Een geweldige wedstrijd

3 oktober 2021 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Vitesse trok in het Gelredome tegen Feyenoord in een geweldige wedstrijd een 2-1 overwinning over de streep.  De Arnhemse ploeg verdient een groot compliment voor de strijdlust, de onverzettelijkheid en de spelopvatting. Alles geven, de tegenstander op zijn donder zitten en dwingen tot fouten en na balverovering tot voetbal komen. Het zat er in deze bloedstollende krachtmeting allemaal in, op de hectische laatste minuten na, toen het pompen of verzuipen werd.

Ook Vitessetrainer Thomas Letsch complimenteer ik en wel met het feit dat hij dit keer wél een logisch elftal binnen de lijnen bracht. Openda voorin en naast hem Darfalou en niet Frederiksen. Twee spelers met snelheid, die diepte in het spel brengen en op die manier na balwinst in de omschakeling voor problemen kunnen zorgen. Dat werkte lange tijd goed. Het maakte Feyenoord, dat dit seizoen toch een goede ploeg heeft, bij vlagen onzeker.
Verder was het bijzonder prettig dat Bazoer kon spelen. Wel zal nu altijd de vraag blijven, of Letsch anders weer de voorkeur zou hebben gegeven aan Hajek. Dat zou in mijn ogen funest zijn geweest.

In een goed spelend team waren Tronstad en Openda voor mij de grote uitblinkers. De Noor onderschepte niet alleen bal na bal, maar hij vond daarna ook bijna altijd de vrije man. En de Belgische spits speelde donderdag tegen Stade Rennes al sterk, maar nu koppelde hij zijn goede spel met twee fraaie goals aan efficiëntie.  Ik heb eerder geschreven dat hij een vervelend ventje aan het worden was met zijn gezeur. Als hij zo blijft spelen en zich gedragen als in de laatste twee wedstrijden is hij echter goud waard en kan hij in de nabije toekomst zelfs een hoger niveau dan Vitesse aan.

Houwen moest pardoes onder de lat, omdat Schubert in de warming up afhaakte. In mentaal opzicht is dat moeilijk, maar de reservedoelman is niettemin met een drietal knappe reddingen belangrijk geweest voor het resultaat. Minder goed van hem was dat hij een paar keer bij hoge ballen niet uitkwam en op de doellijn bleef plakken. Dat had maar zo een keer verkeerd kunnen aflopen.

Natuurlijk was het wedstrijdbeeld ernaar dat Feyenoord risico’s ging nemen en steeds meer ging komen. Dat werd de Rotterdammers in de allerlaatste fase nog even wat gemakkelijker gemaakt, doordat Letsch hun snelle plaaggeest Openda wisselde. De spits zal best moe zijn geweest, want hij heeft bergen werk verzet, maar had hij die paar minuten niet kunnen volmaken? Zolang hij nog op zijn benen kon staan, zou hij Feyenoord nog zoveel ontzag hebben ingeboezemd dat die ploeg twee man achter zou hebben gehouden. Nu werd de druk groter en groter.

De wissel van Bazoer voor Hájek begreep ik ook niet. Dan zeg je tegen de tegenstander: val maar constant aan met zoveel mogelijk mensen, van ons heb je opbouwend en aanvallend weinig meer te duchten. Het liep nu uiteindelijk goed af, maar het is een levensgevaarlijke strategie.

Scheidsrechter Gözübüyük floot weer eens op onnavolgbare wijze. Hij floot soms niet bij overtredingen en juist wel als er niets aan de hand was. Bij de tweede gele kaart voor Bero was het volgens mij Hájek die de overtreding maakte. En Buitink maakte weliswaar een hem kenmerkende onbenullige overtreding, maar rood was wel een erg zware straf. Met negen man werd het puur overleven en de ploeg stond op omvallen, toen het verlossende eindsignaal dan eindelijk klonk.

De wedstrijden tegen Stade Rennes en Feyenoord hebben bewezen dat Vitesse met de juiste speelwijze en instelling tot veel in staat is. Zo spelend en vechtend kan de ploeg bijna iedere tegenstander in de Eredivisie verslaan. Of dat ook gaat gebeuren, hangt af van het antwoord op drie vragen. Kan Vitesse deze instelling iedere week opbrengen? Blijft trainer Letsch de juiste keuzes maken?  En tenslotte: krijgt de ploeg in de loop van het seizoen niet te veel en langdurig met blessures te maken bij sterkhouders als Bazoer, Doekhi, Tronstad en Openda?

Wat de laatste vraag betreft is het goed dat er na twee enorme inspanningen in drie dagen nu door de meeste spelers twee weken niet hoeft te worden gespeeld. Dan kunnen eventuele wonden worden gelikt en krachten worden verzameld voor de derby over de Waal. Dat is hard nodig, want de ploeg die daar speelt, doet het goed in de Eredivisie en zal niet gemakkelijk te kloppen zijn.

Vitesse-Feyenoord 2-1
6. Openda 1-0, 29. Til 1-1, 46. Openda 2-1