Een onverwachte opsteker

19 maart 2023 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Na de eerste helft gaf ik er geen cent meer voor. Niet voor deze wedstrijd en eigenlijk ook niet voor de rest van het seizoen. Dat Vitesse aan het duel tegen PSV in Gelredome met het 1-1 gelijkspel toch nog een punt overhield, was dan ook een onverwachte opsteker.

De eerste helft was ronduit armoedig. Van Vitessezijde, maar in feite ook van de kant van de Eindhovenaren. Die waren een tikje minder slecht, maar acteerden toch op een erg laag niveau. En omdat dat na de thee nog beroerder werd, leverde de ploeg van Van Nistelrooy al met al een voor een topploeg beschamende prestatie.

Dat was ook deels de verdienste van Vitesse dat na rust bij vlagen wat beter begon te spelen en toen ook onverzettelijkheid uitstraalde. Op basis van die tweede helft was het punt uiteindelijk ook wel verdiend. De winnende goal had aan beide kanten nog kunnen vallen, maar kwam er niet.

Wat kanttekeningen bij een aantal Vitessespelers.

Doelman Scherpen heeft het defensief goed gedaan, maar zijn gebrek aan meevoetballend kwaliteiten blijft een grote ergernis. Op traptechniek valt toch dagelijks te trainen?

Centrale verdediger Oroz is een betrouwbare vaste kracht geworden. Petje af daarvoor, ik had dat nooit verwacht.

Linksback Cornelisse heb ik vaak aanbevolen, omdat ik hem talentvol vind. Hij heeft tijden lang nauwelijks minuten mogen maken en werd nu voor de leeuwen gegooid op een voor hem onwennige positie. Hij heeft zich zeer goed gehandhaafd en bovendien kon hij dankzij zijn traptechniek de gelijkmaker voorbereiden. Veel critici van hem vinden hem te klein. Kijk dan eens hoeveel kopduels hij in deze wedstrijd dankzij zijn sprongkracht heeft gewonnen. Als speler van eigen kweek is hij iemand voor de naaste toekomst bij de club.

Dat is aanvaller Jonathans ook. Maar dat komt er pas uit als hij een echte kans krijgt in plaats van in de negenentachtigste minuut te mogen invallen.

Middenvelder Van Ginkel is een fijne teamspeler, maar brengt tot nu toe jammer genoeg te weinig. Hij heeft vrijwel uitsluitend tegen topploegen gespeeld, waarin de club weinig balbezit heeft gehad. Vanaf nu komt het er bij hem op aan. Gaat hij met zijn combinatievermogen meerwaarde krijgen, als het team vaker aan de bal gaat komen en iets meer ruimte krijgt?

Invaller Arcus was na zijn schorsing buiten de ploeg geraakt, maar bewees dat hij op de rechterkant met zijn rushes en combinatievermogen belangrijk is in dit qua dreiging schrale team. Cocu doet er goed aan om hem zijn basisplaats terug te geven.

Nu breekt de doorslaggevende periode van het seizoen aan. Pas in de laatste wedstrijd (uit tegen Feyenoord) speelt Vitesse weer tegen een topploeg. Het is zaak dat de ploeg van Phillip Cocu tot dat moment van tactiek verandert. Niet langer terugzakken, maar initiatief nemen, lef tonen, de lakens willen uitdelen. Wat dat betreft adviseer ik de mijns inziens te voorzichtige coach om de wedstrijd van RKC Waalwijk tegen NEC van zaterdagavond eens een paar keer terug te kijken. Een waanzinnig leuk duel met twee ploegen die vol voor de aanval kozen.

Cocu moet naar een ploeg toe die de tegenstander wil vastzetten. Dus druk gaat geven op de laatste linie en daar fouten gaat afdwingen. In de achterhoedes van clubs lopen immers over het algemeen de mindere voetballers, trouwens ook bij PSV. Wat dat betreft had ik het weleens willen zien als PSV’ers als Mwene, Branthwaite en Ramalho het vuur aan de schenen was gelegd. Nu werd deze zeer matige technici bij de opbouw geen strobreed in de weg gelegd. Dat is de keuze die een underdog kan maken, maar dat moet de komende tijd dus anders.

Verder moet er bij Vitesse meer creativiteit in de ploeg. Dat betekent dat jongens als Kozlowski, Vidovic, Jonathans en Manhoef de rest van het seizoen veel speeltijd moeten gaan krijgen. Aangezien deze selectie geen goede spits in de gelederen heeft, is het verstandig om te proberen met veel bewegende, creatieve jongens tot doelkansen te komen.

De komende zeven duels zijn wat mij betreft een soort lakmoesproef voor de durf en het inzicht van Cocu. Blijft hij kiezen voor de behoudende weg of gooit hij het over een aanvallende boeg? In het laatste geval is lijfsbehoud waarschijnlijker dan in het eerste.

We gaan na de interlandbreak bij RKC Waalwijk al zien welke kant het opgaat. Eén ding staat vast: de ploeg zal de komende tijd veel punten moeten halen, het uur U is aangebroken.

Vitesse – PSV Eindhoven 1-1
8. Simons 0-1, 61. Sangaré (e.d) 1-1