Eén grote ergernis

2 april 2023 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

De wedstrijd van Vitesse uit tegen RKC Waalwijk was voor mij eén grote ergernis. De 1-0 nederlaag was namelijk volkomen onnodig. Trainer Phillip Cocu viel opnieuw door de mand. Als hij zijn ploeg had geleerd om op een goede wijze vroeg druk te zetten en als hij voor de juiste spelers had gekozen, was het heel anders gelopen.

Wat bezielde Cocu om wederom Bialek in de spits te zetten? De Pool heeft toch vaak genoeg laten zien niveau tekort te komen. Te traag in loop- en handelingssnelheid, geen individuele actie. De trainer had met Bero in de spits willen beginnen, maar die was ziek. Ook die keuze zou tegen een niet-topploeg belachelijk zijn geweest. Maar zelfs bij afwezigheid van het Slowaakse, niet technisch verfijnde loopwonder, verzuimde Cocu dus om een creatieve speler in te brengen. Weer geen Vidovic, weer geen Jonathans. Ja, na dik zeventig minuten, toen het te laat was.

Dan het druk zetten. Vitesse beheerst dat nog steeds niet. Het gebeurt niet, of halfslachtig, zodat een tegenstander als RKC daar lachend doorheen speelt. Het ziet er gewoon niet uit hoe Vitesse een wedstrijd aangaat. Het is dat ik deze column maak, anders was ik in de rust gestopt met kijken. De ruim zeshonderd supporters die wederom voor een vol uitvak zorgden, moeten toch wanhopig zijn geworden van het armzalige gestuntel van trainer en ploeg.

Het ongelijk van Cocu bleek in de loop van de wedstrijd. Met eerst Arcus erbij en veel later Vidovic en Jonathans, gebeurde er tenminste iets. In zo’n laatste fase wordt de tijd je vijand, als ploeg moet je dan forceren en ga je gehaast spelen. Desondanks had toen de gelijkmaker nog kunnen vallen. 

Veel zin om verder nog terug te kijken, heb ik niet, ik beperk me tot enkele kanttekeningen.

Het is bekend dat Seuntjens één van de beste spelers van de Eredivisie is. Trainer Oosting van RKC gebruikte hem slim, in een vrije, zwervende rol. Dat was te verwachten, Cocu stelde daar niets tegenover. Cornelisse ging naïef in de fout bij de voorbereidende actie van Seuntjens bij het doelpunt, hij had zich nooit zo mogen laten passeren, maar hij is ook niet de geschikte man om deze speler te bestrijden. Er was geen plan om deze angel uit de Waalwijkse ploeg te halen en dat is Cocu aan te rekenen.

De enige basisspeler die echt goed speelde, op een foutje vlak voor tijd na, was Flamingo. Alle anderen leverden een wedstrijd af met te veel slordigheden en fouten. Het was, mede gezien de invalbeurt van Arcus tegen PSV Eindhoven, logisch geweest om achterin met Flamingo in het centrum te beginnen en met Arcus als rechtervleugelverdediger. Dat was de manier geweest om meer dreiging vanaf de rechterkant te krijgen, maar Cocu koos daar pas in  de rust voor en herstelde zo zijn eigen fout.

Het is niet leuk om aan te stippen, ik respecteer hem qua instelling en Vitesseverleden zeer, maar Van Ginkel kan met zijn spel voor Vitesse geen meerwaarde meer zijn. Hij is betrouwbaar aan de bal en heeft oog voor vrije mensen, maar heeft geen versnelling meer, doet alles in één tempo. Als hij toch nog een rol in het elftal zou kunnen vervullen, zou dat zijn als speler kort voor de verdediging, die de ballen verdeelt. Als nummer zes dus, maar daar heeft de club Tronstad en Meulensteen al voor.

Terwijl ik dit zit te typen, hoor ik het commentaar achteraf van Cocu. Hij kreeg van de ESPN-verslaggever de (terechte) vraag of hij met zijn ploeg niet beter aan de wedstrijd had kunnen beginnen zoals hij die eindigde. Cocu vond van niet, maakte een redelijk tevreden indruk over de prestatie van zijn team. Het is tekenend. Helaas kan ik alleen maar vaststellen dat hij zijn naam van een zeer behoudende coach aan het bevestigen is. Jammer en mogelijk fataal voor handhaving in de Eredivisie.

Intussen is Vitesse op een gedeelde play-off-plaats voor degradatie beland. Ontsnapping aan degradatie is zeker nog mogelijk, maar als de tactiek en de keuzes van de trainer blijven zoals ze nu zijn, zie ik het somber in.

RKC Waalwijk-Vitesse
27. Kramer 1-0