Een fantastisch, volkomen onverwacht resultaat

9 november 2022 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Ongelooflijk. Dat is de enige kwalificatie die past bij het 2-2 gelijkspel van Vitesse bij Ajax in de Johan Cruijff ArenA. Een fantastisch, volkomen onverwacht resultaat voor de Arnhemmers.
Vitesse heeft in dit duel gedaan wat het kon. De instelling was uitstekend, er is geknokt tot de laatste seconde. En die brak pas aan, belachelijk genoeg, na maar liefst acht minuten extra tijd.

Het is een wonder dat de ploeg van trainer Phillip Cocu een punt aan de wedstrijd heeft overgehouden. Ondanks massaal verdedigen van Arnhemse kant, creëerde Ajax minstens tien hele grote kansen, waarbij het liefst vijf keer paal of lat raakte. Daar stonden ongeveer vijf kansen voor Vitesse uit counters tegenover, waarvan er twee met grote dank aan de snelle en doeltreffende Manhoef een doelpunt opleverden.

Die tactiek, helemaal terugplooien en Ajax proberen te slachten in de snelle tegenaanval, werkte dus. Het verdedigende deel deed dat overigens maar in beperkte mate, want het gelukkig slordig spelende Ajax wist toch wel te vaak en gemakkelijk de vrije mensen te vinden. Als de Amsterdammers zorgvuldiger waren geweest in de afronding, was de missie in de hoofdstad alsnog volkomen mislukt.

Niettemin was de tactiek van Cocu volledig begrijpelijk. Dat was zijn keuze voor Yapi in de basis totaal niet. Mensen die niet beter wisten, zouden denken dat Vitesse op dinsdagavond op de training van Ciko ’66 aan de Beukenlaan een sprinter van de baan had gehaald en een Vitesseshirtje had aangetrokken. De Fransman kan hard lopen, maar is voetballend ronduit dramatisch. Dat moeten mensen als Cocu en adviseur Theo Janssen toch ook zien.

Wat ik ook niet snapte, was de wissel van Vidovic voor Hajek. Het inbrengen van de Tsjech kon ik nog wel volgen. Zijn enige taak zou worden het neutraliseren van invaller Brobbey in lijf aan lijfgevechten binnen het strafschopgebied. Daar is deze uiterst beperkte speler nog wel redelijk bruikbaar in. Maar de coach had dan natuurlijk op dat moment Yapi moeten vervangen. Vidovic is een speler die van belang was om counters in te leiden of voort te zetten.

Maar al heb ik deze punten van kritiek , ik leg dit keer het accent op het positieve. We hebben een team zien knokken voor iedere meter en een aantal goede tegenaanvallen zien opzetten. Dat is iets om mee te nemen naar Deventer naar het duel bij Go Ahead Eagles.

Speciale vermelding verdient het optreden van doelman Reiziger. Ik zag dat hij door supporters links en rechts al zwaar werd bekritiseerd, maar hij keepte tegen zijn oude club een puike partij. Enige aanmerking van mij is zijn uittrappen. Wel ver, maar nooit geplaatst. Dat moet beter.

Ook de prestatie van Manhoef noem ik apart. Hij was met zijn snelheid het gevaarlijke wapen en dat gebruikte hij voor twee prachtige countergoals. Hij gaf hiermee zijn visitekaartje af voor een basisplaats of op zijn minst (veel) meer speelminuten.

Goede woorden wijd ik ook aan invaller Sankoh. Hij heeft eerder zwaar teleurgesteld, maar laat verbetering zien. Met zijn snelheid was hij twee keer dicht bij een doelpunt. Hopelijk trekt hij deze positieve ontwikkeling door.

Tenslotte geef ik ook aanvoerder Bero een compliment. Zijn technische slippertjes in bepaalde situaties blijven ergerlijk, maar de Slowaak heeft deze avond toch ook heel veel goed gedaan en onvoorstelbaar veel meters gemaakt. Als aanvoerder ging hij, zoals altijd, voorop in de strijd.

Dit punt in de Arena is een extraatje, maar raakt in de vergetelheid als zondag in Deventer wordt verloren. Het team zal hoe dan ook vertrouwen hebben getankt. Het is aan Cocu om zijn spelers te inspireren tot een wedstrijd met dezelfde inzet en te kiezen voor een basiselftal zonder de niet-Eredivisiewaardige spelers Yapi, Ferro en Hajek.

Met ‘dank’ aan de FIFA met zijn weerzinwekkende WK-toernooi in Qatar gaat Vitesse na zondag een vroege en absurd lange winterstop in. Hopelijk kan de ploeg dat met een goed gevoel doen.

Ajax-Vitesse
6. Tadic 1-0, 25. Manhoef 1-1,74. Manhoef 1-2, 79. Luca 2-2.