streep door het seizoen, dat scheelt ook de KNVB een hoop gezeik.”

“De gehele competitie schrappen”, noemt trainer Erwin Koen van Eldenia (derde klasse D) als enige optie. “Dan heb je nergens problemen mee. Het is lastig om het iedereen naar de zin te maken, maar je hebt het nu over onvoorziene problemen. Je kunt ook niet voor bepaalde klassen een uitzondering maken, omdat een ploeg al heel ver voor staat of als laatste op grote achterstand. Gewoon volgend jaar opnieuw beginnen.”

Erwin Koen

Andere opties leiden volgens Koen tot veel discussie. “Maar ook deze, want een club als MASV, die veel geïnvesteerd heeft in spelers, zal niet blij zijn met een dergelijk besluit. Toch vind ik het schrappen van de gehele competitie de beste oplossing. Door blessures en schorsingen had er nog veel kunnen gebeuren en nogmaals, als je iets niet af kunt maken, moet je opnieuw beginnen”, aldus Koen, die nog een probleem voor de KNVB ziet opdoemen. “Een club als WAVV gaat van het zaterdag-  naar het zondagvoetbal. Hoe ga je de plekken die vrijkomen invullen?”

Koen relativeert ook. “De gezondheid van de mensen is nu het allerbelangrijkste. Mijn vrouw werkt in het ziekenhuis en als je die verhalen hoort, dan moet je over het amateurvoetbal maar niet al te moeilijk doen.”

Marco Bosch

Trainer Marco Bosch staat met zijn ploeg OVC ’85 aan kop in de derde klasse A van het zaterdagvoetbal. De Arnhemse coach houdt er een andere mening op na dan zijn voorgangers. “We hebben op dit moment tweederde van de competitie erop zitten en ik vind dat deKNVB dan niet de keus kan maken om de competitie als niet gespeeld te beschouwen. In het verlengde daarvan zou ik het niet meer dan normaal vinden om de huidige nummer één te laten promoveren en de nummer laatst te laten degraderen.
De nacompetitie kun je niet spelen. Dat is niet reëel.”

Voor de klassen, waarin clubs niet allemaal evenveel wedstrijden hebben gespeeld, is een simpel rekensommetje volgens Bosch de oplossing. ,,Het aantal punten delen door het aantal gespeelde wedstrijden. Maar goed, het is amateurvoetbal en bij OVC spelen er geen financiële belangen. Laten we in ieder geval hopen dat we in september met het nieuwe seizoen kunnen beginnen.”

Habib Al Mohsinawi

Coach Habib Al Mohsinawi van VDZ (derde klasse D) heeft een verrassende oplossing. “Ik zou na de zomer de competitie afmaken. Dus beginnen op het punt waar we al eerder zijn geëindigd. De huidige competitie ongeldig verklaren, zou oneerlijk zijn. Onze competitie is nog heel spannend, maar er zijn competities waar ploegen ook al ver voor staan.”

Al Mohsinawi heeft ook al over de agenda nagedacht. “Geen bekervoetbal en in september meteen de huidige competitie hervatten en dan in november een korte stop. Alleen de kampioenen promoveren en dan in december beginnen met de nieuwe competitie, eventueel met wat minder ploegen in een klasse. Geen winterstop en mogelijk wat langer door voetballen richting zomer.”

Roberto Straal

Op welke beslissing van de KNVB Roberto Straal hoopt, laat zich raden. De trainer van MASV staat met zijn ploeg bovenaan in de tweede klasse I van het zondagvoetbal. ,,De huidige stand als eindstand. Dat zou het mooiste zijn”, zegt de Huissense coach lachend. ,,Of een stand opmaken precies halverwege de competitie als iedereen een keer tegen elkaar heeft gespeeld. Maar dan praat ik in mijn eigen straatje.”

Straal verwacht echter een andere beslissing van de KNVB. “Ik ben bang dat we deze competitie schrappen. Wat moet je anders? Uiteraard ben je dan blij als je nu onderaan staat en is het vervelend als je de bovenste bent. Het is lastig voor de KNVB, want er zullen altijd mensen zijn die het er niet mee eens zijn, welk besluit je ook neemt. Ik ben in ieder geval blij dat ik de beslissing niet hoef te nemen. Uiteindelijk is nu het allerbelangrijkste dat we allemaal gezond blijven, voetbal is nu een beetje bijzaak.”

(later meer)

*Foto geheel boven: De aanvoerders Alain Hermsen (SC Rheden, links) en Berni van Vloten (VVO) tijdens de derby in 3C van dit seizoen. Eindstand: 3-3. (Foto: Nico Kooij)