Een rode kaart die de wedstrijd kapot maakte

8 november 2020 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans WitjesHet was het mooiste en misschien ook wel het belangrijkste moment van de thuiswedstrijd van Vitesse tegen FC Emmen. Het ragfijne steekpassje met buitenkant schoen van Bruns op de vanaf links naar binnen sprintende Openda en de beheerste afronding van de Belg diagonaal in de benedenhoek: 3-0. Nog net voor de rust was de kloof die de Emmenaren met een man meer moesten  zien te overbruggen, vergroot.

De zeer ongelukkige, zwaar gestrafte rode kaart voor Bazoer heeft deze tot dat moment voor Vitesseaanhangers zeer aantrekkelijke wedstrijd kapot gemaakt. Daarna kwam de ploeg van trainer Letch in ondertal te spelen en de aanvallende tactiek moest daardoor uiteraard worden losgelaten. Vanaf dat moment was het hopen op twee dingen. Ten eerste dat Vitesse er toch nog een goaltje bij zou prikken. Dat gebeurde op de hiervoor omschreven fraaie wijze. Ten tweede dat er geen snelle tegengoal zou vallen, waar de tegenpartij moed uit zou kunnen putten. Die hoop werd niet vervuld, want na de 3-1 resteerde nog een halfuur met kans op verdere schade. Die liep Vitesse uiteindelijk niet op, omdat FC Emmen twintig minuten voor tijd een opgelegde kans miste. Was die bal erin gegaan dan was het wel heel moeilijk geworden om de drie punten over de streep te trekken.

Veel echte kansen heeft Vitesse uiteindelijk niet hoeven toestaan. Daarvoor verdient de ploeg een compliment. De verdediging heeft veel weggehaald, de rest van het team heeft keihard gewerkt en veel vuile meters gemaakt.

Toch heb ik wel een punt van kritiek. Ik vond het elftal in de tweede helft in balbezit zeer slordig spelen. Natuurlijk zijn de mogelijkheden aan de bal met tien tegen elf kleiner. De tegenstander kan sneller druk zetten en er zijn minder afspeelopties, met name in voorwaartse richting. Dat neemt niet weg dat Vitesse vaak wel erg snel en onnodig balverlies leed, met als gevolg dat de verdediging nauwelijks werd ontlast. Tegen een aanvallend wat betere opponent dan FC Emmen had dat funest kunnen worden.

Dan weer enkele kanttekeningen bij de spelers.
Doelman Pasveer zag er wat ongelukkig uit bij de tegentreffer, maar sierde zijn verjaardag verder op met twee uitstekende reddingen op afstandsschoten. Zijn lange trappen waren dit keer, op die voorafgaand aan de 3-0 na, minder zuiver dan ik van hem gewend ben.

Centrale verdediger Bazoer begon goed, maar door de verkeerde timing bij de overtreding waar hij rood voor kreeg, speelde hij maar een halfuur.

De twee andere centrale verdedigers, Rasmussen en Doekhi, speelden wederom een solide partij. Samen met middenvelder Tronstad vormden zij een massief, sterk blok.

Rechtsback/-middenvelder Dasa deed een aantal goede dingen, maar nu hij wat vaker als een echte rechtsback moest fungeren, werd hij een paar keer verontrustend gemakkelijk voorbij gelopen.

Linksback/-middenvelder Wittek was terug van een kleine blessure en speelde een goede partij, op een paar mindere momenten na. Hij werd in de tweede helft aan de zijlijn een keer volledig uitgespeeld door zijn tegenstander. Dat viel op, omdat dat bij hem bijna nooit gebeurt.

Middenvelder Bruns voelt zich als een vis in het water met zijn rol in dit logisch samengestelde elftal en speelde goed, met zijn assist bij de 3-0 als hoogtepunt. Het vertrouwen dat Letch hem geeft, betaalt hij terug.

Middenvelder Tannane liet ook nu weer zien dat hij een spelers is die het verschil maakt. Knap dat hij er na de schorsing en corona direct weer stond.

Spits Openda beviel mij zeer goed. Wat een snelheid en loopvermogen heeft deze speler. En dan maakte hij ook nog die mooie derde goal.

Spits Broja maakte al snel een doelpunt, helaas net vanuit buitenspelpositie. Heeft ook keihard gewerkt in een wedstrijd waarin na de rode kaart voor de spitsen niet veel eer meer viel te behalen.

De invallers Buitink, Vroegh, Touré en Darfalou hebben als onderdelen van het collectief hard gewerkt zonder zich echt te kunnen onderscheiden.

Coronatijd en overbelastingrisico’s of niet, om commerciële redenen komt er nu weer een interlandbreak voor duels van de landenteams om de opgeklopte, onbeduidend Nations League en vriendschappelijk (!) voetbal en verder ook nog voor jeugdinterlands. Een hinderlijke onderbreking van de competitie en het is met angst en beven afwachten in welke gesteldheid de geselecteerde spelers van hun interlandverplichtingen terugkomen.

Vitesse-FC Emmen 3-1
Tannane 1-0, 26. Tannane 2-0, 44. Openda 3-0, 58. De Leeuw 3-1