Een horizontale overstap van het zondag- naar het zaterdagvoetbal? Het mag vanaf het seizoen 2022 – 2023!

26 april 2021 | Van onze AS-redactie

Voetbalbalverenigingen die uitkomen in de eerste klasse of lager mogen met hun standaardteam met ingang van seizoen 2022 – 2023 horizontaal overstappen naar een een andere speeldag. Van de zondag naar de zaterdag of omgekeerd, het mag! Dat heeft de KNVB maandag bekendgemaakt en de voetbalbond komt daarmee tegemoet aan de wens van veel clubs. 

In de huidige situatie wordt een elftal dat overstapt naar een andere speeldag ingedeeld in de laagste klasse. Het betreffende team wordt dan gezien als een startend eerste elftal. Een standaardteam dat nu bijvoorbeeld in de tweede klasse van het zondagvoetbal actief is, wordt bij een overstap naar het zaterdagvoetbal geplaatst in de vierde klasse. In de nieuwe situatie wordt dat de tweede klasse.

Het aantal standaardteams in het zondagvoetbal neemt al een aantal jaren af. Het is een trend die niet meer te stoppen is. Uit een landelijk onderzoek van de KNVB in 2020 bleek de mogelijkheid tot horizontaal overstappen een passende oplossing is voor de problematiek. Door horizontaal overstappen nu mogelijk te maken, wordt tegemoetgekomen aan de wens van steeds meer spelers om op zaterdag te voetballen en op het niveau dat bij hen past. Op die manier blijven voetballers langer aan de sport en hun eigen vereniging verbonden.

Verenigingen kunnen tot 1 oktober 2021 aangeven met het standaardteam met ingang van het seizoen 2022/’23 horizontaal te willen overstappen. Bij een kampioenschap in de eerste klasse dan wel promotie via de nacompetitie van de eerste klasse naar de hoofdklasse wordt het team ingedeeld in de eerste klasse van de nieuwe speeldag. Verenigingen die al besloten hebben om de overstap te maken naar een andere speeldag voor het seizoen 2021 – 2022 hebben tot en met 14 juni de mogelijkheid om bij de KNVB aan te geven of ze dit besluit herzien en horizontaal overstappen in het seizoen 2022 -2023.

* Foto boven: De aanvoerders Alain Hermsen van sc Rheden (rode tenue) en Berni van Vloten van VVO tijdens een competitieduel (3-3) in seizoen 2019 – 2020. (Foto: Nico Kooij)