Een rustig voortkabbelende bekerwedstrijd

30 oktober 2019 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


De volgende ronde in de beker is bereikt. Dat is het belangrijkste wat te melden valt over het duel van Vitesse tegen De Graafschap in het Gelredome. Op het aardige begin van Vitesse in de eerste tien minuten na geeft deze rustig voortkabbelende wedstrijd namelijk weinig stof tot praten.

Trainer Slutsky vond achteraf dat Vitesse totale controle had. En in De Gelderlander lees ik dat Vitesse won met de handrem erop en rimpelloos met De Graafschap afrekende. Die analyses verbazen me. Natuurlijk, De Graafschap heeft nauwelijks een kans gecreëerd, maar wie goed heeft gekeken, heeft gezien dat de Doetinchemmers een keer of vier de mogelijkheid hadden om tot een grote kans te komen en die verklungelden door een slordige voorlaatste pass. En Vitesse moest, zoals in de meeste wedstrijden, het initiatief vaak aan de tegenstander laten en heel hard werken om in balbezit te komen. De overwinning was zeker verdiend, maar krant en trainer hanteren hier scorebordanalyses.

Het meest interessante van deze wedstrijd was de mogelijkheid om een aantal niet-basisspelers in actie te zien en te beoordelen. Doelman Lamprou werd weinig getest, maar alles wat hij deed, was goed en straalde rust uit. Een technisch goede keeper met, net als zijn collega Pasveer, ook nog eens een uitstekende trap. Dit is geen nieuws, ook in zijn periode bij Willem II heeft hij een groot aantal prima wedstrijden gespeeld. Als hij tien centimeter langer was geweest, was hij een topkeeper geweest, nu is er altijd de vrees dat er ballen komen waar hij net niet bij kan en een langere keeper wel.

Linker centrale verdediger Hajek kende ik nog niet. Ik vond hem het lichtpunt van de wedstrijd. De Tsjech speelde een in alle opzichten soevereine wedstrijd. Goed aan de bal, goed met de kop, oog voor de juiste positie, kordaat ingrijpend, rust uitstralend. Obispo heeft het op die plek zeer behoorlijk gedaan, maar ik denk dat de Tsjech beter is en de voorkeur verdient. En tegen ploegen die met twee spitsen spelen en tegen topploegen zou een optie kunnen zijn om ze alle drie te laten spelen in een 3-5-2- respectievelijk 5-3-2-systeem.

Rechtsback Lelieveld speelde zonder vertrouwen en kon zich niet aanbevelen. Hij zou het zeker beter gaan doen, als hij de kans zou krijgen om te groeien. Zie Van Bergen die bij SC Heerenveen het vertrouwen heeft gekregen dat hij in Arnhem miste. Lelieveld heeft Dasa voor zich gekregen en zit in een vergelijkbare situatie.

Darfalou scoorde al in de derde minuut, nadat Buitink tegen de paal schoot. De beide invalspitsen begonnen dus sterk, werkten ook keihard, maar konden geen visitekaartje afgeven voor de basis. Daarvoor brachten zij toch veel te weinig tot stand.

Van degenen die vaker spelen, wil ik het nog even over Grot hebben. Hij is fysiek sterk en snel, maar mist de technische finesse voor de kleine ruimte. Verder is hij op zijn best als hij aan de linkerkant speelt en van daaruit naar binnen kan komen. Als Slutsky hem wil gebruiken, kan hij dat het beste doen als linker-aanvaller of aanvallende middenvelder links aan de zijkant.

Nu reist de Vitessekaravaan naar Emmen. De club uit die stad heeft een lage begroting, maar hun trainer Lukkien heeft met beperkte middelen een elftal neergezet dat herkenbaar voetbal speelt, waarbij, zeker thuis, zoveel mogelijk de aanval wordt gezocht. Met het voetbal dat Vitesse daartegenover kan stellen, moet het (opnieuw) hopen op de combinatie van een goed sluitende verdediging, een aantal aanvallende oprispingen en een hoge effectiviteit.

Vitesse-De Graafschap (beker) 2-0
3. Darfalou 1-0, 68. Dicko 2-0.