Een foutenfestival, met inbreng van de trainer

6 februari 2022 | Van onze AS-redactie

Twintig minuten met een goede spelopvatting en behoorlijk voetbal. Daar bleef het bij voor Vitesse in de met 3-0 verloren wedstrijd bij FC Twente. Want daarna begon de Arnhemse ploeg een foutenfestival met als dieptepunt vlak voor de rust de rode kaart en de penalty tegen.  Van Wolfswinkel verzilverde de strafschop bekwaam en maakte met de 2-0 de tweede helft tot een vrijwel onmogelijke opgave voor de ploeg van Thomas Letsch. De trainer gaf vervolgens zelf zijn ploeg het laatste zetje de afgrond in met zijn lachwekkende wisselbeleid.

Je komt met een man minder te staan. Dan is de moeilijkheidsgraad om toch nog aandeel in het spel te krijgen bijzonder hoog. Het is dan zaak om zo veel mogelijk technisch goede, creatieve voetballers in het veld te hebben staan. Daar heeft Vitesse er niet veel van in de selectie, maar Bazoer is natuurlijk wel zo’n speler. En uitgerekend hem haalde Letsch van het veld. En in plaats van de voetballende verdediger Cornelisse in te brengen, kwam de Duitser weer met de beperkte Hajek aanzetten. Om het nog erger te maken, bracht hij een kwartier voor tijd ook nog eens het voor dit niveau volledig ongeschikte duo Yapi en Oroz in.

Het voordeel van het verloop van deze wedstrijd was dat er voor de Vitessesupporters na rust geen enkele reden meer was om zich op te winden. Zij konden bij gebrek aan ieder perspectief op een goed resultaat berustend achterover  hangen in hun stoel. Na afloop hoorde ik dat Letsch in een interview de nadruk legde op de vele fouten die er door zijn ploeg werden gemaakt. Hij vergat daar wel zijn eigen falende coaching bij te betrekken. De enkele procenten kans die er na de thee nog waren om de Twentenaren in de problemen te brengen, vaagde hij daarmee in één klap weg.

Aan de vele fouten die zijn spelers in de loop van de eerste helft gingen maken, kon de trainer natuurlijk niets doen. De keihard werkende Bero was een paar keer de verkeerde man op de verkeerde plaats bij kansrijke situaties. Tronstad en Wittek hadden enkele keren slordig balverlies. Rasmussen koos achterin zonder te kijken voor een risicovolle combinatie met de uitglijdende Bazoer. Doelman Houwen liet de bal uit zijn handen glippen en Rasmussen was daarna zo dom om met een handsbal een doelpunt te voorkomen. Als speler weet je dan dat je rood krijgt en dat de penalty daarna waarschijnlijk alsnog een tegengoal oplevert. Zeker bij Van Wolfswinkel.

Ik moet zeggen dat het zeer doet om deze Vitesseheld uit 2017 bij FC  Twente te zien spelen. Zoals het ook pijnlijk is om Bony niet naar Vitesse, maar naar de buren uit Nijmegen te zien gaan. Het heeft natuurlijk allemaal te maken met de netwerken van de betrokken technische directeuren. Spors en zijn huidige vervanger Klos hebben Duitse en Oostenrijkse connecties, de Oud-Vitessenaren Streuer bij FC Twente en Van Leeuwen en Rutten in Nijmegen richten hun vizier ook op bij hen bekende, in eerdere periodes gerespecteerde oud-Vitessespelers als Van Wolfswinkel en Bony. Van Hintum zou dat als hij nog technisch directeur bij Vitesse was wellicht ook hebben gedaan.

Wie de opvolger van Spors ook wordt, ik adviseer die persoon in ieder geval om ook eens in Nederland rond te kijken. Aan Yapi’s of Orozzen uit een of ander buitenland heeft Vitesse geen behoefte. Als opvolger van Doekhi adviseer ik bijvoorbeeld Melle Meulensteen van RKC Waalwijk. Pas tweeëntwintig jaar, talentvol en waarschijnlijk niet duur.

Nog even terug naar de wedstrijd in Enschede. Houwen maakte een blunder bij de tweede goal en zag er bij de derde ook niet lekker uit.  Dat kan weleens gebeuren. Kwalijker vind ik het zwakke punt waar ik al eerder op heb gewezen, maar dat tot nu toe niet zo was opgevallen. Hij is slecht op hoge voorzetten vanaf de zijkant. Het liefste blijft hij bij dat soort ballen op de lijn staan, zelfs als ze op een paar meter afstand van hem neerdalen. Kan hij er niet omheen om in te grijpen, zoals enkele keren in Enschede,  dan doet hij dat aarzelend en halfslachtig.

De nieuwe spits Grbic kan helaas nog steeds niet overtuigen. In de Franse competitie heeft hij nauwelijks minuten gemaakt en hij wil via Vitesse terugkeren in het Oostenrijkse elftal. Als hij zo anoniem blijft functioneren, acht ik de kans daarop nihil. Vitesse zit dan opgescheept met de zoveelste spits die het niveau niet aankan. Een lichtpunt is wel dat Buitink de laatste tijd een goede ontwikkeling doormaakt in en achter de spits. Daarvan gaf hij ook weer blijk in de voor een aanvallende speler ondankbare tweede helft in Twente.

Nu volgt dan eerst Ajax voor de beker en daarna PSV. Loodzware wedstrijden met alleen kans op resultaat als de geelzwarte formatie boven zichzelf weet uit te stijgen. Er is geen enkel voorteken dat enige hoop daarop rechtvaardigt.     

FC Twente-Vitesse 3-0
18. Bosch 1-0, 45. Van Wolfswinkel 2-0, 53. Van Wolfswinkel 3-