Een hoopgevend punt

25 januari 2023 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Vitesse heeft in de thuiswedstrijd tegen het sterke FC Twente met een 2-2 gelijkspel een punt binnen gehaald dat om twee redenen hoop geeft. Ten eerste omdat het een bonuspunt is in de strijd tegen degradatie. En ten tweede omdat de ploeg van trainer Phillip Cocu na rust als één man heeft gestreden en bij vlagen ook goed voetbal heeft gespeeld.

Voor de pauze was de prestatie van Vitessezijde zorgwekkend. De ploeg liep constant achteruit en gaf de Twenten het initiatief zo op een presenteerblaadje. Zelf kwam de geelzwarte formatie nauwelijks aan voetballen toe. Het was wachten op een tegentreffer en die kwam er dan ook, al was daar wel een penalty voor nodig. De zeer onverwachte 1-1, kort voor de thee uit een onmogelijke hoek, kwam dan ook als een welkom geschenk uit de lucht vallen.

Misschien was dat net wat Vitesse nodig had, want na rust stond er een ander elftal. Weliswaar nog steeds veel vanuit de verdedigende stellingen spelend, maar met veel meer duelkracht en na balverovering een flink aantal keren zeer gevaarlijk. Het werd ineens een vermakelijk schouwspel met kansen aan beide kanten, met de 2-2 uiteindelijk als goede uitslag. Vitesse had namelijk met iets meer geluk de winnende goal kunnen maken, maar FC Twente ook en leek dat zelfs in blessuretijd te doen. De Vitessesupporters vielen even helemaal stil, maar konden alsnog juichen, toen de VAR een stokje voor de Enschedese treffer stak. Ik schrijf deze columns altijd zo snel mogelijk na de wedstrijd en heb niet gezien waarom, maar ik vind het gerechtigheid.

Ik neem het elftal van deze avond nog even door.

Doelman Reiziger is een moedige, zeer behoorlijke doelman, die bij mij wel krediet heeft, maar bij de tweede tegengoal en de afgekeurde derde er niet goed uitzag. De veel langere Scherpen had deze ballen waarschijnlijk gepakt.

Rechtsback Arcus had goede en slechtere momenten. We wisten het al, maar konden het nu goed zien, de Haïtiaan is meer opbouwer dan verdediger.

Hetzelfde geldt voor linksback Wittek. Toch speelde de Duitser deze avond verrassend goed. Zaterdag in Eindhoven bij PSV was zijn prestatie ronduit bedroevend, nu was hij fel, won veel duels en was bij een aantal gevaarlijke tegenstoten betrokken.

Centrale verdediger Flamingo heeft zich ontwikkeld tot een dragende speler. Zeer betrouwbaar, verdedigend en opbouwend, en op meerdere posities inzetbaar.

Centrale verdediger Meulensteen schoof na de blessure van Tronstad door naar het middenveld. Een voor mij verrassende move van Cocu, maar die pakte uitstekend uit. Deze speler kan dus ook op deze positie uit de voeten.

Middenvelder en sterkhouder Tronstad speelde te kort voor een beoordeling. Maar zijn waarde voor de ploeg is natuurlijk bekend.

De man die voor hem inviel, Oroz, heeft mij positief verrast. Heeft hij tijdens zijn diensttijd in Oostenrijk onophoudelijk voetballes gehad? Ik moet eerlijk zeggen dat ik het tot nu toe totaal niet in hem zag zitten, maar de Kroatische Oostenrijker speelde een sterke wedstrijd.

Middenvelder Bero liet wederom zien in dit soort wedstrijden van grote waarde te zijn met zijn tomeloze inzet en loopvermogen. Het prettige daarbij is dat de Slowaak de laatste weken aan de bal ook veel goede dingen doet.

Middenvelder Kozlowski is bij Vitesse stappen aan het maken. Dat hij techniek heeft is een gegeven, maar de Pool gaat ook hartstochtelijk de strijd aan. Ik zie hem bijzonder graag spelen.

De man rechts voorin, Manhoef, speelde een slechte eerste helft en een veel betere tweede. Toen was weer de scherpte, duelkracht en inzet te zien, waardoor deze speler van waarde is. Voor rust oogde hij wat slapjes.

Spits Bialek speelde een teleurstellende wedstrijd. Hij is te week in de duels, zet zich niet schrap en wordt regelmatig afgetroefd. Met zijn enige echt goede actie bereidde hij wel de 2-1 van Bero voor. Het was voor hem jammer dat hij nou net kort na dat goede moment werd gewisseld.

Zijn vervanger Sankoh zorgde met zijn snelheid voor frisheid en dreiging. Hij gaat vooruit, maar zijn techniek is nog iets te ongepolijst om de tegenpartij echt pijn te doen.

De man voorin op links, Vidovic, laat regelmatig zijn grote technische kwaliteiten zien. De jonge Kroaat is net als Kozlowski groeiende. Hij heeft iedere wedstrijd enkele wervelende acties, die het een genot maken om naar hem te kijken.

Invaller Domgjoni leek van de aardbodem verdwenen. Zowel Letsch als Cocu negeerde hem om voor mij mysterieuze redenen lange tijd totaal. De Kosovaar mocht nu weer eens meedoen en ziedaar: hij legde een voortreffelijke partij op de mat. Een positieve verrassing.

Isimat-Mirin en Jonathans speelden te kort voor een beoordeling. Waarbij ik aanteken dat laatstgenoemde op grond van zijn prestaties bij eerdere invalbeurten meer speeltijd had verdiend.

De vier wedstrijden tegen topploegen zijn nu achter de rug en Vitesse heeft in drie daarvan een puntje kunnen sprokkelen. Daarbij is in bepaalde fasen gebleken dat deze selectie echt wel mogelijkheden heeft. Maar nu, in wedstrijden tegen SC Heerenveen, FC Emmen, FC Utrecht en FC Volendam komt het er echt op aan. Dan zal duidelijk worden of Cocu en zijn mannen het degradatiespook kunnen verdrijven of nog dichterbij zien komen. 

Vitesse-FC Twente 2-2
33. Van Wolfswinkel 0-1, 44. Pröpper (e.d) 1-1, 52. Bero 2-1, 59. Cerny 2-2.