Een indrukwekkend eerbetoon, maar een sportieve teleurstelling

17 september 2022 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Het eerbetoon in het kader van de Airborne-herdenking voorafgaand aan de wedstrijd Vitesse-FC Volendam was indrukwekkend. Een minuut massaal applaus, ook vanuit het uitvak, twee prachtige spandoeken voor de Zuidtribune van het Arnhem na de bombardementen in 1944 en van het Arnhem van nu. Het smaakte naar meer, maar op sportief gebied werd deze avond met een 1-1 gelijkspel een grote teleurstelling.

De wedstrijd had wellicht heel anders kunnen lopen als Vitessespits Bialek in de absolute beginfase zijn kans alleen voor de keeper had benut. De Pool had alle tijd, maar zijn lobje had te weinig hoogte en kon door de uitstekende Volendamkeeper Stankovic onschadelijk worden gemaakt.

De (voormalige) wijdbroeken kwamen dus met de schrik vrij en toonden daarna aan dat hun trainer Jonk hen tactisch uitstekend op de tegenstander had ingesteld. Hij had natuurlijk gezien dat Vitesse met de drie jeugdige nieuwelingen erbij meer voetbal in de ploeg heeft gekregen en liet zijn team vroeg druk zetten. Dat had succes, want bij gebrek aan tijd ging het Vitesseteam veel fouten maken. Uit één daarvan, van Kozlowski, viel de 0-1.

Het spel van de Arnhemmers was lang niet goed genoeg, maar zij waren kort voor de rust toch dicht bij de gelijkmaker. Iedereen zag een schitterend schot van Tronstad al in de bovenhoek verdwijnen, maar Stankovic tikte de bal in een uiterste inspanning op prachtige wijze tegen de lat.

Na de thee leken de kansen te keren. Na drie minuten al rondde Bialek uitstekend voorbereidend werk van Kozlowski bekwaam af: 1-1. De Poolse middenvelder maakte daarmee zijn fout bij de 0-1 goed. Daarna kwam er een periode waarin Vitesse leek te kunnen doordrukken, maar de ploeg zakte in de loop van de tweede helft weer weg.

In de eindfase maakte trainer Thomas Letsch het er alleen maar slechter op door (voor de zoveelste keer) belabberd te wisselen. De jonkies Kozlowski en Vidovic waren na rust beter gaan draaien en de ploeg had hun creativiteit en vernuft hard nodig. De Duitser had natuurlijk Manhoef voor de hardwerkende, maar technisch beperkte Bero moeten brengen. De Slowaak is met zijn werklust en onderscheppingen bruikbaar tegen sterke ploegen, maar als er in kleinere ruimtes openingen moeten worden gevonden, is hij regelmatig een stoorzender. Bij Letsch is hij echter zo ongeveer heilig.

Manhoef had als vervanger van Bero gewoon rechts vanaf het middenveld kunnen komen, een positie waar hij de laatste tijd aan gewend is en waar vanuit hij indraaiende voorzetten kan geven en over het zwakke been van de tegenstander heen gevaarlijk naar binnen kan komen. Vanaf de voor hem onwennige aanvallende positie op links ging er weinig van hem uit.

Letsch presteerde het om met het wisselen van Kozlowski, Vidovic en later ook nog Bialek plus het op de verkeerde plek inbrengen van Manhoef in één klap alle aanvallende creativiteit uit de ploeg te halen. Als wissels bracht de trainer zwakke broeders als Baden Fredriksen, Buitink en Yapi en daarmee liepen de kansen om alsnog te winnen terug tot een minimum.

Scherpen, Flamingo en Meulensteen kunnen terugzien op een goede wedstrijd, de prestaties van de overige basisspelers waren wisselend en dus niet overtuigend. En over de wissels heb ik het al even gehad. Zij hebben weliswaar een beperkt aantal speelminuten gekregen en dat is altijd ondankbaar voor spelers, maar zij hebben wel heel weinig laten zien.

Na de irritante interlandbreak volgt de moeilijke uitwedstrijd tegen FC Twente, daarna komen achtereenvolgens ontmoetingen met Fortuna Sittard, SC Cambuur en FC Emmen. Tegen die drie laatste tegenstanders moeten veel punten worden gehaald om niet ergens onderin te blijven hangen.

Laat ik Letsch nog maar eens een paar adviezen geven. Maak dankbaar en veel gebruik van de creativiteit en de klasse van Kozlowski, Vidovic en Bialek. Hoe meer minuten zij maken, hoe beter zij zullen worden. Laat Bero ‘stofzuigen’ tegen FC Twente, maar passeer hem voor Manhoef tegen de daarna komende, mindere tegenstanders. ( Dit laatste gaat de trainer nooit doen, maar het zou wel beter zijn.) En kijk voor betere aanvallende invallers dan Baden Frederiksen en Buitink eens naar jongens als De Regt en vooral ook Jonathans.

Vitesse-FC Volendam 1-1
21. Mühren 0-1, 48. Bialek 1-1