Een onlogisch basiselftal

25 september 2021 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Vitesse betaalde in de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard de tol voor een belabberde eerste helft. De ploeg maakte in een betere tweede helft nog wel een 0-1 achterstand goed, maar verloor uiteindelijk wel twee dure punten.

Dat puntverlies valt trainer Thomas Letsch aan te rekenen. De Duitser bracht een onlogisch elftal in het veld. Voorin had hij de al wedstrijden lang volledig falende Frederiksen gewoon laten staan en Gboho als tweede spits opgesteld. De Deen heeft overduidelijk bewezen snelheid, beweeglijkheid en duelkracht te missen. En de Fransman is middenvelder en moet regelmatig in de spits komen, maar er niet staan. Vitesse speelde op deze manier met een onmachtige voorhoede zonder diepgang en dreiging.

Verder had Letsch een basisplaats gegeven aan de jeugdige Huisman. De Huissenaar had al tijden lang nauwelijks speeltijd van zijn trainer gekregen en moest er nu ineens staan. Het is dan, zeker met zo’n niet te bereiken voorhoede, niet vreemd dat hij zich als middenvelder voornamelijk beperkte tot het voorkomen van balverlies en vrij risicoloze passes. Zijn verdienste was in ieder geval nog dat hij nauwelijks balverlies leed.

Het werd een eerste helft die zeer deed aan de ogen. Er was geen druk op de bal. Basisprincipes als medespelers in de loop en op het juiste been aanspelen met de goede balsnelheid leken vergeten. En voorin gebeurde, zoals ik al aangaf, helemaal niets. Het ook pover spelend Fortuna Sittard werd op die manier nauwelijks in de problemen gebracht. Vitesse acteerde als een degradatiekandidaat.

De Limburgers toonden in de tweede minuut nog eens aan hoe verkeerd de manier van verdedigen bij corners is. Ik las dat een van de assistent-trainers speciaal aandacht besteedt aan de spelhervattingen. Klaarblijkelijk vindt hij het prima dat er bij te verdedigen corners niemand bij de palen staat en dat alle veldspelers in het eigen strafschopgebied rondhangen. Doelman Schubert zag er weliswaar slecht uit bij die door Seuntjens ineens in het doel gedraaide bal, maar iemand bij de tweede paal had die bal simpel weggekopt.

In de tweede helft repareerde Letsch zijn eigen fouten door het inbrengen van Openda en Darfalou. Met die twee was er wél  diepte en agressie in het spel en ook de rest van het team nam alsnog een voorbeeld aan arend Hertog. Die was vorige week bij een frivole vlucht in de fout gegaan en valkenier Van den Brink liet de vogel nu terug gaan naar de basis: een strakke vlucht in lijn, voorbij direct nadat het publiek een keer met de ogen had geknipperd. Of was het een reservevogel? Hoe dat ook zij, de basis voor Vitesse was in ieder geval een hoog speltempo, diepte in het spel, voorzetten van de wingbacks en afjagen van de tegenstander. Het leverde uiteindelijk dus maar één punt op, maar het spel van een lange periode na de rust biedt toch aanknopingspunten.

Er viel zowaar een bal van de schedel van Frederiksen via de paal in het doel. Hij hoefde er niet voor te bewegen of op te springen, het schampen van de bal was voldoende. Leuk voor hem, goed voor de club, maar het verhult zijn wederom zwakke optreden niet. Door dat doelpunt lijkt Letsch het gelijk van het opstellen en niet wisselen van deze speler te bewijzen, maar ik kijk daar heel anders naar. Ik zie de kansen of goals die niet kunnen ontstaan door zwakke aannames of gebrek aan snelheid en beweeglijkheid van de Deen. Zoals hij nu speelt, hoort hij domweg niet in het elftal thuis.

Openda viel zeer goed in. Darfalou bracht ook snelheid en energie, maar die kopbal vlak voor tijd en die vrije schietkans in de laatste minuut van de blessuretijd móéten er gewoon in. Het geeft eens te meer aan dat de Algerijn weliswaar een zekere waarde heeft als hij keihard werkt, maar geen spits van subtopniveau is.

In de eerste helft speelde niemand naar behoren, na rust was Dasa de uitblinker. Hij gaf een aantal schitterende voorzetten, hard, indraaiend, moeilijk te verdedigen. Jammer dat er niet uit werd gescoord.

Donderdag volgt alweer de thuiswedstrijd in de Conference League tegen Stade Rennes. De Fransen draaien matig in hun competitie, maar zullen niet wakker liggen van de prestaties die Vitesse tot nog toe heeft geleverd. Als ze de slaap al niet kunnen vatten de komende dagen, dan zal dat eerder zijn van opwinding over de reis naar en de te verwachten triomf in Arnhem. Die gemoedstoestand is begrijpelijk. Alleen als Letsch donderdag wél een logisch elftal neerzet en dat team in staat is om zich nog wat te verbeteren ten opzichte van de tweede helft tegen Fortuna Sittard, is er een kansje om dat Franse geluksgevoel wreed te verstoren. 

Vitesse-Fortuna Sittard 1-1.
2. Seuntjens 0-1, 49. Frederiksen 1-1.