Een onnodige, onverdiende nederlaag

11 september 2022 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Het duel van Vitesse bij FC Utrecht liep uiteindelijk toch weer uit op een flinke ergernis. De ploeg van trainer Thomas Letsch verloor namelijk volledig onnodig en onverdiend met 1-0.

De Arnhemse selectie is sinds vorige week beduidend sterker geworden en verdient wat krediet. Er zijn namelijk drie zeer jeugdige talenten bij gekomen, die nog wel meer ritme en wedstrijdhardheid moeten opdoen. Verder is de gemiddelde leeftijd van het elftal sowieso heel laag. En daar komt dan nog bij dat de voorbereiding op het seizoen, met de drie talentvolle jeugdige nieuwelingen pas anderhalve week in huis, in feite voor een deel opnieuw is begonnen.

Het neemt niet weg dat Vitesse bij de ook nog zoekende Utrechtse ploeg niet had mogen verliezen. In de eerste plaats al niet gezien het wedstrijdverloop. De Utrechters creëerden nauwelijks kansen en maakten in de eindfase een pure geluksgoal, terwijl de geelzwarten die mazzel niet hadden bij hun (ook) schaarse mogelijkheden. Een gelijkspel zou de verhoudingen beter hebben weergegeven.

De ergernis zit voor een stuk ook in het feit dat het wedstrijdverloop gunstiger had kunnen zijn bij een andere aanpak van met name de tweede helft. Ik vond dat de ploeg te veel achteruit ging lopen. FC Utrecht mocht te ver komen. Daar haalde die ploeg weinig uit, maar het deed wel vrezen voor het doemscenario van een tegendoelpunt kort voor tijd. Had de ploeg maar meer druk op de twijfelende Utrechters gezet.

Verder vond ik het wisselen van én Koslowski én Vidovic discutabel. Dat Manhoef voor één van hen kwam is prima, hij heeft de  kwaliteiten van een basisspeler. Sankoh daarentegen komt duidelijk tekort. Hij is heel snel, maar doet niets met die snelheid. Hopelijk komt dat nog, ook hij is nog jong, maar momenteel verzwakt hij het elftal alleen maar. Ik zou één van beide gewisselde spelers hebben laten staan. Zij zijn namelijk allebei in staat om in een flits iets te creëren, waardoor vanuit het schijnbare niets ineens gevaar ontstaat.

Even een korte karakteristiek van de spelers van deze middag.

Doelman Scherpen: met zijn lengte goed op hoge voorzetten. Ontzenuwde diverse corners. Op de lijn ook redelijk. De ploeg moet hem niet laten meevoetballen, hij heeft keiharde voeten.

Rechterwingback Arcus: wat minder goed als vorige week, maar ruim voldoende. Ongelukkig bij het tegendoelpunt.

Centrale verdediger Flamingo: speelde een uitstekende wedstrijd, zowel verdedigend als opbouwend.

Centrale verdediger Meulensteen: eveneens uitstekend, met als hoogtepunt de sliding waarmee hij rond de middenlijn een uitbraak voorkwam, gevolgd door een run richting vijandelijk strafschopgebied en een gevaarlijke schuiver die de keeper maar net wist te stoppen.

Centrale verdediger Cornelisse: was in de eerste helft Douvikas een keer kwijt en veroorzaakte twee maal onnodig een corner. Verder heeft hij een degelijke partij gespeeld.

Linkerwingback Wittek: had een paar goede acties, maar is na zijn blessure niet overtuigend teruggekomen. Zijn spel moet dwingender.

Rechtshalf Bero: heeft met zijn actieradius en tomeloze inzet een redelijke wedstrijd gespeeld. Jammer toch dat soms op kansrijke momenten bij hem de technische finesse ontbreekt.

‘Nummer zes’ Tronstad: sleutelfiguur. Als hij goed draait, komt de ploeg aan het voetballen. De Noor speelde in Utrecht zeer behoorlijk, maar niet op zijn top.

Linkshalf Kozlowski: fijne, creatieve voetballer, die nog ritme moet opdoen en een stapje moet maken in het omgaan met sterke weerstand.

‘Valse’ spits Vidovic: zie de beschrijving bij Kozlowski.

Spits Bialek: is een aanspeelpunt met technische bagage. Ook hij moet nog meer ritme krijgen en beter met de druk van de tegenstanders leren omgaan.

Invaller Manhoef: zag enkele dingen mislukken, maar heeft altijd dreiging. Was dicht bij de 1-0 met zijn lobje waar de keeper nog net bij kon en gaf vlak voor tijd een geweldige indraaiende voorzet die net niet kon worden ingekopt.

Invallers Baden Frederiksen en Ferro speelden te kort voor een beoordeling. De Portugees kopte in blessuretijd nog bijna een corner binnen. Het was hem na zijn zwakke entree in Arnhem gegund geweest.

Een ergerlijke nederlaag in Utrecht of niet, deze selectie heeft de mogelijkheden om met aardig voetbal nog genoeg punten te gaan halen voor de play-offs. De achtste plaats zal daar immers hoogstwaarschijnlijk al voldoende voor zijn. Ik teken daarbij wel aan dat er niet te veel blessures en schorsingen moeten komen, want de selectie is in de breedte lang niet sterk genoeg.

Zaterdag komt om te beginnen de Airborne-wedstrijd tegen ‘de wijdbroeken’. Een tegenstander die onder trainer Jonk verzorgd en zo aanvallend mogelijk probeert te spelen. Dat kan dus een mooie avond worden.

FC Utrecht-Vitesse 1-0
84. Dost 1-0