Een historische dag

25 februari 2022 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Door de 2-0 zege in het Gelredome tegen Rapid Wien beleefde Vitesse een historische dag in zijn geschiedenis. Bij de laatste zestien in een Europees toernooi. Weliswaar ‘slechts’ op het nieuwe, derde niveau, maar dat mag de pret niet drukken. Voor een club als Vitesse is de Conference League immers een perfect podium om internationaal aan de weg te timmeren. Dat heeft de ploeg van trainer Thomas Letsch gedaan en wie weet wat er nog meer in het vat zit. In ieder geval nog twee Europese wedstrijden, hopelijk tegen een interessante tegenstander.

De Arnhemse formatie verdient vooral een compliment voor de gedurende de volle speeltijd getoonde tomeloze inzet. Bij vlagen kwamen daar met name in de eerste helft staaltjes goed voetbal bij. Op grond daarvan waren de overwinning en de plaatsing voor de volgende ronde absoluut verdiend.

Een aantal zaken waren daarbij van belang. Allereerst het feit dat een aantal sleutelspelers goed presteerde. Dasa, Doekhi, Wittek, Rasmussen en Tronstad zaten goed tot zeer goed in de wedstrijd. Daar kwam bij dat ook Bero veel goede dingen liet zien en een mooie goal maakte. Plus dat Houwen – afgezien van het op de lijn blijven plakken bij een paar hoge voorzetten, zijn zwakke punt – een prima partij afleverde. In de eerste helft redde hij zelfs voortreffelijk bij de enige echte grote kans van de Oostenrijkers.

Een enorme meevaller was verder het spel van Domgjoni. Hij begon bleekjes in Arnhem, heeft van de trainer ook nooit een echte kans gekregen. Nu hij wat vaker speelt, blijkt hij een echte aanwinst te zijn. Een groot loopvermogen, een aardige snelheid, een gave techniek, overzicht en veel vertrouwen in eigen kunnen. Op deze manier zie ik hem graag spelen.

Verder speelde Oroz zijn minst slechte wedstrijd tot nu toe. Pluspunt van hem is dat hij zijn beperkingen aan de bal kent. Hij speelt bijna iedere bal naar een medespeler over een afstand van een meter of vijf en als dat niet kan, rost hij hem naar voren of over de zijlijn. Bijna komisch was dat in de eerste helft een lange bal van hem ‘over de hele’ naar Wittek nog aankwam ook. Het blijft onbegrijpelijk dat Letsch steeds voor hem kiest en niet voor Cornelisse, maar tot mijn opluchting is dat niet fataal geworden. Al maakte de Kroaat in de tweede helft een bizar grove overtreding om een counter te voorkomen, die ook rood in plaats van geel had kunnen kosten.

Aan het resultaat hielp ook het spel van de ploeg uit Wenen mee. Er ging buitengewoon veel fout bij Rapid. Ik denk dat we achteraf kunnen vaststellen dat Vitesse geluk heeft gehad met deze tegenstander.

De spitsen van Vitesse konden mij weer niet bekoren. Grbic scoorde al snel beheerst, maar verder maakte hij er weinig van. Volgens de verhalen vooraf kan hij goed koppen, maar ik heb hem vrijwel geen kopduel zien winnen. Hij zou een aanspeelpunt moeten zijn, maar was dat niet. En Baden Frederiksen kan helemaal niet koppen en heeft eigenlijk alleen zijn sterke linkerbeen als wapen, maar toen hij dat bij een grote kans in de eerste helft in stelling kon brengen, schoot hij half mis. Ook stonden beide spitsen een aantal keren onnodig buitenspel. Het was al met al magertjes wat zij hebben laten zien. Jammer dat Thomas Buitink, vader geworden, niet beschikbaar was.

Letsch wisselde laat en voor de zoveelste keer merkwaardig. Huisman voor Baden Frederiksen, maar de ongelukkig invallende Huissenaar is geen spits. En Vroegh voor Domgjoni snapte ik ook niet. De Kosovaar speelde goed en had moeten blijven staan. De invaller uit de eigen jeugd kwam nu buiten zijn comfortzone terecht. Hij is het beste kort voor de verdediging, op de plek van Tronstad, maar nu kwam hij in te grote ruimtes terecht en dan kan hij het niet belopen. Over het inbrengen van Yapi wil ik het niet eens hebben. Amusant voor buitenstaanders om die te zien rennen en vliegen, maar als Vitesse-fan word je er gek van.  Het was gelukkig maar kort.

Met dank aan het wisselbeleid en een angstige slotfase met te veel achteruitlopen, werd het toch nog billenknijpen. Tegen een betere opponent was het waarschijnlijk alsnog misgegaan, nu kwam Vitesse ermee weg en over de hele wedstrijd gezien was dat ook terecht.

Gelukkig is Openda er zondag tegen de buren uit Nijmegen weer bij. Wat zal hij zich hebben zitten verbijten, de zwakke Rapid-verdediging had hij met zijn snelheid volledig dol kunnen draaien. Het is te hopen dat hij eens een keer leert om zich te beheersen, om te beginnen zondag. Want reken maar dat de Nijmeegse defensie alle registers zal opentrekken om hem op stang te jagen.

Vitesse-Rapid Wien 2-0
3. Grbic 1-0, 19. Bero 2-0