Een enorme opsteker

7 januari 2023 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Misschien op enkele onverbeterlijke optimisten na was iedere Vitessesupporter vooraf al uitgegaan van een nederlaag bij het sterke AZ. Dat het in Alkmaar na een late tegentreffer toch nog 1-1 werd, is voor de formatie van trainer Phillip Cocu en de geelzwarte aanhang een enorme opsteker. En voor de ongeveer tweehonderdvijftig meegereisde fans zal het de verre terugreis een heel stuk prettiger hebben gemaakt.

Het mooie is dat het punt op grond van het vertoonde spel ook nog eens dik verdiend is. Vitesse heeft om te beginnen een gesloten teamprestatie geleverd. De linies kort op elkaar, weinig kansen weggevend. In de eerste helft ging dat gepaard met weinig goed voetbal, na rust werd het spel ook beter.

Bij Vitesse is het altijd een goed teken, als Tronstad veel aan de bal komt. De Noor is een schakel die de ploeg beter laat voetballen. Na rust werd hij meer zichtbaar dan daarvoor en in die periode werd hij ook nog eens goed ondersteund door spelers als Bero, Vidovic en Kozlowski.

De geelzwarten plaatsten een aantal veelbelovende counters en dat leverde Manhoef de beste kans van de wedstrijd op. Het lukte de Arnhemmer helaas niet om de bal over AZ-doelman Verhulst te stiften. Toen Pavlidis in het laatste kwartier vanuit het niets op het uiterste randje van buitenspel scoorde, leek de zoveelste nederlaag in aantocht. Invaller Sankoh tikte een met links (!) door Arcus achter de verdediging gelegde bal echter met zijn knie achter Verhulst: 1-1. Loon naar werken en een mentale injectie voor het vervolg van de competitie voor Cocu en zijn mannen.

Dit keer ga ik niet alle spelers onder de loep nemen. Ik beperk me tot bespreking van degenen die mij op een bepaalde manier opvielen.

Om met de positieve zaken te beginnen, doelman Scherpen heeft uitstekend gekeept. Hij had een stroeve start bij Vitesse, maar begon voordat hij geblesseerd raakte al beter te keepen. In Alkmaar speelde hij zijn beste wedstrijd tot nu toe en was hij een zeer betrouwbaar sluitstuk van de verdediging.

Ook Bero speelde een sterke partij. Ik heb vaak kritiek op hem vanwege zijn technische beperkingen, maar het valt toch elke keer weer op dat de Slowaak met name tegen de zogenaamde grotere tegenstanders goed voor de dag komt met zijn loopvermogen en duelkracht. In deze wedstrijd deed hij ook aan de bal erg veel goed.

Complimenten ook aan de jongeling Vidovic. Hij heeft keihard gewerkt, veel meters gemaakt en aan de bal mooie dingen gedaan. Zijn leeftijdgenoot Kozlowski was wat minder in beeld, maar ook hij verraadt van tijd tot tijd zijn klasse. Fijne spelers om naar te kijken.

Het was interessant om te zien hoe Dijks het bij zijn competitiedebuut zou doen. Welnu, hij gaf met name in de eerste helft af en toe eens een ingooi of corner weg, maar heeft zich toch prima staande gehouden. Dat geeft hoop voor de nabije toekomst.

De entree van Dijks heeft Cornelisse voorlopig zijn plaats gekost. Trouwe lezers weten dat ik deze jongen als een groot talent beschouw, maar ik moet zeggen dat hij zijn kans in het elftal niet heeft gegrepen. Ik raad hem aan om met meer flair te gaan spelen. Hij heeft bijvoorbeeld een uitstekende inspeelpass, maar durfde die bijna nooit te geven. Niet helemaal zijn schuld, in een slecht lopend elftal verstoppen spelers zich te veel, maar hij moet toch echt meer lef gaan tonen.

In negatieve zin waren er in Alkmaar enkele dingen die opvielen. Allereerst het stroeve opbouwen van Meulensteen. Mijns inziens kan hij als rechtsbenige speler niet goed uit de voeten als linker centrale verdediger. Vanuit het midden of op rechts kan hij met zijn rechterbeen het spel gemakkelijk verleggen, of inschuiven. Op links moet hij daarvoor eerst naar de binnenkant opendraaien. Dat duurt te lang en is te gevaarlijk en dus is inschuiven er niet bij en kan hij zijn passes maar op een beperkt deel van het veld richten. Zijn opbouwende kwaliteiten kan hij zo dus nauwelijks benutten. Ik zou het omdraaien: Meulensteen op rechts en Flamingo op links. Of, nu Wittek na zijn schorsing terugkomt als linksback, Dijks op links en Flamingo laten doorschuiven naar het middenveld.

Dan nog even iets over rechtsback Arcus. In de eerste helft dacht ik een paar keer dat er een dronken supporter van de tribune was afgehaald en in een Vitesseshirt was gestoken, zo merkwaardig waren enkele van zijn acties. Toch liet de man uit Haïti ook dingen zien waaruit blijkt dat hij wel degelijk kan voetballen. De wisselvalligheid, waar hij wel vaker (wat minder absurde) voorbeelden van laat zien, moet er bij hem echter wel uit.

Deze avond in Alkmaar geeft aanknopingspunten voor het vervolg van de competitie, met om te beginnen de derby thuis tegen NEC. Een beladen, moeilijke wedstrijd, maar als iedereen fit blijft en met de juiste instelling, tactiek en vorm is een goed resultaat mogelijk. We gaan zien of de prestatie bij AZ geen incident is geweest.    

AZ-Vitesse 1-1
77. Pavlidis 1-0, 87. Sankoh 1-1.