Een galavoorstelling

7 november 2021 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans WitjesVitesse verdient een groot compliment voor de wedstrijd die de ploeg in het Gelredome tegen het sterke FC Utrecht op de mat legde. Drie dagen na de topprestatie in Londen boekten de Arnhemmers na een galavoorstelling een dik verdiende 2-1 overwinning.

Bijna altijd heb ik wel punten van kritiek, maar in dit geval ben ik alleen maar lovend. Dit was het Vitesse zoals ik dat wil zien. Met een positieve speelstijl, in onderlinge samenwerking de tegenstander zo onder druk zettend dat die nauwelijks aan voetballen kon toekomen. Met vlot lopend, slim combinatiespel de Utrechters regelmatig voor grote problemen stellend. Dit laatste dankzij een groot aantal spelers die een grote vorm etaleerden in een team dat geen echt zwakke plekken kende.

Het is moeilijk kiezen, maar persoonlijk vond ik Wittek de beste man van het veld, net voor Bazoer, Tronstad en Openda.  Wittek heeft een fabelachtige wedstrijd gespeeld, een lust voor het oog. Nauwelijks minder was Bazoer, wat een kanjer is dat zowel verdedigend als opbouwend. Onmisbaar voor dit Vitesse. Verder was Tronstad in dit elftal weer de spil waarom heel veel draaide. Wat was hij belangrijk als balveroveraar, beginpunt van tegenaanvallen en doorgeefluik. En Openda was een plaaggeest voor de Utrechtse verdediging, door zijn snelheid, maar ook door zijn acties.

Dat waren de vier besten, maar een aantal anderen was niet veel minder goed. De centrale verdedigers, Doekhi en Rasmussen speelden sterk. Twee rotsen in de branding. Doekhi is dat eigenlijk altijd, Rasmussen had het na zijn blessure even moeilijk, maar staat de laatste wedstrijden ook weer als een huis. Dasa is al lange tijd de man in vorm op rechts, waar veel gevaar vandaan komt. Een positioneel sterke speler waar tegenstanders maar moeilijk vat op krijgen.

Bero was in Londen voortreffelijk en kon die vorm tegen de Utrechters behoorlijk goed doortrekken. Zeer nuttig met zijn actieradius, zijn vele onderscheppingen en redelijke passing. En de technische fouten en rare overtredingen die hij nogal eens maakt, bleven ook nu weer achterwege.

Baden Frederiksen werkte net als alle anderen keihard, maakte een prima doelpunt, maar miste ook twee grote kansen. Bij de tweede daarvan had hij wel de verdienste om die zelf te hebben gecreëerd door Willem Janssen van FC Utrecht van de bal af te zetten. Goed was de Deen zeker niet, maar ik ga zwakke elementen in zijn spel niet herhalen en geef hem een kleine voldoende. Zijn collega voorin, Buitink, scoort bij mij zelfs nog een paar tienden van een punt hoger. Hij maakte een frisse, gretige indruk en had een aantal goede momenten. Zo spelend is hij niet de antischakel die hij tot op heden meestal was.

De twee invallers uit de Academie, Vroegh en Huisman, leverden een puike prestatie. Beiden waren in de slotfase betrokken bij gevaarlijke aanvallen en hadden met een beetje meer geluk zelfs kunnen scoren. Dat mocht niet zo zijn, maar zij hebben aangetoond meer speelminuten te verdienen.

Voor mij is overigens wel een raadsel waarom Gboho geen minuut speelde. Die was bij mij in de basis gestart ten koste van Baden Fredriksen of Buitink. De technisch fijn besnaarde Fransman heeft veel meer potentie dan genoemde twee en dan had Openda naar zijn beste positie, voorin als spits, kunnen doorschuiven.

Rest nog doelman Schubert. Door zijn ketser werd het nog enorm spannend. Bij VI zullen ze die wel weer laten zien en Johan Derksen zal dan ongetwijfeld herhalen dat de Duitser er niets van kan. Dat is lekker kort door de bocht, zelfs goedkoop. Ik blijf staande houden dat hij een keeper met mogelijkheden is. Hij is pas drieëntwintig, laten we hem wat krediet geven, dan komt het goed.

Tenslotte nog iets naar aanleiding van dat walgelijke gedrag van de FC Utrechtsupporters. Wat ik dan niet begrijp, is dat de spelers onder aanvoering van Willem Janssen na afloop richting dat vak lopen en gaan klappen naar deze misselijke raddraaiers. Was gewoon naar binnen gelopen en had ze genegeerd. Dankzij dit soort lieden zijn we op weg naar een situatie dat er geen uitpubliek meer wordt toegestaan.

Heel lekker om de interlandperiode in te gaan na twee topprestaties van Vitesse. Het goede gevoel van nu kunnen we daardoor minstens twee weken vasthouden. Of dat na PSV uit nog steeds zal kunnen, zien we dan wel weer. 

Vitesse-FC Utrecht 2-1
7. Baden Frederiksen 1-0, 45. Bazoer 2-0, 77. Zagre 2-1.