Een schandelijke eerste helft, een betere tweede

13 november 2022 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Vitesse heeft op de Adelaarshorst bij Go Ahead Eagles de schade van een bizar slechte eerste helft in een veel betere tweede weten te repareren. De uiteindelijke 2-2 uitslag geeft de verhoudingen in het veld goed weer, maar het ene puntje is voor de Arnhemmers onvoldoende om wat meer lucht te krijgen ten opzichte van de degradatieplaatsen.

Voor het eerste bedrijf moet Vitesse zich schamen. Wat een schijterigheid, wat een laksheid. Go Ahead, dat bepaald geen wonderploeg heeft, kon een leuk positiespelletje op de grasmat leggen, omdat de Vitessespelers geen druk gaven en overal te laat kwamen. Ik vraag me dan af: welke afspraken zijn er vooraf gemaakt en als die anders waren dan dit zielloze gedrag, waarom heeft trainer Phillip Cocu dit een helft lang niet willen of kunnen corrigeren?

Tot mijn grote ergernis had Cocu ook weer een plaats in de basis ingeruimd voor Yapi. Ik moet zeggen, de hardloper heeft voor zijn doen nog een aardige wedstrijd gespeeld. Maar dat schrijf ik, omdat ik de lat voor de dravende Fransman automatisch laag leg. In een Eredivisieploeg heeft hij niets te zoeken. Ik neem Cocu en zijn staf bijzonder kwalijk dat ze deze ultiem beperkte speler weer hebben opgesteld.

In de tweede helft was er wel lef en agressie bij Vitesse en zie: de ploeg uit Deventer was nergens meer. Zo spelend stelden de geelzwarten zelf het falen van voor de rust van hen en hun coach aan de kaak. En dan mag de ploeg uiteindelijk nog van geluk spreken dat de verdiende gelijkmaker in blessuretijd alsnog viel.

Even een korte bespreking van de basisspelers.

Doelman Reiziger: de vrije trap waar de 1-0 uit kwam, ging in de bovenhoek. De keeper stond echter voorbij het midden van het doel in de richting van de bal en had wel een poging mogen doen om die bal te pakken. Hij stond echter aan de grond genageld. Een blunder was het natuurlijk niet, maar hij had wel wat meer moeten doen. Verder misten zijn uittrappen weer richting. Voor het overige heeft hij zijn werk goed gedaan.

Rechtsback Arcus: is zijn plaats volledig waard. Speelde vooral in de tweede helft sterk.

Centrale verdediger Flamingo: een speler naar mijn hart. Goed in de duels, zowel langs de grond als in de lucht, betrouwbaar in de passing. Jammer dat hij een huurspeler is.

Centrale verdediger Cornelisse: nu hij vaker speelt, gaat hij het beter doen. Wel moet hij opbouwend meer voor de pass naar voren gaan kiezen. Hij heeft een prima inspeelpass, maar gebruikt die bijna niet.

Linksback Wittek: speelt na een slechte periode weer betere wedstrijden. Als hij opstoomt, komt er ook echt iemand. De overtuiging is terug.

Middenvelder Yapi: doet enorm zijn best en kan hard lopen, maar, ondanks een iets minder zwak optreden in Deventer dan voor hem gebruikelijk blijft hij een speler van te weinig niveau. Het pleit niet voor de coachkwaliteiten van Cocu dat hij de Fransman als basisspeler ziet of hopelijk zag.

Middenvelder Tronstad: in zo’n laffe chaos als in de eerste helft kan hij natuurlijk ook geen lijn brengen. Als de veldverdeling klopt, zoals in de tweede helft, wordt hij de uitstekende draaischijf die kwaliteiten heeft die het niveau van Vitesse overstijgen.

Middenvelder Kozlowski: speelde een bleke eerste helft, na rust toonde hij enkele keren zijn grote technische vaardigheden.

Middenvelder Bero: blijft een speler met regelmatig ergerlijke technische fouten, maar is met zijn loopvermogen en inzet wel een belangrijke aanjager. Gezien zijn beperkte technische bagage moet het briljante tikje bij de 2-1 wel geluk zijn geweest.

Middenvelder Manhoef: speelde een ongelukkige wedstrijd. Er lukte hem dit keer weinig, hij kan veel beter.

Spits Vidovic: is heel technisch, maar nog te juniorachtig. Daardoor worden technische acties te vaak in de kiem gesmoord.

Drie invallers hebben maar vijfentwintig minuten gespeeld. Ik schrok enorm toen Hajek werd gebracht, maar dit keer veroorzaakte dat geen ongelukken. Van de komst van Baden Frederiksen werd ik ook niet blij. Zijn enige kwaliteit, het schot met zijn linkerbeen, kon hij één keer laten zien met een goed genomen vrije trap. Verder valt van hem geen voetballende bijdrage te verwachten.

De derde invaller Van Duivenbooden, scoorde de belangrijke gelijkmaker. Hij bewees daarmee een neusje voor de goal, verder heeft hij zich bij zijn debuut vorige week en nu als invaller nog niet kunnen onderscheiden.

Met nog een kleine tien minuten te spelen kwam Jonathans in het veld. Die had ik liever voor Yapi zien spelen. Aan de manier van aannemen en verplaatsen van ballen is meteen te zien dat deze Arnhemse jongen kwaliteiten heeft.

Tot 7 januari 2023 komt Vitesse niet in actie. Ik moet eerlijk zeggen, ik vind het wel even lekker, want veel plezier heb ik aan het spel niet beleefd. Het zal na de winterbreak beter moeten om uit de problemen te komen. Dat kan ook met deze selectie op drie voorwaarden. Er moet gericht worden getraind in de opbouw naar het tweede deel van het seizoen, Cocu moet de juiste keuzes maken en er moeten weinig blessures komen. Wat dit laatste punt betreft, als gevolg van beroerde scouting komen er bij tegenslag spelers aan de bak die er bijzonder weinig van kunnen. Een kwaliteitsinjectie zal het karwei om in de Eredivisie te blijven een stuk vergemakkelijken. Komt die er niet, dan blijft het waarschijnlijk hopen en bidden tot het einde van het seizoen.

Go Ahead Eagles-Vitesse
8. Rommens 1-0, 20. Rommens 2-0, 49. Bero 2-1, 90. Van Duivenbooden 2-2.